HomeHome5 dolog, amit megtudhatsz valakiről, miután megnézted, hogy mennyire tiszta az otthona

5 dolog, amit megtudhatsz valakiről, miután megnézted, hogy mennyire tiszta az otthona

A modern társadalom megköveteli a rendezettséget, a tisztaságot. Akinél rendetlenséget látunk, hajlamosak vagyunk elhamarkodottan megítélni. Képesek vagyunk hosszú órákat eltölteni azzal, hogy fényesre sikáljuk a lakás minden pontját. De vajon mit mond ez el rólunk?

Összegyűjtöttünk nektek néhány bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy miért is szabad néha egy kicsit lustának lennünk és hagyni, hogy az ár elvigyen magával. Bónuszként pedig azt is elmagyarázzuk, hogy milyen fontos megtalálni az aranyközéputat, a teljes steril környezet és egy kis rendetlenség között.

  1. Egy kis rendetlenség, a kreatív ember jellemzője

Egy kutatás szerint, amelyet Kathleen Vos végzett a Minnesotai Egyetemen, a rendetlenség az íróasztalon, elősegíti a kreatív gondolkodást és új ötletek keresésére ösztönöz. A kísérletben résztvevőket két csoportra osztották, a feladatuk egy kérdőív kitöltése volt. Az egyik csoport egy rendezett, makulátlan irodában dolgozott, míg a másik, egy zsúfolt szobában teljesítette a feladatot. A kérdőív kitöltése után pedig arra kérték az alanyokat, hogy keressenek új ötleteket a ping-pong ütők alternatív használatára.

Összességében kiderült, hogy mindkét csoport azonos számú ötlettel állt elő, ám a rendetlen szobában dolgozók, kreatívabbak voltak.

Ne ítélkezz, egy kis rendetlenség néha belefér. Maga Albert Einstein is azt vallotta, hogy egy igazi zseni a káoszt is uralja.

Ha az asztalon lévő káosz a fejben lévő káoszra utal, akkor mit jelent az üres asztal? ” Einstein – Csak gondolj bele.

2. Néha a rendetlenségben végzett munka eredményesebb

A fent említett kutatás egy másik feladatában, az embereknek két termék közül kellett választaniuk: az egyik termék egy ismert, a másik pedig egy új, még nem ismert márkáé volt. A kaotikus térben ülök nagyobb eséllyel választották az ismeretlen terméket, ezzel kockázatot vállalva, míg a rendezett szobában dolgozók csoportja többségében a biztos, már bevált termékre tették le a voksukat.

A kutatók ebből arra következettek, hogy a rendetlenség arra buzdítja az embereket, hogy valami újba fogjanak, kockáztassanak.

Ha elakadtál egy feladatban és egy új kreatív megoldásra lenne szükséged, próbáld ki, hogy egy rendezetlen asztalnál ülve keress új válaszokat, ki tudja, talán szerencséd lesz.

3. A rendetlenség lehetővé teszi az ember számára, hogy harmóniában éljen a világgal

Fiatal korunktól kezdve arra tanítanak, hogy tisztaságot és rendet tartsuk fenn magunk körül. A rendetlenség elítélendő dolog, ezért kénytelen vagyunk megfelelni a megkövetelt normáknak.

Nézzük ezt a kérdést most, egy másik szemszögből. Adam Frank asztrofizikus szerint, a rendezetlenség az univerzum természetes törvénye. Azaz ember aki rendetlen, egyedülálló és nem hódol be a csordaszellemnek. Frank azt mondja, a tudósok először az 1800-as években fedezték fel az entrópia törvényét. Az univerzum mindig a rendtől a rendetlenségig mozog, az alacsony entrópiától a magasabbig.

Frank állítja, hogy az univerzum a káoszt szereti.

A rendetlen emberek könnyebben alkalmazkodnak. Ez egy spontán képesség arra, hogy mindig az adott feladatra összpontosítsanak anélkül, hogy a környezetük apró részletei befolyásolnák őket.

4. A rendetlenség a lakásodban nem feltétlenül a te hibád

Ha az otthonodban néha napján felüti a fejét a káosz, az nem feltétlen jelenti azt, hogy rossz háziasszony lennél. Emlékeztesd magad, hogy a tökéletes tisztaság csak a Tv műsorokban létezik. Egy hely, ahol emberek élnek, sosem lesz teljesen makulátlan. Ne akard kézben tartani az összes feladatot egyedül. Néha nem probléma, ha átadsz egy-egy gondot, a veled együtt élőknek.

5. A por rossz, de nem végzetes

Hosszútávon, a poros levegő belélegzése esetén, fennáll a veszélye annak, hogy kialakuljon valamilyen allergia. De emlékeztessük magunkat arra, hogy ez nem feltétlen a házi por esetén jellemző. A háztartási por többnyire olyan szerves anyagokból tevődik össze, mint az elhalt emberi hámsejtek, apró rovarok vagy baktériumok. Bár első hallásra szörnyűen hangzik, az egészségre mégsem olyan ártalmas, mint gondolnánk.

Természetesen jobb, ha időnként elvégzünk némi nagytakarítást és próbálunk megszabadulni a por cicáktól, a nehezen elérhető helyeken is, de ne essünk pánikba, ha valahol mégis marad egy kevés a lakásban.

+ Találd meg az aranyközéputat

A takarításban is, mint minden másban, fontos az egyensúly. Nem szabad átesni a ló túloldalára sem. Napokat eltölteni reggeltől estig takarítással, nem mondható normálisnak, de azt se hagyjuk, hogy a káosz teljesen eluralkodjon rajtunk és a lakásunkon.

Most Popular

Recent Comments