HomeInteresting9 dolog, amiről azt hisszük ártalmatlan, pedig nagy mértékben károsítja a környezetet

9 dolog, amiről azt hisszük ártalmatlan, pedig nagy mértékben károsítja a környezetet

Manapság már egyre többen fognak össze a környezet megóvása érdekében, például sokan csökkentik az ökológiai lábnyomukat, egyre kevesebb káros anyagot használnak, és mindent a lehető “legzöldebben” próbálnak megoldani. Ennek következtében szorult vissza a PET palackok használata, illetve az olyan termékek árusítása, melyek szintén negatívan hatnak a környezetre. Ma már szinte mindenhol lehet kapni fémből készült evőpálcikákat és szívószálakat, hogy azáltal is csökkenjen a tengerekben, óceánokban található műanyag hulladék. Ha mindenki csak egy kicsit járulna hozzá a dologhoz, máris sokkal jobb világban élnénk. Viszont sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mi káros és mi nem, ezért ma elhoztuk nektek ezt a cikket, amiben 9 dolgot gyűjtöttünk össze. Ezekről a legtöbben azt hiszik teljesen ártalmatlan, holott nagy mértékben károsítják a környezetet.

1, Fogkrém használata műanyag gyöngyökkel

Vannak olyan fogkrém márkák, akik úgy hirdetik magukat, hogy készítményeikbe különleges mikrorészecskék segítik elő a tisztítást. Ezek a részecskék olyan helyre is bejutnak, ahova a fogkefe sörtéi nem érnek el. Ez jól hangzik ám sokan nem tudják, hogy eme részecskék polietilénből készülnek, ami hasonlít a tojásra. Az óceánban sok tengeri állat megeszi őket, ezzel pedig veszélyeztetik az egészségüket. Tehát, ha az állatok egészségét veszélyeztetik, akkor az emberekét is. Ezek képesek beragadni az ínybe, a fogak közé s tökéletes helyet teremtenek a baktériumok elszaporodásának.

Ha látsz polietilént az összetevők között, akkor jobb, ha nem veszed meg a terméket.

2, Sok farmer

Egyetlen farmer elkészítése során 1800 gallonnyi vizet használnak fel ez körülbelül megfelel 104 zuhanyzásnak. Ha te is követed a divatot, akkor valószínű, hogy egynél több farmered van.

Ne értsd félre, nem kell száműzni a farmereket a szekrényből és az életedből, viszont a tudatos vásárlás előnyödre válhat. Vannak már olyan gyártók, akik inkább a fenntarthatóságba, mint a gyártási folyamatokba fektetnek pénzt,ezért érdemesebb olyan darabok között válogatni.

3, Kapszulás kávék

Rengeteg ember életében fontos a kávé, viszont kiderült, hogy a kapszulák nem igazán tesznek jót a környezet számára. Pontosan ebből kifolyólag át kell gondolni a használatukat.

Mivel sokkal gyorsabb, mint egy lefőzős vagy kotyogós kávé elkészítése ezért nagyon népszerűvé váltak. A legtöbben használat után egyből kukába dobják, amivel az a baj, hogy ezek a kapszulák különböző anyagokból készültek, így nem szabad azokat a szemetesbe hajítani.

Olyan márkákat célszerű keresni, akiknek a kapszulái biológiailag lebomlanak vagy újra fel lehet őket használni.

4, Eldobható evőpálcika használata

Bizony ugyanazokat az evőeszköz szabályokat kell követni egy ázsiai ételek megrendelésekor is, mint a nyugatról származó ételeknél. Mindenféleképpen kerüld el az eldobható evőpálcikákat, ugyanis ezek 3,8 millió fa kivágásáért felelősek Kínában.

A legjobb megoldás, ha újrahasznosítható evőpálcikákat vásárolsz. Ma már elég sok helyen lehet olyanokat kapni, melyek fémből készülnek és mosogatógépben tisztára lehet őket mosni.

5, Folyékony szappan

Ha hiszed, ha nem a folyékony szappanok nem minősülnek a legjobb választásnak az egészséges környezet fenntartása szempontjából. Termelésük során ötször annyi energia fogy el és nagyobb szénnyomással bírnak, mint szilárd halmazállapotú társaik. Sajnálatos módon hajlamosak vagyunk több folyékony szappant elhasználni, mert azt hisszük azáltal tisztább lesz a kezünk, de ez nem igaz. Érdemes inkább normális, hagyományos szappant választani.

6, Borotválkozás eldobható borotvákkal

Az eldobható borotva szintén egy rossz módszer a hosszú szőrszálak eltávolítására. Ezeket ugyanis nem lehet újrahasznosítani, arról nem beszélve, hogy az előállításukhoz mennyi vizet használnak fel. Szakértők szerint a borotválkozás környezetvédelmi szempontok miatt sem jó, mivel egy liter vizet is el lehet használni borotválkozás során.

Célszerűbb inkább egy jó minőségű elektromos borotvát beszerezni.

7, Elektronikai eszközök készenléti állapotban hagyása

Semmi értelme az elektronikus eszközök készenléti üzemmódba helyezésének, ugyanis nem fogsz energiát megtakarítani ezáltal. Szakértők szerint a készenléti üzemmódba helyezett eszközök a világ összes széndioxid-kibocsátásának 1%-át teszik ki, illetve a számlák 8%-át foglalják magukba. Jobb őket inkább kihúzni.

8, Eldobható csomagolópapír

Sajnos a csomagolópapírok nagy része nem újrahasznosítható, így sok esetben a kukában landolnak. Annak érdekében, hogy ilyen módon se szennyezzük a környezetünket, érdemesebb inkább újrafelhasználható csomagolóanyagokat használni vagy barna papírzacskókat, szöveteket, esetleg régi újságokat. A csomagolásra nem alkalmas darabokkal akár ki is bélelheted a fiókot, bekötheted a gyermeked kis méretű füzeteit…stb.

9, Olaj mosogatóba öntése

Fontos, hogy ne öntsd ki a használt és fáradt olajat a mosogatóba, vagy WC-be mert eltömítheti a csöveket.

Ha meg akarsz szabadulni a főzőolajtól, akkor érdemes utánajárni, hogy az adott városban hol vannak olyan helyek, ahol le lehet őket adni. Léteznek bizonyos cégek, intézmények, melyek újrahasznosítják őket, és mindenki számára talán ez lenne a lehető legjobb alternatíva. Ehhez viszont újrahasznosítható üvegedényekbe kell őket tölteni, majd leadni az érintett helyen.

Te, hogyan próbálod óvni a környezeted?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments