HomeInteresting24 érdekes tény, amit kevesen tudnak a macskákról

24 érdekes tény, amit kevesen tudnak a macskákról

Már rengetegszer írtunk négylábú barátainkról a kutyákról, viszont most jött el a pillanata annak, hogy a másik népszerű háziasított állatfajt is górcső alá vegyük, mely nem más, mint a macskák. Szakemberek szerint nemcsak a kutyák képesek nyugtatni az emberi lelket, hanem a macskák is, sőt, ők olyan különleges képességgel rendelkeznek, hogy bármelyik állatfajt meg tudják szelídíteni. Ennek valószínű a dorombolásukhoz van köze. Emlékezzetek csak a Kincsem című filmre, melyben egy tarka macskával szelídítették meg a lovat. Eme állatfaj nagy népszerűségnek örvendett az egyiptomiak körében, gyakorlatilag istenként tisztelték őket. Persze voltak, akik ki nem állhatták őket, ilyen volt például VIII. Ince pápa, aki elrendelte, hogy szabaduljanak meg az összes példánytól. Mai cikkünkben úgy éreztük ideje elhozni néhány nagyon érdekes tényt róluk, amit sokan nem is sejtettek.

1, A kutyákkal ellentétben a macskák nem édesszájúak. A tudósok úgy vélik ezért a kulcsfontosságú ízlelőreceptoruk mutációja a felelős.

2, Amikor egy macska üldözi zsákmányát fejét egy helyben tartja. Ezzel szemben a kutyák illetve az emberek mozgatják azt.

3, A macskák szőrcsomóinak van egy speciális neve, ami nem más mint a “Trichobezoar”.

4, A macskák közel 100 különböző hangot képesek kiadni magukból, míg a kutyák csak pusztán 10-et.

5, Sokan nem tudják, de az egész világon nagyjából 500 millió házi macska van, melyből 40-et folyamatosan tenyésztenek

6, Ázsiában évente közel négymillió macskát fogyasztanak el az emberek.

7, Mítoszok szerint az ókori egyiptomiak voltak azok, akik háziasították a macskákat. A legrégebbi kedvtelésből tartott macska maradványait egy 9500 éves sírban találták meg a ciprusi mediterrán szigeten. Ez pedig az egyiptomiaktól jóval korábbra nyúlik vissza.

8, Nagyjából 24 macska kellene ahhoz, hogy a bőrükből kabátot tudjanak készíteni.

9, A spanyol inkvizíció idején VIII. Ince pápa rosszul ítélte meg a macskákat, ezért elrendelte, azok likvidálását az egész városból. Ezzel azonban óriási hibát követett el, mert a városban megnőtt a patkányok száma. Ez pedig csak súlyosbította a pestis járvány terjedését.

10, A legelső macska, ami az űrben járt a Felicette névre hallgatott. 1963-ban Franciaország lőtte ki a macskát a világűrbe, ám előtte egy elektródát ültettek az agyába, ami jeleket küldött a Földre. A legszebb az egészben, hogy túlélte az egész expedíciót.

11, Csak az Egyesült Államokban több, mint 40.000 embert haraptak meg eddig a macskák.

12, A macskák Észak-Amerikai egyik legnépszerűbb állatai közé tartoznak. Ott ugyanis közel 73 millió macska él háztartásban. A kutyák közül csak 63 millió tudhat magának szerető otthont. Statisztikai adatok szerint az észak-amerikai háztartások közel 30%-nál van macska.

13, A macskák hallása sokkal jobb, mint a kutyáké, sőt akár a két oktávval magasabb frekvenciájú hangot is képesek meghallani.

14, A macskák végsebessége nagyjából 49 km/h legalábbis abban az esetben, ha rövidtávon futnak.

15, A macska nemcsak a szeretet jeleként dörgölőzik oda az emberhez, hanem azért is, mert farkuk illetve mancsuk egyedi illatmirigyeket juttatnak a bőrükre.

16, A legtöbb macska általában 1-9 kölyköt hoz világra. Az eddig ismert legnagyobb alomban 19 kölyök volt, melyből 15 maradt életben.

17, Az ókori Egyiptomban tilos volt a macskákat kicsempészni. Ha valaki lebukott az életével fizetett érte. Ennek ellenére a föníciai kereskedőknek sikerült kicsempészniük néhány macsekot, melyeket Athénban és más nagyvárosban adtak el gazdag embereknek.

18, A mostani, modern macskák őse kb. 30 millió évvel ezelőtt élt. Tudósok a “Proailurus” nevet adták neki, ami görögül annyit tesz “Az első macska”.

19, A ma élő legnagyobb vadmacska a szibériai tigris, melynek hossza több, mint 3, 6 méter, súlya pedig, 317 kilogramm.

20, A macskák agya biológiailag hasonlít az emberekéhez. Ez azért van, mert mindkettő agyában azonos régiók vannak, melyek ugyanúgy az érzelmekért felelősek.

21, Az egyiptomi emberek imádták Básztet istennőt, akinek köztudottan női alakja volt, de macska feje.

22, A legnépszerűbb törzskönyvvel rendelkező macska a perzsa macska, mely után következik a Main Coon és végül a sziámi macska.

23, A legkisebb macska az egész világon a Szingapúri macska, melynek súlya összesen 1,8 kilogramm, a legnagyobb pedig a Maine Coon, melynek súlya elérheti akár a 11,3 kilogrammot is.

24, A legtöbb macska utálja a vizet, mert ha vizes lesz a bundája, már nem szigetel olyan jól, mint szárazon. Ám van egy fajta, aki viszont imádja, az nem más, mint a “Török van” (Felis catus) fajtájú macska, akinek bundája egyedülálló textúrával rendelkezik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments