HomeAnimals8 hátborzongató tény a pókokról, amit talán te sem tudtál

8 hátborzongató tény a pókokról, amit talán te sem tudtál

Biológia óra keretében tanultunk a pókokról, amik a pókszabásúak osztályának egyik rendje. Két testtájjal, nyolc lábbal, csáprágóval rendelkeznek és ragadozó életmódot folytatnak. 3 alrend, 111 család és mintegy 40 000 faj sorolható közéjük.

A pókok pókselymet termelnek. Egy vékony, erős fehérjét, amit a testük végében lévő mirigyek választanak ki. A fajok többsége ebből fonja hálóját, amivel elejtik áldozataikat. Ezt a selymet nemcsak a zsákmány becsomagolására, hanem fészekkészítésre és közlekedésre is használják.

A tudósok folyamatosan tanulmányozzák őket, kutatásaik során pedig érdekes és egyben furcsa eredményekre bukkannak. Posztunkban nyolc hátborzongató tényt találsz ezekről az ízeltlábú lényekről, amiről eddig talán még csak nem is hallottál.

A pókok teljesen nem képesek megemészteni a szilárd ételeket.

A pókok, mielőtt elfogyasztanák zsákmányukat, folyadékot injektálnak beléjük, ami lágyítja a belső szerveket és szöveteket. Csak azután fogyasztják el, miután minden lágy, ugyanis a pók csak ekkor képes kiszívni a belső részeket.

A pók vére tényleg kék?

Rendkívül furcsán hangzik, de a pókoknak valójában nincs is vérük. Vérük a hemoglobin molekulán alapul, ami vasat tartalmaz. Ez az, ami az emberi vér piros színét is adja. A pókok alapja viszont, a hemocianin fehérje, ami réz alapú. A hemocianin általában tiszta, sötétkék színűvé akkor válik, ha oxigénnek van kitéve.

A pókok vérnyomása teszi lehetővé mozgásukat. Ezt pedig ellenőrizni is tudják.

A pókok nemcsak izmokat mozgatnak, hanem az izommozgás és a hemolimfás nyomás kombinálásával mozgatják lábukat, egyes fajok esetén a járásról, mások esetén pedig az ugrásról van szó. A pók összehúzza izmait, ezzel a lábakban megnő a hemolimfikus nyomás, ami meghosszabbítja őket. A hirtelen növekedés miatt a lábak kifelé pattannak, ez pedig lehetővé teszi számára az ugrást.

A pókok gerinctelenek, vagyis nincs gerincük.

A pókoknak nincsenek csontjaik, egy exoskeleton veszi körül szerveiket. Ennek következtében a gerinc nélküli osztályba tartoznak. Minden pókfélének és rovarnak vannak exoskeletonjai. Ez teszi őket nehezebbé és időszakonként cserélik külső “héjukat”. Minden gerinctelen állat, beleértve a pókokat is, rendkívül veszélyeztettek, mielőtt exoskeletonuk megkeményedik.

A pókok is újrahasznosítanak. Hogy, hogyan?

Bizony, a pókok is újrahasznosítanak. A saját furcsa módjukon, de így van. Amikor a pókháló már túl koszos vagy nem tapad, a pók megeszi azt, tápanyagait felhasználja egy új háló készítéséhez.

Létezik egy pókfaj, ami a vízben él.

Létezik egy olyan pókfaj, ami alkalmazkodott a vízben való élethez. A “Diving Bell” pók néven ismerik. A testében lévő finom szőrszálak csapdába ejtik a légbuborékokat, amiket a megfelelő oxigénellátáshoz használnak fel.

Az Antarktiszon nem élnek pókok.

Antarktiszon nem élnek pókfajok. Ennek pedig egy nagyon egyszerű magyarázata van. Ezek az állatok ugyanis, nem lennének képesek megbirkózni az Antarktisz által biztosított irtózatos hideg hőmérsékletekkel.

Van egy olyan pókfaj, amit vegetáriánusként osztályoztak.

A Bagheera kiplingi pókot az 1800-as években fedezték fel. Az ízeltlábú állatról megállapították, hogy elsősorban az akác növények rügyeit fogyasztja. Esetenként hangya lárvákkal táplálkozik, de étrendje főleg növényekből áll. Ez az egyetlen eddig ismert vegetáriánus pók az egész világon.

Te tudtad ezeket?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments