HomeInteresting9 dolog, ami szédüléssel jelzi, hogy ideje orvoshoz fordulni

9 dolog, ami szédüléssel jelzi, hogy ideje orvoshoz fordulni

A szédülés és a fejfájás egyáltalán nem ugyanaz, ezért nem szabad összekeverni. Fejfájás az, amikor szúró, nyomó, fájdalmat észlelsz a halánték, homlok, tarkó vagy épp a fejed tetején, szédülés pedig az, mikor elveszíted az egyensúlyod, bizonytalannak érzed a mozgásod, sőt a látásod sem az igazi. Több dolog is előidézheti a szédülést, például gyógyszerek, de ezen kívül a szorongás, a dehidratáció, sőt az alacsony vérnyomás is. Mai cikkünket azzal a céllal hoztuk létre, hogy bemutassuk nektek azokat a dolgokat, melyek szédülést idéznek elő, és bizony cseppet sem szabad félvállról venni.

1, Dehidratáció

Elképzelhető, hogy a szédülést egyetlen pohár víz elfogyasztása is orvosolja. A dehidratáció vagy a túlmelegedés csökkentheti a vér mennyiségét, ez pedig megnehezíti a keringést, s az agya kevesebb oxigént kap.

Mit tegyél: Igyál elegendő mennyiségű folyadékot, akkor is, ha beteg vagy.

Mikor kell orvoshoz fordulnod? – Ha napi szinten kb. két liter vizet megiszol, de még mindig fennáll a szédülés.

2, Szorongás

A szorongás nagyon gyakori állapot, függetlenül attól, hogy felismered vagy sem. Tünetei között lehet a szédülés is. A test hiperventillációval reagál, és ha az érzés nem szűnik meg, akkor az adrenalin elérheti az agyat, mely szédülést vált ki.

Mit tegyél: Próbálj rendesen be- és kilélegezni, majd ülj le.

Mikor kell orvoshoz fordulnod? – Ha a szorongás teljesen eluralkodik feletted, és pánikrohamod van.

3, Allergia

A belső fül felelős az egyensúly fenntartásáért. Ha a por, háziállat szőr, pollen, vagy más allergén anyag bejut a szervezetbe, gyulladást idézhet elő a középfülben. Erre a test vérnyomás ingadozással és fejfájással válaszolhat.

Mit tegyél: Változtasd meg az étrended, ha allergiás vagy bizonyos élelmiszerekre, vagy kerüld el a bizonyos típusú virágokat, állatokat addig, ameddig nem kapsz kezelést.

Mikor kell orvoshoz fordulnod? – Ha több panaszt is tapasztalsz, akkor célszerű elmenni egy allergológushoz, hogy kideríts mire vagy allergiás, és megkezdhessétek a kezelést.

4, Öregedés

Az 50 évesnél idősebb emberek változásokat tapasztalhatnak a belső fülükben. Ez egy normál fiziológiás változás, mely szédüléshez vezethet, főleg akkor, ha hirtelen kelnek fel.

Mit kell tenni: Próbáljanak lassan felkelni.

Mikor kell orvoshoz fordulni? – Ha az érzés néhány perc után sem műlik el, vagy ha rendszeresen megtörténik.

5, Alacsony vércukorszint

Ha gyakran hagysz ki étkezést vagy ha cukorbetegségben szenvedsz, akkor előfordulhat, hogy nincs elegendő mennyiségű cukor a véredben. A test megpróbálja a tartalékokat felhasználni, mely fejfájást okozhat. A cukorbetegség belső fülproblémákat is előidézhet, amelyek szintén fejfájáshoz vezethetnek.

Mit tegyél: Igyál narancslevet, vagy egyél, mert így jobban tudod szabályozni az inzulint.

Mikor kell orvoshoz fordulnod? – Ha evés után a tünetek továbbra is fennállnak.

6, Sport

A kardiovaszkuláris testmozgással járó sportok az idő múlásával lassítják a szívverést, ami időnként fejfájáshoz, szédüléshez vezethet.

Mit tegyél: Próbálj meg lassítani a tempódon, sétálj, sportolj lassabban, főleg ha fejfájásod van.

Mikor kell orvoshoz fordulnod? – Ha az érzés továbbra is fennáll még ülés közben is, vagy ha hirtelen történik, amikor például nem sportolsz.

7, Gyógyszer mellékhatások

Minden gyógyszernek van valamilyen mellékhatása, és az egyik példának okáért a szédülés. A legtöbb vízhajtó is szédülést okoz.

Mit tegyél: Olvasd el a gyógyszer tájékoztatóját, bő folyadékkal vedd be, és egyél rendszeresen.

Mikor kell orvoshoz fordulnod? – Mindig. Készíts egy listát a tünetekről, és tudasd az orvossal. Lehet, hogy módosítani kell a gyógyszer adagját.

8, Alacsony vérnyomás

A fejfájás legtöbb esetben az alacsony vérnyomás következménye. Az idegrendszer vérnyomást szabályzó része hirtelen ingadozásnak van kitéve, ami fejfájáshoz vezethet.

Mit tegyél: Ez az életkor előrehaladtával is változhat, ezért oda kell rá figyelni, hogy elkerüld az ájulást.

Mikor kell orvoshoz fordulnod? – Ha gyakran tapasztalsz szédülést, akkor jobb, ha rendszeresen eljársz orvoshoz. Elképzelhető, hogy gyógyszeres kezelésre van szükséged.

9, Szívroham és stroke

A stroke-ot fejfájás, mellkasi fájdalom, légszomj, hányinger és kar fájdalom kíséri. Egyeseknél előfordul, hogy tünet nélkül jelentkezik.

Mit tegyél: Gyorsan kapj be egy aszpirin tablettát és rágd el, majd azonnal hívd a mentőket.

Mikor kell orvoshoz fordulnod? – Mindig, ha azt gyanítod, hogy szívinfarktusod vagy strokeod van.

Te tapasztaltál már hasonlót?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments