HomeInteresting6 jel, amiből kiderül, hogy jó szülő vagy még akkor is, ha...

6 jel, amiből kiderül, hogy jó szülő vagy még akkor is, ha nem érzed magad annak

Minden szülő arra törekszik, hogy rendes, kedves gyereket neveljen csemetéiből. Egyesek szigorúbbak, mint mások, de mindenki azt teszi, amit helyesnek vél. Nagyon sok szülő viszont elfelejti, hogy mi a gyereke számára a legfontosabb, és korán elrontják őket. A gyerekek bizalma egy idő után csappanni kezd szüleikben, ha folyamatosan kritizálják őket, vagy állandóan leszidják, mert nem olyan jegyet visznek haza, illetve nem úgy viselkednek, ahogy elképzelik. A mostani posztunkban viszont azokat a jeleket szedtük össze, ami egyértelműen arról árulkodik, hogy jó szülő vagy, még akkor is, ha nem érzed magad annak.

1, Ha a gyerek megosztja veled a problémáit

Szuper, ha a gyereked elmeséli neked a sikerélményeit, viszont még jobb, ha a problémáit is megosztja veled. Egy természetes dolog, hogy az ember ki akarja beszélni magából a gondjait és jó tanácsra, no meg támogatásra vágyik. A gyerekekkel meg kell értetni, hogy jó és rossz dolgok is történnek, de a hibák elkövetése nem rossz dolog, hiszen abból tudnak tanulni.

2, Nem gondolod, hogy a jó jegyek a tudását tükrözik

Ha a gyerek nem kap jó jegyet a suliban, akkor sem fél elmondani. Egy félős gyermek leginkább eltitkolja a rossz osztályzatot a szülők elől, mert nem akarja, hogy leszidják. A jó szülők meg tudják magyarázni gyermekeiknek, hogy a tanulás nagyon fontos, de nem az osztályzatok fogják visszatükrözni a tudásukat.

3, Tiszteled a gyereked magánterületét

Sok szülő gondolja úgy, hogy a gyerekeknek kopogniuk kell mielőtt bárhova belépnek, viszont ez ugyanúgy vonatkozik a szülőkre, ha gyerekeik szobájába megy be. Fontos, hogy te és az összes többi szülő is tisztelje a gyereke magánterületét. Ha kopogsz a szobája ajtaján mielőtt belépsz, akkor jó példáz mutatsz és biztosra veheted, hogy ő is így jár el.

4, Nem kritizálod a gyermeked

A jó szülők nem bírálják a gyerekeiket, nem nézik le őket és nem húzzák le őket az életről, csak azért mert nem úgy néznek ki, ahogy szüleik akarják, vagy nem cselekednek úgy, ahogy szeretnék. A sok kritika önbizalomrombolóan hat rájuk ezért csínján kell vele bánni. Óvatosan kell a szavakat használni és egyértelműen kell fogalmazni, hogy megértse te nem rosszat akarsz, hanem, hogy fejlődjön és önállósodjon.

5, Elismered a hibáid és elnézést kérsz

Minden ember hibázik, mind a gyerekek, mind a felnőttek. A legtöbb szülő viszont elfelejti, hogy nemcsak a gyerekeknek kell bocsánatot kérni, ha megbántotta a szüleit, hanem fordítva is. Ezzel tanulják meg, hogy ez a lépés elkerülhetetlen. Ha rájössz például, hogy egy helyzetet túlreagáltál, akkor mindenképp menj oda és kérj elnézést. Hidd el az az erős ember, aki elismeri a hibáit.

6, Bízol a gyermeked szavaiban

Ez egy sűrűn előforduló helyzet, amivel a szülők találkoznak. Például, amikor anya vagy apa elmennek a suliba, és érdeklődnek a gyerek felől a tanárnál, és azt hallják, hogy rosszul viselkedett, nem az az első dolguk, hogy hazamennek és megkérdezik a gyermeket, kiderítik a részleteket, hanem leszidják. Elképzelhető, hogy a viselkedése egyáltalán nem az ő hibája volt, viszont ez csak úgy derül ki, ha elbeszélgetsz vele.

Hasznosnak tartottad a cikket?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments