HomeInteresting20 tény az emberi testről, amit tuti biztos, hogy még nem hallottál

20 tény az emberi testről, amit tuti biztos, hogy még nem hallottál

Az emberi test egy csodálatos dolog, hisz képes megvédeni bennünket a mechanikai hatások ellen, képes a testhőmérsékletünket növelni vagy csökkenteni, a szervezetünk felveszi a harcot a különböző betegségekkel szemben és még sorolhatnánk mi mindenben csodálatos, de akkor nap-estig itt ülnénk. A tudósok számára mind a mai napig vannak olyan területek, melyek még felfedezésre várnak, sőt akadnak olyanok, melyek egyszerűen igazi rejtélyt jelentenek számukra. Mostani posztunkat azzal a céllal hoztuk létre, hogy bemutassuk nektek azokat a tényeket, információkat, amiket valószínű még nem tudtál az emberi testről.

1, Az emberi szem 576 megapixel felbontására képes, ami jóval több, mint bármelyik fényképezőgép vagy telefon felbontása.

2, A szaruhártya az emberi test egyetlen része,melyben nem futnak erek. Ebből kifolyólag oxigént csak és kizárólag a levegőből kap.

3, Egy átlagos felnőtt ember nagyjából 200 izmot használ ahhoz, hogy egy szimpla lépést megtegyen.

4, A gyomorsav (1,0-1,5 ph) olyan savas és erős, hogy képes feloldani még a fémet is. Csak azért nem lyukad ki a gyomrunk, mert a gyomorfalat védő anyag folyamatosan regenerálódik és megújul.

5, Reggelente nagyjából 1 cm-rel magasabbak vagyunk, esténként. Ennek oka nem más mint a gravitáció. Egy átlagos nap során a gerincünkben és a térdünkben a porc összenyomódik, mely az éjszakai alvás során ernyed el.

6, A nők agya várandósság alatt egy kicsit összezsugorodik, így nem csoda, ha mindent elfelejtenek, vagy kevesebb dolog jut az eszükbe.

7, Egy teljesen átlagos, felnőtt ember nagyjából 160.934 km-t sétál élete során, ami annyi, mintha 5-ször körbe gyalogolták volna a Földet.

8, A fogaink a testünk egyetlen olyan részei, melyek nem képesek a regenerálódásra, gyógyulásra, megújulásra.

9, Az emberi csontok nagyon szilárdak. Összehasonlításképp erősebbek mint a beton vagy az acél. Egy köbcentiméter csont közel 6700 kg terhelést bír ki.

10, Sokan nem tudják, de a szemhéjak alján van egy apró lyuk, amit lacrimal punctumnak hívnak. Ez a felelős azért, hogy könnyezésnél, sírásnál az orrod is folyik.

11, A körmök egészen halálunk napjáig folyamatosan növekednek, ami elhalálozás után csak néhány óra múlva áll le.

12, Bőrünk teljes felülete (az epidermisz) havonta teljesen kicserélődik, ami azt jelenti, hogy egy embernek akár 1000 különböző „bőre” is lehet élete során.

13, A paradicsomban több gén van, mint egy emberben. Eme zöldségnek több mint 30.000 génje van, míg az embernek 25 000. Még egy érdekesség: az embereknek nagyjából azonos génjei vannak, mint egy férgeknek.

14, A szívverés képes szinkronban verni egy dal ritmusával. Ez egyébként egy tökéletes módszer, mely segít megnyugodni és szabályozni a vérnyomást valamint a légzést.

15, A természetes szőke hajszínnel megáldott embereknek több hajszáluk van, mint a sötét hajkoronával születetteknek. Előbbinek kb. 150.000, utóbbiaknak nagyjából 120.000 hajszáluk van. Annyi a különbség, hogy a szőkéknek sokkal gyengébbek a hajszálaik, ezért tűnik úgy, mintha kevesebb lenne.

16, Az ember az egyedüli emlős a Földön, akinek van álla.

17, A vér a teljes test tömegének kb. 8%-át teszi ki.

18, Az emberi orr kb. 1 billió szagot képes felismerni.

19, Annak ellenére, hogy az emberek két vesével születnek, egy is elegendő az életben maradáshoz.

20, A tudósok nem igazán tudják, pontosan miért ásítunk, ám elméleteik szerint szerepe van a hőszabályozásban.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments