HomeWorld8 hely a földön, ahol ellentétes a gravitáció

8 hely a földön, ahol ellentétes a gravitáció

A föld gravitációs alaptörvényeit Sir Isaac Newton már szépen lefektette nekünk. Ellenben vannak olyan helyek a földünkön, ahol különböző gravitációs anomáliák léptek fel. Maga a gravitáció törvénye nem úgy működik, ahogy kéne…vagy valami belezavar ebbe. Gondoljunk egy autóra ami a dombra felfelé gurul…és nem lefelé. Ijesztő kicsit nem?

Mutatunk nektek ebből egy válogatást.

Az angliai fordított vízesés

 

Heyfield város közelében ez a vízesés egyenes az égbe hullik. Olyasmi, mint egy szökőkút. Ez mondjuk pont nem egy gravitációs anomália, hanem egyszerűen a szél okozza mindezt.  A vízesés magassága elérheti a 24 métert is. Ami egyébként ezt egyedülállóvá teszi, az a szél erőssége, ami képes ekkora tömegű vizet megmozgatni.

Az Aragats-hegy lábánál fekvő út Örményországban

Ez a hegy Örményország és Törökország határán van. Utazók ezrei jönnek ide minden évben, hogy megfigyeljék ezt a szokatlan anti-gravitációs jelenséget. Az autó felfelé gurul a hegyen…nem pedig a lejtőn lefelé. Továbbá a közeli folyó is nem a hegyről lefelé folyik, hanem felfelé. Az erre kirándulók szerint könnyebb az út felfelé, mint lefelé.

Hoover-gát, Nevada, USA

221 méter magas gáton próbálkozhatunk különböző kísérletekkel. Az üvegből kiöntött víz felfelé fog folyni, de ha próbálnánk leejteni valamit…az is az égbe repül. Ennek a magyarázata a rendkívül erős légáramlás.

Ördög-torony, Wyoming, USA

Vulkáni eredetű monolit. Ez Wyoming egyik fő látványossága. Hihetetlennek tűnik de a hegymászók által szinte lehetetlen meghódítani. Mindössze 386 méter, de olyan kemény sima falai vannak, hogy lehetetlen mászni rajta.

A titokzatos út Dél- Koreában

Jeju-szigeteken található ez az út, ahol jól láthatóan dombnak felfelé gurulnak az üres üdítős palackok. Még egy táblát is kitettek az út mellé, ahonnan indul a furcsa jelenség. Azóta turista látványosság lett.

Golden Boulder, Mianmar

 

Hatalmas kő egyensúlyozik a szikla peremén. Alapjában véve aggodalomra adhat okot egy ilyen óriási kőtömb, de sem az eső, sem a szél nem fogott rajta immáron 2500 éve. Építettek rá egy pagodát és most látványosságként üzemel. A legenda szerint Buddha haja tartja meg.

Dawasco Kő, Argentína

Több, mint 300 tonna súlyú kő egyensúlyozott egy szikla szélén évezredekig. 1912-ben viszont leesett és darabokra tört. Mivel addigra ez már a hely látványossága volt, a helyiek úgy döntöttek, hogy csináltatnak egy műanyag példányt és visszateszik ugyan oda. 95 évvel később de sikerült is véghezvinni. Súlya jóval kevesebb – körülbelül 9 tonna, és mereven rögzítve van a sziklára.

Az Oregon Vortex

USA egyik első számú látványossága, és 1930 óta várja a turistákat. Egy furcsa gömb alakú gravitációs erőtér, mely félig a föld felett és félig alatta van. A “vortex” szó egyébként örvényt jelent. Ezen a ponton képtelenség egyenesen állni, a teniszlabdák felfelé gurulnak, a seprűk megállnak a talpukon. Ha egy személy elindul tőled déli irányba, akkor sokkal magasabbnak fog tűnni, és ahogy közeledik, alacsonyabb lesz. Egyesek szerint a nagy sebességű puha elektronok sugárzása okozza ezt a jelenséget. Ezt a jelenséget egyébként az állatok is érzékelik. Lovakkal szinte lehetetlen belovagolni ide, ugyanis az állat megtorpan és visszafordul, mielőtt belépne a területre. Kutatók szerint masszív mágnesek lehetnek a talajban, viszont nem kaptak ásatási engedélyt, hogy ezt bizonyítsák.

Mit gondoltok? Érdekes ugye? Írjátok meg kommentben a véleményeteket!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments