HomeInteresting6 ok, amiért az emberek egyre kevesebbet vásárolnak "fast fashion" üzletekben

6 ok, amiért az emberek egyre kevesebbet vásárolnak “fast fashion” üzletekben

Statisztikai adatok alapján az elmúlt 7 évben az emberek egyre kevesebb ruhát vásároltak. Ez pedig odáig fajult, hogy a nagyvállalatok nyeresége 50%-kal visszaesett, több tízezer üzlet zárt be sőt egyesek még csődöt is jelentettek. A vásárlók manapság inkább az élelmiszerekre és kozmetikumokra költenek, mint ruhadarabokra. Gondolj csak bele kinek kell három egyforma farmer vagy fehér ing?

A mostani posztunkban bemutatjuk, hogy az emberek miért nem vásárolnak tovább a “Fast fashion” üzletekben.

1, Tömeges gyártás

A Zara évente 450 millió darab ruhát állít elő, és mintegy 40 ezer új modellt fejleszt ki.

A mai világban fontos, hogy a emberek képesek legyenek kitűnni a tömegből. Maria Ruppert-Stroescu, a St. Louis-i washingtoni egyetemi professzora azt állítja, hogy a tömeggyártású ruhák elpusztítják az egyéniséget:

“Az emberek spontán vásárolnak és nem gondolkodnak azon, mit vegyenek fel, hogyan kombinálhatják a ruhadarabokat más dolgokkal, mert egyszerűen csak megveszik, amit másokon látnak.”

2, Túltermelés

A ruházat tömeges fogyasztása miatt túltermelés jön létre. A Greenpeace egyik tanulmánya megállapította, hogy Hongkongban évi 110 000 tonna textil kerül a hulladéklerakókba és 200 évbe telik, mire ártalmatlanítják. A legtöbb ruha műszálas anyagokból készül, melynek lebomlási ideje több, mint 100 év.

3, Kétes minőség

A vásárlás növelése és az alacsonyabb árak fenntartása érdekében a gyártók alacsony minőségű szöveteket és kiegészítőket használnak. Ennek az az oka, hogy a divat piacának fejlődése illetve a változó trendek miatt az emberek már nem úgy vesznek ruhákat, hogy azok hosszú éveken át kitartsanak.

4, Alacsony fizetés

A gyártási költségek csökkentése egy másik módja a ruhák költségeinek csökkentésére. A legtöbb varróüzem, alacsony bérekkel rendelkező országokban találhatók, például Kína, India, Kambodzsa vagy Banglades. A munkavállalók napi 3 dollárt kapnak, sőt a műhelyben is élnek. Sok nagyvállalat nem az üzem közvetlen tulajdonosa, ami azt jelenti, hogy nem vállalnak semmilyen felelősséget az ott zajló eseményekért.

2014. április 24-én a Rana Plaza névre hallgató komplexum, amiben több varróvállalat is található egyszer csak összeomlott Bangladesben. A munkavállalók többször panaszkodtak a falak repedéseire, ám a vezetés ezt nem vette figyelembe. A balesetben 2500 ember sebesült meg és több mint 1000 munkás halt meg.

5, Kis mérettartomány

A nagy termelési mennyiségek miatt a vállalatok nem mindig tudják összehangolni a mintákat és kijavítani a hibákat. A dolgozókat pedig nem érdekli, hogy a ruhák megfelelnek-e.

A tömegpiaci ruházati fogyasztók célközönsége az S-es és az M-es méretű nő így a gyártók rájuk koncentrálnak. Az üzletekben ritkán találsz nagy vagy nagyon kis méretű darabokat, de néhány márka külön kollekciót dob piacra nekik.

Az európaiak átlagmagassága 165 cm. Ha magasabb vagy alacsonyabb vagy, akkor készülj fel, hogy jelentős összeget kell adnod a varrónőnek, hogy rád szabja a drága pénzért megvásárolt ruhákat.

6, Különös trendek

Miután a jól ismert divatházak a divathéten bemutatták kollekcióikat, a nagykereskedelmi márkák másolatot készíttetnek belőle. De egy dolog a kifutón lévő ruhákat látni, és más a való életben. Azok a táskák, cipők és ruhadarabok, melyek már régóta népszerűek, nagyszerűen néznek ki a modelleken, viszont a zajos, piszkos városokban nem igazán praktikusak.

Bónusz: Melyek az alternatívák?

Egyéni szabás – Készíts egy listát a munkához és a szabadidőhöz szükséges ruhákról, majd keress egy jó varrónőt. Nem kell egy egész ruhásszekrényt megrendelni, csak néhány apróságot, például nadrágkosztümöt, egy estélyit, ceruza szoknyát vagy dzsekit. Ezek ugyan drágábbak lesznek, de legalább nem kell alakítani rajta és egy-két alkalomnál jóval tovább húzzák.

Adok-veszek – Ez egy olyan esemény, ahol az emberek ruhákat tudnak egymással cserélni. Bárki odaviheti a holmijait, ami nem lyukas, foltos vagy varráshibás. Ezzel felfrissítheted a szekrényed, úgy, hogy szinte egy forintot nem költöttél.

Helyi tervezők ruházatai – Ha nem akarod támogatni az óriás márkákat, akkor nézd meg a fiatal hazai tervezők ruháit. Itt pénzügyileg támogathatod a vállalkozásukat sőt ezzel párhuzamosan felfrissítheted a szekrényedet is.

Te hol szoktál leginkább vásárolni?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments