HomeInteresting5 felnőtt "játék", amely képes tönkretenni egy kapcsolatot.

5 felnőtt „játék”, amely képes tönkretenni egy kapcsolatot.

Az emberek közötti kapcsolatok egy olyan téma, amely nemcsak a filmkészítőket és az írókat inspirálja, hanem a tudósokat is. Eric Berne  Emberi játszmák című könyve a pszichológia utáni kultusz kifejlesztését követően jelent meg. A szerző ebben a könyvben ír a népszerű felnőtteknek szóló játékokról is. Tanácsokat ad arról, hogy miként ismerhetik fel azt, hogy befolyásolják a kapcsolatot. És miként hagyják abba őket.

1. Tilalom.

Sok kapcsolatban merül fel a probléma, hogy rátelepszik az egyik fél a másikra. Szabályozza a cselekedeteit. Azt gondolja, hogy ha valamit megenged úgymond abból neki is kára lesz. Ez nem így van. Vegyük tudomásul, hogy a saját félelmeinket nem vetíthetjük ki a másikra. Támogassuk a másikat és ettől nekünk is jobbá válik az életünk, hisz a társunk boldogsága az ránk is hatással van.

2. Figyelj a másikra. 

Ha társad kér tőled valamit, ne légy elutasító. Próbálj meg mindent megtenni annak érdekében hogy a dolgaitokat meg tudjátok beszélni. Menjetek el együtt kikapcsolódni, hogy utána újult erővel , újra tudjatok egymáshoz közeledni.  

3. Nyilvánosság

Sok ember elfelejti, hogy a problémák amik bántják csak kettőjükre tartozik. Ha egy kapcsolatban az egyik fél el kezd mások előtt olyan dolgot mondani ami nem tartozna oda. És még meg is kérdezi a végén, hogy „Jól vagy édesem?” , az a lehető legrosszabb. Ilyenkor a másik fél a legjobb amit tehet, hogy visszakérdez ártatlanul „Nem tudom! Jól vagyok édesem?” Ezzel rövidre zárta a témát, és később kettesben megtudja majd megkérdezni tőle, mi is a probléma.  

4. Terelés.

Egy esetleges vitába ne menjünk bele ha nem látjuk az értelmét. Hagyjuk, hogy a másik fél kitombolja magát kicsit, és egy váratlan fordulattal kérdezzük meg tőle mondjuk, hogy „Mi legyen az ebéd?” Ezzel kizökkentjük őt a veszekedésből, és legrosszabb estben otthagy minket. Majd miután lenyugodtak a kedélyek úgy fogjuk újra látni mintha semmi nem történt volna. 

5. Próbálkozás. 

Szemmel látható, hogy egyik fél sem akarja folytatni a kapcsolatot. De mivel senki nem akar rosszul kijönni a dolgokból, ezért senki nem mondja ki. Helyette próbálnak javítani a dolgokon. A vége persze úgy is az lesz, hogy nem sikerül de elmondhatják, hogy ők megpróbálták. Üljünk le és beszéljük meg. Lehet ezt normálisan is. Nem szabad a másikat befeketíteni. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments