HomeInteresting8 színész, aki túl magas gázsit kért és ezért elbukta a szerepet!

8 színész, aki túl magas gázsit kért és ezért elbukta a szerepet!

Egy mozifilm zsenialitását sok mindennek köszönheti: a speciális effekteknek, a kiváló rendezői munkának, a jó sztorinak, a szokatlan, de tetszetős látványnak…de talán leginkább a minőségi színészi munkának.

Korunk legnagyobb színészeinek bámulatos játéka emberek millióit képes a képernyők és a mozivásznak elé szegezni, ezért fontos, hogy egy-egy film milyen szereplőgárdával jelenik meg.
Egy kedvelt művész ugyanis több milliós többletbevételt hozhat a filmipari cégeknek…és vihet is!

A legfelkapottabb sztárok ugyanis tudják mennyit érnek és nem hagyják, hogy bagóért foglalkoztassák őket.
Cikkünkben 8 olyan esetet mutatunk be, amikor egy filmszínész azért bukta el a szerepét, mert akkora gázsira vágyott, amit a filmstúdiók már nem voltak hajlandóak kifizetni számukra!

Bruce Willis vs Harrison Ford – A feláldozhatók 3. (2014)

A feláldozhatók című film sikerét nem bízták a véletlenre, hiszen az elmúlt 30 év összes jelentős akciószínészét játszatták benne. Az első részben épphogy csak felbukkanó Bruce Willis, a mozi második részében már jóval fontosabb szerepet kapott Mr. Church karakterét játszva. A karakter erősödésén felbuzdulva Willis a 3. részt azonban már csak egy csinosabb összegért lett volna hajlandó bevállalni, 4 millió dollárt kért egy akkora szerepért, amit 4 nap alatt fel tudtak volna venni. A stúdió kapásból elutasította Willis napi egymillió dolláros bérigényét és inkább Harrison Fordnak adott szerepet!

Sir Sean Connery vs George Lazenby- James Bond: Őfelsége titkosszolgálatában (1969)

Sean Connery miután túl volt már öt kémfilmen, a James Bond: Csak kétszer élsz (1967) leforgatása után érzékeny búcsút vett Desmond Llewelyn szerepétől. Távozásának oka az volt, hogy kevesellte az akkori 750.000 dolláros fizetséget és a 25 százaléknyi részesedést a merchandise bevételekből. Mivel a stúdió az általa megadott 1 millió dolláros gázsi-igényt nem volt hajlandó megfizetni, ő nem volt érdekelt továbbra is megmenteni a világot.

A szerepre természetesen kerestek egy olcsóbb színészt, név szerint Georg Lazenby-t aki a James Bond: Őfelsége titkosszolgálatában (1969) című mozi főszereplőjeként debütált ügynökként.
Lazenby-t azonban nem fogadták kitörő lelkesedéssel a nézők, a stúdió bajban volt és tudták, hogy ezt nagyon elszúrták.

A soron következő filmben -James Bond: Gyémántok az örökkévalóságnak (1971)- már ismét a közönség-kedvenc Connery virított, megkapva a kért gázsit, ami akkoriban olyan magasnak számított, hogy még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült vele.

Laurence Fishburne vs Samuel L. Jackson – Die Hard 3. – Az élet mindig drága (1995)

A semmitől sem félő John McClane segítőtársának szerepét, Zeus Carver karakterét konkrétan Laurence Fishburne-re írták, amivel az akkor A-listás sztárnak számító férfi tisztában is volt, ezért gondolt egy merészet és potom 1 millió dolláros gázsira nyújtotta be igényét. A stúdió irreálisan magasnak ítélte a férfi által kívánt összeget, de hajlott az egyezségre.

A film magyar származású producerének, Andy Vajnának a Ponyvaregény című film megtekintése után azonban támadt egy bizarr ötlete és Fishburne helyére az akkor jóval kevesebbe kerülő Samuel L. Jacksont javasolta, amit a stúdió el is fogadott.

Tom Cruise vs Leonardo DiCaprio – Titanic (1997)

A Titanic film készítésekor Hollywood legkeresettebb és legmenőbb filmsztárjának egyértelműen Tom Cruise számított.

A filmet gyártó 20th Century Fox és a Paramount is tudta, hogy a mozi legyártásához szükséges költségek nagyon magasak, befektetésüket csak akkor tekinthetik megtérülőnek, ha egy igazán nagy nevet szakítanak a főszerepre.
Így történt hát, hogy Jack Dawson szerepét felajánlották Tom Cruisenak.
Cruise annak megfelelően, hogy tudta ő Hollywood nagyágyúja komoly sztárgázsit kért, egyes források szerint 20 millió dollárt.

A film előre jósolt összköltsége azonban már a forgatás megkezdése előtt is kivételesen magasnak bizonyult, így a stúdió nem tudta mitévő legyen, a Cruise által kért összeg óriásinak bizonyult.
Nagyot kockáztattak és az akkor még kevésbé ismert, de annál jóképűbb Leonardo DiCaprionak adták a legendás főszerepet, aki 2,5 millió dollárért játszotta el azt.

Marcus Chong – Mátrix – Újratöltve (2003)

Igaz csak mellékszereplő volt, de a Marcus Chong által játszott Tank fontos karaktere volt a kultikus mozinak.
A színész az első rész sikerén felbuzdulva azonban meglehetősen telhetetlenné vált, A-listás sztárokat meghazudtoló gázsit akart ugyanis kérni azért, hogy a folytatásban is szerepeljen. A színészt természetesen nem alkalmazták és azóta eltűnt Hollywood térképéről.

Terrence Howard vs Don Cheadle – Vasember 2. (2010)

A Vasember első részében a film vége felé látható az a jelenet, amelyben James Rhodes alezredes észrevesz egy robotruhát Stark otthonában, majd elmerengve annyit mond: „Majd legközelebb, baby!”

A megjósolt pillanat azonban úgyszólván sosem érkezett el, a James Rhodes-t alakító Terrence Howard ugyanis sosem ölthette magára a páncélt. A Marvel és a Howard nem tudott egyezségre jutni a színész díjazásával kapcsolatban, és mivel nem sikerült megegyezniük a stúdió 2008 októberében új színészt kezdett keresni a szerep betöltésére, akit Don Cheadle személyében meg is találtak.

Jack Nicholson vs James Woods – Herkules (1997)

A Herkules című amerikai rajzfilm szinkronszínészeinek kiléte sem volt sokáig biztos.
Hádész megszólaltatására ugyanis a nagyágyú Jack Nicholsont szerette volna megszerezni a Disney, ám mikor az anyagiakra terelődött a szó a színész és a legendás szórakoztatóipari társaság nem tudott dűlőre jutni egymással.
A stúdió Nicholson helyére James Woods-ot szerződtette le.

Robert Duvall – A keresztapa 3. (1990)

A Keresztapa trilógia egyik legmeghatározóbb mellékszereplője a család ügyvédje, az agyafúrt és végtelenül lojális Tom Hagen volt, akit Robert Duvall alakított. A befejező, harmadik részre a stúdió és a színész azonban nem tudott olyan egyezségre lelni az anyagiak terén, ami mindkét félnek kielégítő lett volna.

A stúdió a kérdést viszonylag gyorsan és egyszerűen oldotta meg, ugyanis ahelyett, hogy egy másik színésszel játszatták volna el a karakter, egyszerűen kiírták azt a film forgatókönyvéből.

Amennyiben tetszett a cikk, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel is azt!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments