HomeVehicles8 válasz a repülőkkel kapcsolatos "miért"-re, amit eddig sosem mertél megkérdezni

8 válasz a repülőkkel kapcsolatos “miért”-re, amit eddig sosem mertél megkérdezni

Ha csak nem rajongsz nagyon a repülőkért, illetve nem vagy repülőgép-mérnök, az alábbi kérdésekre biztosan nem tudtad a választ ezidáig. Az alábbi érdekes kérdéseket már sokan felvetették, ezért most összegyűjtöttük rá a válaszokat.

1. Miért fehérek általában a repülők?

Több okból is. Egyrészről, mert így sokkal kevesebb hőt nyel el. Másrészről pedig azért, mert a fehér szín sokkal olcsóbb, illetve praktikusabb is, mivel jobban meglátszanak rajta az esetleges sérülések.

2. Miért van hamutartó?

Mindenki tudja, hogy a repülőkön tilos a dohányzás, nyilván biztonsági okokból. De a repülőgépgyártók tudják, hogy vannak, akik nem bírják ki a több órás utat dohányzás nélkül és ezért sunyiban elszívnak a egy-egy szálat a WC-ben. Emiatt raknak a mellékhelyiségbe hamutartót, hiszen inkább ide dobja valaki a csikket, mint máshova.

3. Miért kerekek az ablakaik?

Az ’50-es évek közepéig még szögletesek voltak az ablakok, ám a mérnökök rájöttek, hogy így a sarkoknál túl nagy a terhelés. Ezért kerek ablakokat terveztek, így fokozatosan oszlik el a terhelés.

4. Miért olyan tágas belül?

Valójában nem olyan tágas, mint amennyire tűnik. Ez legfőképp annak köszönhető, hogy a tervezők úgy próbálják kialakítani az elrendezést és a megvilágítást, hogy senkinek se legyen klausztrofóbiája a hosszú út során.

5. Miért állnak felfelé a szárnyak végei?

Ez segít csillapítani az esetleges turbulenciákat, illetve az üzemanyag-megtakarításban is fontos szerepe van.

6. Miért pont a bal oldalán van a bejárat?

Erre nincs egyértelmű szabály, csupán már megszokásból. Illetve azért, mert a csomagokat többnyire a másik oldalról rakják be.

7. Miért különbözőek az orraik?

Ennek aerodinamikai szerepe van. Minél hegyesebb az orr, annál gyorsabban tud repülni a gép. Ezért van például a vadászgépeknek is hegyes orruk. Az utasszállítóknak pedig azért van jobban lekerekítve, mert a gyártás során ez gazdaságosabb.

8. Miért nincsenek állóhelyek?

Elsősorban azért, mert kevésbé biztonságos. De nem régiben egy olasz tervezőcég az alábbi képen látható megoldással rukkolt elő, miszerint a rövid, 1-2 órás menetidejű járatokon lehetnének állóhelyek is. Az előnyük az lenne, hogy sokkal kevesebbe kerülne a jegy, illetve kisebb helyet is foglalnának.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments