HomeInteresting7 probléma, ami akkor lép fel, ha kialvatlanságtól szenvedsz

7 probléma, ami akkor lép fel, ha kialvatlanságtól szenvedsz

Táskás, sötét karikás szemek, szürke élettelen arc és tekintet, gyenge termelékenység, és rossz koncentrációképesség jellemzi azokat az embereket, akik rendszeresen nem alusszák ki magukat. Persze ezen kívül sok más negatív tünete is van a kialvatlanságnak, ám azt mi emberek valamilyen oknál fogva nem vesszük komolyan, nem tulajdonítunk neki nagy jelentőséget és a többi. Pedig nagyon is kellene, mert olyan problémákat generálhat, mint a pszichiátriai rendellenességek, libidócsökkenés, vagy hallucináció. Mai cikkünkben bemutatjuk nektek, hogy milyen hatások érik a tested, ha nem alszod ki magad.

Miért vagyunk kialvatlanok?

Az akut vagy krónikus alváshiány akkor fordul elő, mikor rendszeresen 7 óránál kevesebbet alszunk. Ahhoz, hogy megszűnjön a probléma fontos, hogy változtassunk az életvitelünkön, rutinunkon, hogy visszatérjen az egyensúly. De, hogy ezt miért is olyan nehéz megtenni?

Az alváshiány olyan, mint a járvány, vagyis az összes generációt érinti. Mindegy, hogy milyen munkarendben dolgozik az ember, mindegy, hogy nappal vagy este tanul, mert legalább egyszer szenvedett már ettől a problémától.

Az American Sleep Association szerint a felnőtt emberek mintegy 35%-a 7 óránál kevesebbet alszik napi szinten. Az optimális szintet akkor érjük el, ha rendszeresen 7-9 órát alszunk. Annak ellenére, hogy folyamatosan felhívják a figyelmünket a kialvatlanság következményeire és káros hatásaira, az még sem annyira elrettentő ahhoz, hogy cselekedjünk. Az álmatlanság tünetei közé tartozik a fáradtság mellett a nappali álmosság, gyakori hangulatingadozás, szem alatti táskák kialakulása, de ezeken kívül vannak súlyosabb mellékhatások is.

1, Gyenge immunrendszer

Alvás közben a testünk nem áll le, hanem folyamatosan dolgozik, szorgoskodik. Olyan anyagokat például citokineket termel, mely felveszi a harcot a különféle baktériumokkal, vírusokkal. Az alváshiány viszont pont, hogy negatívan hat rá, ugyanis nem tud annyit termelni belőle a szervezet, mint alvás közben. Ezzel gyengül az immunrendszer és gyakrabban fogunk elkapni mindenféle betegséget.

2, Súlygyarapodás

A nem megfelelő alvás és a kialvatlanság serkenti az étvágyunkat. Alvás hiányában a testünk kevesebb leptint (teltségérzetért felelős hormon) és több ghrelint (éhségérzet kiváltó hormon) kezd el termelni. Ennek hatására érezzük magunka mindig éhesnek, amit nasizással próbálunk orvosolni. Ez hiba! Pontosan ez az a szokás amitől szépen megnő az úszógumink és a mérleg sem azt a számot fogja mutatni, amit látni szeretnénk.

3, Magas vérnyomás

Amikor 5 vagy 6 órát alszunk, akkor nagy az esélye annak, hogy magas vérnyomás alakul ki. Az alvás szabályozza a stresszhormonok szintjét, ezért ha nincs elegendő mennyiség belőle, akkor stresszkezelő képességünk veszélybe kerül és magas vérnyomást eredményez.

4, Memóriakárosodás

Ha rendszeresen kialvatlanok vagyunk az kihat a mentális egészségünkre és az emlékezőtehetségünkre is. Amennyiben napi szinten vezetünk még nagyobb a rizikó mert, a reakcióképesség is lassabb, így sajnos bármilyen baleset áldozatai vagy okozói lehetünk. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás képes javítani a memóriánkat. Ég és föld a különbség a gondolkodásunk közt, mikor nem alszunk rendesen és mikor teljesen kipihentek vagyunk.

5, Libidó csökkenés

Az alváshiány nemcsak, hogy csökkenti a libidót, de negatív hatással is lesz azokra a kapcsolatokra, akik épp próbálnának gyermeket nemzeni. Ez azért van, mert az agy ugyanazon része felelős a nemi hormonok termeléséért, mint a cirkadián ritmus szabályozásáért. Ennek tükrében a 7 óránál kevesebb alvás csökkenti annak illetve más hormonoknak a szintjét, melyek ezáltal kontrollálják az ovulációt.

6, Pszichiátriai rendellenességek

A krónikus alváshiány bizonyos esetekben mentális rendellenességek kialakulásához is vezethetnek. Szakértők szerint közvetlen kapcsolat van a pszichiátriai problémák és az alvászavarok között. Az is kiderült, hogy mindkettő ki tudja váltani a másikat. Vagyis a pszichiátriai problémák alvászavart okoznak, az alvászavar pedig pszichiátriai problémákat. A tünetek nagy mértékben hasonlítanak a skizofréniára, de társulhat még hozzá hallucináció, paranoia és dezorientáció is.

7, Idősebbnek tűnik a megjelenésünk

Van az a mondás, hogy “A szépség a jó alvással kezdődik”. Ez bizony tényleg így van. Minél kipihentebbek vagyunk annál frissebb és annál fiatalabb a megjelenésünk. Alvás során a test több növekedési hormont termel, mely helyreállítja az összes létező sejtünket. Így újul meg rendszeresen mind a bőrünk, mind az izomzatunk. Ha kialvatlanok vagyunk, akkor a bőrünk egy idő után beszürkül és fáradt megjelenésű lesz.

Hogyan lehet visszaszerezni a hatalmast az alvás felett?

Nem olyan egyszerű csak úgy mély álomba szenderülni több nap, hét kialvatlanság után. Ahhoz, hogy újra 7-9 órát aludjunk szakmai segítségre van szükségünk. Vannak speciális alvóklinikák, akik úgynevezett alvásvizsgálatot végeznek el rajtunk. Ezzel képesek megállapítani, hogy milyen a jelenlegi alvásrutinunk. Ezek után diagnózist állítanak, majd kezelési tervet állítanak fel. Ezek általában magatartási változtatásokat foglalnak magukba. Úgy kell megszervezni a napot, hogy valóban legyen idő arra, hogy 7-8 órát tudjunk aludni. Ehhez létre kell hozni egy lefekvési rutint, mely magába foglal némi relaxációs rituálét. Próbáljunk mindennap ugyanakkor lefeküdni és felkelni. Néhány nap elteltével sokkal könnyebbek lesznek a napok és jobban érezzük magunkat.

Hogyan előzhető meg?

A tinédzsereknek, fiatal felnőtteknek kell erre nagyon figyelni, ugyanis ők még fejlődésben vannak így szükségük van a minőségi, pihentető alvásra. A fiatalok hajlamosak csak legyinteni a tünetekre, ami később problémát okoz. Annak ellenére, hogy a mindennapi élet számos kihívás elé állítja őket, nem szabad hagyniuk, hogy ez beárnyékolja az alvási rutinjukat. Ha a dolgok a jó perspektívába kerülnek, akkor képesek lesznek felismerni a pihentető alvás fontosságát.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments