HomeInteresting7 szimbolikus embléma amiről kevesen tudjuk, hogy is keletkeztek.

7 szimbolikus embléma amiről kevesen tudjuk, hogy is keletkeztek.

Naponta többször is szembejönnek velünk szimbólumok. Hisz teljesen bele épültek életünkbe ezek a jelek. Használjuk ismerjük és megértjük őket. De hogy hogy jöttek létre, vagy miből alakult, vagy igazából milyen mértékű jelenséggel bír azt már kevesen tudják. Íme 7 híres szimbólum ami ezek után már nem jelent megfejthetetlen kérdéseket.

1. Az angolok által használt és. A jel a latin és-ből származik. A latinoknál ezt et betűkkel fejezik ki. Ennek a két betűnek játékából képződött az &.

2. A szív szimbólum.

Ebben az esetben azért már kicsit bonyolultabb a dolog. Azt valószínűleg senkinek nem kell megmagyarázni, hogy a valódi szívre nem hasonlít ez a szimbólum. Az, hogy miért lett végül is a szív a ♥, arra több teória is létezik.

  • Azt mondják az udvarló hattyúkból jött a jelkép.
  • Másik lehetőség szerint a női medencét jelképezi. Hisz mindannyian a nők testében válunk emberré.
  • Egy harmadik lehetőség szerint egy borostyán levél ihlette. A görögök ezt ábrázolván sokszor olyan mintha szívet formálnának. 

3. Bluetooth

A tizedik században élt és uralkodott Harald Gormsson, dán király. Harald király ínyenc volt, aki számtalan édesség mellett nagyon kedvelte áfonyát is, de legfőképp a dán fekete áfonyát. Evett belőle nem is keveset. Így eshetett meg, hogy az egyik foga kék lett. A bluetooth szimbólum nevének kezdőbetűit szimbolizálja (az uralkodó neve dánul „Blåtand”).

4. A caduceus egy hírnökbot, amely köré két kígyó tekeredik. Az orvoslásban láthatjuk leginkább.A pálcát néhol szárnyakkal, néhol két rákötözött fehér szalaggal ábrázolták. Később a szalagok alakultak át nyolcas alakban tekergő kígyókká. Ez jelzi a nyolc fontos alapszámot az asztrológiában.

5. A fő kapcsoló gomb.

Ez a II világháború idején fejlesztették ki. Ennek lényege, hogy a világon mindenhol egyértelmű legyen ennek a funkciónak a jelölése. A jel eredete a nulla és az egy elektromos áram jelölésből adódik. 

6. Béke.

A fél évszázaddal ezelőtt született békejelet mindenki ismeri, de azt már kevesebben tudják, hogy a hippik és a háborúellenesség jelképe katonai jelzéseket ábrázol.A Nukleáris Lefegyverkezési Kampány szimbóluma, ami a béke széleskörű jelképévé vált. Az N és a D jelzéséből származik.

7. Oké kézjelzés.

Ezt a kézmozdulatot az oké, értem, rendben jeleként használjuk. Ám van ahol pont nem jó értelemben értik. A Franciák amolyan szitok ként használják az általuk nullának vélt emberekre. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments