HomeInteresting7 élelmiszer, ami sokkal több kárt okoz, mint a cigaretta.

7 élelmiszer, ami sokkal több kárt okoz, mint a cigaretta.

A kiegyensúlyozatlan étrend több emberrel végez, mint a dohányzás. Szakértők szerint a fontos tápanyagok hiánya nagy mértékben károsíthatja az egészséget. Van néhány élelmiszer, amelyről úgy gondoljuk jótékony hatással vannak ránk, pedig voltaképpen egészségromboló hatása van. Ilyen például a friss gyümölcslé, ami gyakorlatilag ugyanolyan káros, mint a szénsavas üdítők. Rendszeres fogyasztása közelebb visz bennünket a cukorbetegség kialakulásához. Ezen kívül persze van még pár élelmiszer, amit ki kell iktatni az étrendből, ha nem akarunk kellemetlen betegségektől szenvedni.

1, Friss gyümölcslevek.

Kevesen tudják, hogy a gyümölcsök folyékony formában elveszítik az olyan egészséges elemeket, mint a rost, ami amúgy nagyon fontos szerepet játszik a cukorbetegség, a szívproblémák és az elhízás megelőzésében. Ha valaki ész nélkül iszik ilyen löttyöket azzal pont, hogy a fent említett problémákat fogja előidézni. Egyébként egy pohár gyümölcslé felér egy doboz kólával, amiben köztudott, hogy rengeteg cukor van.

Szakértők szerint jobb, ha normál gyümölcsöt eszik valaki a gyümölcslé fogyasztás helyett. Egyetlen alma elegendő ahhoz, hogy enyhíteni tudd az édesség utáni vágyadat.

2, Müzliszelet.

Annak ellenére, hogy tápanyagban gazdag, bőven van benne cukor is. Egyetlen müzliszelet van, hogy 15-30 gramm cukrot is tartalmaz. Ha megfelelő müzliszeletet választasz, akkor azzal nemcsak az éhséget tudod legyőzni, de elkerülheted a túlzott cukorfogyasztást is. Egy jó minőségű szeletben 3 g rost, 5 g fehérje és 10 g-nál kevesebb cukor van.

3, Szusi.

Tény, hogy maga a szusi nem káros, ám annak különféle összetevői és adalékanyagai viszont igen. Manapság rengeteg szusi tartalmaz majonézt, krémsajtot, szószokat, és egyéb termékeket, melyek növelik a tápértékét. Ez komoly súlygyarapodáshoz vezethet, amit úgy lehet elkerülni, ha hagyományos lazacos vagy sashimis tekercset választunk.

4, Tenyésztett halak.

A vadon élő halak az egészséges Omega-3 zsírsavakat tartalmaznak, melyek csökkenthetik a szívbetegségek és a stroke kialakulásának kockázatát. Tápanyagtartalma viszont nagy mértékben függ attól, hogy mit is evett az a bizonyos hal. A legtöbb szupermarketben kapható hal, nem az óceánból származik, hanem valamilyen gazdaságból. Ezért nemcsak az egészséges tápanyagok hiányoznak belőle, hanem még olyan kémiai adalékanyagokkal is vannak tele, melyek a gyorsabb növekedésért felelősek.

Ha mindenáron halat akarsz enni, próbálj megbízható árust keresni. Ne habozz megkérdezni, hogy honnan van a hal, mit evett, mikor fogták ki… és a többi.

5, Zsírmentes ételek.

Egészen a múlt századig, nagy népszerűségnek örvendtek a zsírmentes ételek. Ám néhány táplálkozási szakértő rájött, hogy a gyártók az egészséges zsírokat, feldolgozott cukorra cserélik annak érdekében, hogy megőrizzék annak természetes ízét. Ez azt jelenti, hogy így szó szerint cukorbombát vittél a szervezetedbe. A szakértők azt javasolják, hogy válassz inkább fehérjében gazdag és egészséges zsírokat tartalmazó ételeket, például túrót, görög joghurtot.

6, Gabonafélék.

Sokan nem tudják, hogy a gabonafélék feldolgozás során jelentős mennyiségű rostot és egyéb tápanyagot veszítenek el, ami egyáltalán nem járul hozzá az egészséges táplálkozáshoz. Ezen kívül rengeteg mennyiségű cukrot adna hozzá, hogy még ízletesebb legyen a gyerekek számára.

A sok cukor, cukorbetegséget, szívbetegséget és elhízást okozhat. Kukoricapehely helyett válassz inkább zabot, melyek annyi rostot tartalmaznak melyek elegendő energiával töltenek fel.

7, Fehér kenyér.

A fehér kenyér egy másik finomított gabonafélékből készült termék, amiben nyoma sincs az egészséges tápanyagoknak vagy a rostnak. Mivel rost hozzájárul az egészséges súly, jó vérnyomás fenntartásához, kevesebb eséllyel alakul ki cukorbetegség vagy szív és érrendszeri megbetegedés. A teljes kiőrlésű kenyér jó alternatíva lehet.

Te tudtad, hogy ezek az ételek nem tesznek jót az egészségre nézve?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments