HomeInteresting21 dolog, amit nem szabad külföldön csinálnod, mert kínos helyzetbe kerülhetsz

21 dolog, amit nem szabad külföldön csinálnod, mert kínos helyzetbe kerülhetsz

Minden ország sajátos kultúrával, gasztronómiával, szokásokkal és szabályokkal rendelkezik. Ami nálunk, Magyarországon teljesen normális és megszokott, külföldön nagy bajba is keverhet. Egy-egy ártalmatlannak hitt cselekedet könnyen megsérthet másokat és kellemetlen helyzetbe hozhat minket.

Éppen ezért érdemes felkészülnünk az idegen országokba utazás előtt, bár azt is tudnunk kell, hogy az útikönyvekben sem található meg minden. Napjainkban viszont már támaszkodhatunk az internetre és a turisták tapasztalataira, amiket előszeretettel osztanak meg a közösségi oldalakon. Cikkünkben olyan tényeket osztunk meg veletek, amiknek tudatában elkerülheted a kínos helyzeteket. Eláruljuk, hogy mit szabad és mit nem a különböző országokban, amikről egyébként azt gondoljuk, hogy néhányukat nem ártana nemzetközi szinten is bevezetni.

Étkezés

Portugáliában ne kérj sót, borsot vagy ketchupot az éttermekben, ezzel ugyanis azt sugallod a szakácsnak, hogy nem ízlik az általa főzött étel.

Az angolok tejjel isszák a teát, de addig nem adható hozzá a tej, amíg a filter a csészében van.

Ausztráliában villával enni a pitét egyenesen bűnnek számít.

Kínában bármennyire is ízlik az étel, mindig hagyj egy keveset a tányéron. Ez egyfajta dicséretnek számít. Ugye, milyen furcsa? Nálunk az a dicséret, ha egy falat sem marad meg a feltálalt ételből.

Az olaszoknál eszedbe se jusson ketchupot kérni a tészta ételekhez!

Angliában ne beszélj senkivel a metrón, mert az angolok számára a metró szent, ezért teljesen csendben utaznak és elmerengenek gondolataikban. Úgy kell viselkedned, mintha egy könyvtárban lennél.

A svédek szeretik megtartani a távolságot és ez igaz a tömegközlekedési eszközökre is. Vagyis, soha ne ülj túl közel egy svéd emberhez még a buszon se.

Viselkedés

Finnországban még véletlenül se mondd azt, hogy nem szereted a szaunát.

Franciaországban elkerülhetetlen, hogyha bemutatnak valakinek, akkor az illető ne adjon puszit.

Törökországban mindig vedd le a cipőd, mielőtt belépnél valaki házába, hacsak a tulajdonos nem enged be cipővel a lábadon. És a tea. Mindig fogadd el, ne utasítsd vissza!

Kommunikáció

Indiában, ha valaki nálad idősebb, akkor soha ne szólítsd őt a nevén. A középkorú és idősebb embereket nagynéninek vagy nagybácsinak, esetleg uramnak vagy asszonyomnak szólítják. Ez a szokás furcsa, hiszen, ha te csak húsz éves vagy, az illető pedig mondjuk harminc, akkor sem tegezheted le és nem szólíthatod a nevén, mint mondjuk Magyarországon.

Soha ne dicsérd a belgákat! Hogy miért? Azért, mert be fogják bizonyítani, hogy mindenki más sokkal jobb náluk. Ezt pedig egy hosszú beszélgetés keretein belül teszik.

A francia konyha legnagyobb mondása: “Nem a legjobb a világon!” Vagyis, ne akard meggyőzni őket az ellenkezőjéről. A franciák nem esznek békát, sokkal inkább előnyben részesítik a burgundi csigákat.

Közintézmények

Kínában ne indulj el otthonról vécépapír nélkül, mivel a legtöbb nyilvános vécében nem találsz papírt.

Londonban egyáltalán nem vicces a Buckingham-palota előtti őröket cukkolni, hiszen feladatukban zavarjuk meg őket.

Az Egyesült Királyságban ne foglalj helyet a bárokban és ne várj arra, hogy valaki kiszolgáljon, mert nem fognak. Menj a pulthoz és rendelj!

Egyéb esetek

Görögországban ne viselj magassarkú cipőt! A legrégebbi emlékműveknél ugyanis tilos a magassarkú, mert károkat okoz a nevezetességekben.

Kínában ne igyál csapvizet, ha nem akarod hasmenéssel tölteni a nyaralást.

Franciaországban, főleg Párizsban ne állj sokáig egy helyben és ne merengj el azon, hogy a szerelem és a romantika városában vagy, ugyanis könnyedén kirabolhatnak. Ugyanakkor a metrón és minden más helyen, ahol közel állsz az emberekhez nagyon vigyázz értékeidre.

Ne akarj kengurut simogatni az ausztráliai vadonban, mert nem fogsz jól járni és fájni fog.

Dél-Afrikában figyelj arra, mit viselsz. Könnyen a bűnözők célpontjává válsz, ha tele vagy ékszerekkel, értékes fényképezőgéppel és így tovább.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments