HomeInteresting8 fogápolási hiba, amely apránként tönkre teszi a fogainkat

8 fogápolási hiba, amely apránként tönkre teszi a fogainkat

A világon körülbelül 2,4 milliárd ember szenved a rossz fogak miatt. Fogaink megfelelő gondozása nélkül hatalmas károkat okozhatunk, méghozzá anélkül, hogy tudnánk róla. Ezek pedig fogbetegségekhez és temérdek pénz elvesztéséhez vezetnek.

Ha megfogadod a következő tanácsokat, akkor te is messziről elkerülheted a fogorvost.

Ne hagyd figyelmen kívül a rossz leheletet!

A kellemetlen szájszag rossz higiéniát vagy ínybetegséget is jelenthet. Lehet, hogy mi észre sem vesszük rossz leheletünket, de az emberek, akikkel nap, mint nap beszélgetünk érezhetik a szagokat.

A következő módszerrel tesztelheted leheleted:

Nyald meg a csuklódat és várj 5-10 másodpercet, majd szagold meg. A nyelv hátsó részét pedig érintsd meg az ujjaddal, de nagyon óvatosan, nehogy hányingered legyen.

Ne igyál fogmosás után!

Döntő fontosságú, hogy a fogmosás legyen a nap utolsó momentuma. Még egy fogmosás után elfogyasztott tea is rossz hatással lehet fogainkra.

Fogmosás végén ne köpd ki a vizet azonnal!

Fogmosás után mindig kiöblítjük szánkból a fogkrémet. Azonban jobban tesszük, ha még egy kis ideig, a vízzel együtt a szánkban tartjuk és csak utána köpjük ki. Ez ugyanis 25 százalékkal csökkenti a fogszuvasodást.

Moss fogat legalább egy percig!

Egy harminc másodperces fogmosás túl kevés. Ennyi idő alatt ugyanis nem lehet minden fogat és az ínyt is megfelelően megmosni. Legalább fél-fél perc szükséges mindkét oldalon, valamint fél-fél perc a nyelven és a szájpadláson. A helyes fogmosás tehát, két percig tart.

Ne legyen túl kemény a fogkeféd!

Egy kemény sörtéjű fogkefe kárt tehet a fogakban, hisz megsértheti a fogzománcot, illetve az ínyben is, hiszen, ha túl kemény a fogkefe sörtéje, akkor szembesülnünk kell a vérző fogínnyel is. Így rendkívül fontos a megfelelő erősségű fogkefe kiválasztása.

Ne moss fogat közvetlenül étkezés után!

A fogak étkezés utáni azonnali mosása károsítja a fogzománcot, különösen akkor, ha valami savasat fogyasztottunk. Mindenképpen várjunk legalább harminc percet étkezés után, mielőtt fogat mosnánk.

Folyamatosan cseréld a fogkeféd!

A fogorvosok azt javasolják, hogy havonta, de legalább negyedévente cseréljük a fogkefét. Ellenkező esetben a sörték elhasználódnak, így pedig a fogmosás már kevésbé lesz eredményes.

Ha beteg vagy, cserélj fogkefét!

Ha beteg vagy, akkor cseréld ki a fogkefédet, hogy ne kapj el még több betegséget. Emellett pedig ügyelj arra, hogy fogkeféd ne érintkezzen más fogkeféjével. Természetesen, ha akarod, a betegség után is nyugodtan kicserélheted.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments