HomeInteresting6 etikettszabály, ami manapság már teljesen feledésbe merült

6 etikettszabály, ami manapság már teljesen feledésbe merült

A történelem során rengeteg etikettszabály maradt fenn, ami átalakult az évek múlásával. Régen nem nyújthattak először kezet a férfiak a nőknek, ha bemutatkoztak, ahogy a nő jobb oldalán sem sétálhattak az utcán. Ennek megvolt az oka, viszont ahogy telt múlt az idő egyre jobban kezdtek átalakulni ezek az illemszabályok. A mai cikkükben 6 etikettszabályt hoztunk el, amik megváltoztak az évek alatt.

1, Kézfogás nőkkel.

Az üzleti etikett szabályai régebben tiltották, hogy a férfiak előbb nyújtsák a kezüket a nőknek, ha kezet akartak velük fogni. A mai szabványok szerint mindkét fél ugyanúgy nyújthatja a kezét. Ráadásul ma egy nő köteles felállni a székéből, mikor megismerkedik valakivel.

2, A férfinak a nő bal oldalán kell mennie.

Ez talán az egyik legrégebbi etikett szabály, ami a lovagok kora óta létezik. A középkorban élő lovagok azért mentek a nők bal oldalán, hogy ne sértsék meg őket a jobb oldalon lógó kardjukkal. Ám a modern emberek ma már nem hordanak kardot, szóval mindegy, hogy melyik oldalon sétálsz.

3, A nő nem tarthatja meg az ajtót a férfinak.

Jó ideje ismert etikett szabály, hogyha a nő és a férfi egyszerre értek az ajtóhoz, akkor a férfinak kellett kinyitni az ajtót. Ma már nemtől függetlenül bármelyik kinyithatja az ajtót. Ugyanez vonatkozik az ajtó megtartására.

4, Asztalon könyöklés.

Kevesen tudják, hogy csak azoknak nem szabad az asztalon könyökölni, akik esznek. Ha már befejezted az étkezést, akkor nyugodt szívvel fel lehet tenni a könyököket. Viszont mielőtt ezt megtennéd meg kell győződnöd arról, hogy ez a tevékenység másokat nem zavar.

5, Sapka, kalap hordása.

Régebben sokkal szigorúbban vették ezt a szabályt, mint manapság. Anno, mindig minden körülmények között le kellett venni a fejfedőt ha beléptél valahova, legyen az egy lift, étterem, rendezvény…stb. Vannak olyan esetek, amikor a nők kötelesek levenni a kalapjukat, még akkor is, ha az nagyon divatos, ilyen mikor színházba, moziba, irodába mennek.

6, Nem kötelező toast mondása után inni.

Sokan azt hiszik, hogy egy toast elmondása után mindig minden körülmények között kell inni. Nos, ez nem igaz. Egyébként az sincs kőbe vésve, hogy csak szeszes itallal lehet koccintani. Sokan narancslével, vagy vízzel is lazán koccintanak egy toast után. Olyan is van, hogy csak úgy csinálsz, mintha pohár lenne a kezedben…

Te tudtál ezekről?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments