HomeInteresting7 dolog, amitől kellemetlen testszagunk lesz.

7 dolog, amitől kellemetlen testszagunk lesz.

Az emberek kellemetlen testszagát baktériumok, fokozott verejtékmirigyek termelése, és betegség is okozhatja. A verejték szaga nemcsak azt jelenti, hogy ideje elmenni zuhanyozni, hanem különböző betegségek és problémák tüneteként is jelentkezhet. Ebben az esetben az ember hiába vesz bármilyen dezodort, nem fog működni, mert a probléma a szervezetben van, aminek bizony utána kell járni. A mai cikkünkben összegyűjtöttünk néhány dolgot, amik kellemetlen testszagot eredményezhetnek.

1, Stressz.

A stressztől teljesen másképp izzad az ember, mint a sporttól. Az emberi szervezetben kétféle verejtékmirigy van: az egyik az ekkrin verejtékmirigy, melynek a testhőmérséklet szabályozásában van kulcsfontosságú szerepe, a másik pedig az apokrin verejtékmirigy, ami a pubertás kor idején aktiválódik és erős szag jellemzi. Ha azt érzed, hogy egy fontos interjú vagy vizsga alatt izzad a tenyered és a hónaljad az teljesen normális.

Azonban, ha az izzadásra nincs, ok vagyis nem csinálsz olyan tevékenységet, amitől verejtékezhetnél, akkor érdemes megnézetned a pajzsmirigy hormonjaidat. Pajzsmirigy probléma esetén az idegrendszer hamis jeleket küld, melytől elkezdhetsz izzadni.

2, Halszag szindróma.

Bizonyos embereknél a test olyan szagú verejtéket termel, aminek kellemetlen döglött hal szaga van. Ennek a betegségnek neve is van, amit halszag szindrómának neveznek. Ez egyébként egy ritka genetikai mutáció eredménye, ami a világon csak pár száz embert érint. Az orvosok még nem jöttek rá arra, hogyan lehetne ezt a betegséget kezelni, de addig is azt javasolják, hogy akik ebben szenvednek, figyeljenek oda az étkezésükre.

Van azonban egy másik betegség, amit vaginális bakteriózisnak hívnak, mely a baktériumok elszaporodása miatt következik be. Leggyakoribb tünete, hogy az intim folyásnak hal szaga lesz.

3, Fokozott verejtékezés.

Vannak, akiknek napi szinten háromszor is le kell zuhanyoznia, hogy megszüntessék a kellemetlen, szúró testszagot. Az orvosok ezt fokozott verejtékezésnek hívják. Ezt a nedves hámot lebontó baktériumok és sarjadzógombák okozzák, melyek az egyén társadalmi életét is bonyolítják. Az orvosok ebben az esetben antibakteriális szappan, antiszeptikus krémek használatát és egy bizonyos étrend betartását javasolják.

4, Cukorbetegség.

Nem minden betegség illata kellemetlen, ugyanis néha a test édes, gyümölcsös illatot bocsit ki. Viszont ez kicsit sem veszélytelen dolog. A cukorbetegségben szenvedő embereknek nincs elég inzulin a szervezetében ahhoz, hogy beépítse a sejtekbe a glükózt. Ha nincs elég hormon, a test nem bontja le a glükózt, hanem zsírrá alakítja. Ez a folyamat a ketonok felhalmozódását okozza, mely édes illatot kölcsönöz a leheletnek.

Sürgősen konzultálni kell egy orvossal, ha a test édes illata erős szomjúsággal, gyakori vizeléssel, hányingerrel, hányással és hasi fájdalmakkal párosul.

5, Seborrhoeás demartitisz.

Ha észreveszed, hogy a fejbőrödnek illetve a hajadnak erőteljes szaga lett és könnyen zsírosodik, akkor nagy a valószínűsége, hogy seborrhoeás demartitiszed van. Ez egy gyulladással és hámlással járó betegség, ami leginkább a fejbőrt, hajat és arcot érint de előfordul, hogy más testrészen is megjelenik. Ennek a betegségnek a lényege a fokozott faggyútermelés. A probléma általában azokon a területeken jelentkezik, ahol legtöbb faggyúmirigy van.

Ez a betegség jól kezelhető, viszont a kezelést mielőbb meg kell kezdeni. Nem kell senkinek megijedni mert nem fertőző betegség.

6, Szénhidrát hiány.

Az emberi test, valamint a lehelet aceton szagú lesz, ha a szervezetben alacsony a szénhidrát. Egyébként több dolog is közrejátszhat ennél a “betegségnél.”

Ha valaki alacsony szénhidráttartalmú étrendet követ, akkor tény és való, hogy gyorsabban kezd el égni a zsír viszont, a kellemetlen szag fennmarad az egész procedúra alatt.

Máj és vese problémák esetén a szervezet nem tudja kipucolni a szervezetből a salakanyagokat.

Mikrobák, baktériumok és vírusok is okozhatják, ugyanis néhány szezonális betegség miatt aceton szag keletkezhet, ami a gyógyulás után eltűnik.

7, Nehéz fizikai terhelés.

Ecetszag jelentkezhet egy nehéz fizikai terhelést végző személynél, ami a propionsav miatt alakul ki. A baktériumok lebontják az emberi verejtéket, melynek következtében olyan vegyület képződik, mely kémiailag hasonlít az ecetre. Az orvosok szerint ezzel a testszaggal semmi baj nincs.

Nálad jelentkezik valamelyik szag?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments