HomeInteresting20 meglehetősen szokatlan dolog, amivel csakis Kínában találkozhatsz!

20 meglehetősen szokatlan dolog, amivel csakis Kínában találkozhatsz!

Azt már régóta tudjuk, hogy a mi szokásainktól teljesen eltérően élnek és viselkednek keleti embertársaink, mégis sokunknak a pálcikával történő evésen és a kaotikus közlekedésen kívül szinte semmi nem jut eszébe, ha a kínai furcsaságok kerülnek szóba.

Bár sokan garantáltan a fejüket fogják majd cikkünk tartalma láttán, mégis arra vállalkoztunk, hogy megpróbáljuk írásunkban összegyűjteni azokat az általános kínai szokásokat, ami európai ember számára az érthetetlen kategóriába tartozik, ám mégis létezik!

1. Tűzmasszázs

Elsősorban Kínában gyakorolják ezt a masszázstípust, ahol is műanyag burkolattal bevont és alkohollal átitatott törülközőkkel borítják be a páciens testét, majd meggyújtják azt. A lángokat aztán gyorsan elfojtják, majd újra és újra megismétlik ezt a procedúrát a kezelendő testtájakon. A kínai terapeuták szerint ez az eljárás a hőhatásnak köszönhetően sokkal gyorsabban és jobban ellazítja a fáradt izmokat, mint a hagyományos masszázsfajták.

2. A kínai tehetős emberek megvásárolhatják egy szegénytől azt a jogot, hogy az helyette vonuljon a rács mögé és töltse le a büntetést.

3. Kínában léteznek barátnő-bérlésre specializálódott weboldalak, ahol már akár 999 jüanért, azaz körülbelül 45.000 forintért lehet bérelni barátnőt egy teljes hétre.

3. 2025-re Kínának 10, New York méretű, vagy annál nagyobb városa lesz, valamint a lakosság száma további 350.000.000 emberrel fog emelkedni.

4. Egy kínai férfi pert nyert felesége ellen, mivel az túl csúnya volt.

A történet röviden annyi, hogy a nő közel 100.000 dollárt költött megismerkedésük előtt különböző szépészeti beavatkozásokra, valamint plasztikai sebészekre, amiről a férjének természetesen nem volt tudomása. Három gyermekük születése után a férfi nem értette miért olyan ‘csúnyák’ csemetéi, ekkor derült fény a rejtélyre, hogy felesége eredeti külseje teljesen más volt régen, mint jelenleg. (A képen ők vannak)

5. A kínai IKEA-ban és további nagy bútorüzletekben elfogadott, hogy az emberek bemennek és egy teljes napot pihennek, alszanak az ott kiállított bútorokon.

6. Szokatlan ‘bikini’ divat

Pekingi bikininek nevezik azt a jelenséget, mikor a melegtől fulladozó emberek felhúzzák felsőiket/ pólóikat a mellkasuk fölé és hasukat a nyilvánosságnak mutogatva hűtik testüket.

7. Férfiak és a hosszú ‘karmok’

A távol-keleti országban a hosszúra növesztett körmök a gazdagság szimbólumaként szolgálnak, ezért a tehetős férfiak is bátran megnövesztik azt.
A magyarázat az egészre egyszerű és logikus is: mivel a jómódú emberek nem végeznek kifejezetten kétkezi munkát, ezért nekik nem is kell levágni a körmüket, hiszen az nem akadályozza őket semmiben.

8. Különböző szem- és arctapaszok

A kínai emberek szemének mérete és formája jócskán eltér az európaiakétól.
Az elmúlt években gombamód szaporodtak a szem területén végzett plasztikai beavatkozások az országban, ám nem mindenki engedheti meg magának, hogy orvosi segítséggel varázsolják tágabbá tekintetüket. De a kínaiak erre is találtak megoldást!

Egy speciális, bőr-azonos ragasztószalag segítségével ugyanis szemhéjukat úgy tudják formázni, hogy az tekintetüket kinyissa, szemgödrüket mandula formájúból kerekké varázsolja.
A speciális, víz- és sminkálló tapaszokat azonban nem csak a szem formázásához használják, a ‘toka’ eltüntetése érdekében az arccsont és a fül közötti rész húzásával is mesterkednek a tökéletes szépségre vágyó helyi hölgyek.

9. Kaidangku, azaz a nyitott ülepű nadrág

A nyitott ülepű gyermekpantalló célja az, hogy kis gazdája pelenka híján minden nehézség nélkül végezhesse házon kívül is a ‘kis vagy nagy’ dolgát. A kínai szülők előszeretettel adják ezt a szokatlan nadrágot gyermekeikre, aki legtöbbször pőre alsótesttel futkároznak az utcán ezen szerelésben.

10. Kína legtöbb háztartásában padlóba süllyesztett WC-t használnak.

11. A fürdőszobák szűkössége miatt a legtöbb otthonban nincs fürdőkád, csak egy tálca nélküli zuhany. A zuhanyzóból és a mosógépből/centrifugából kiömlő víz ugyanis szintén közvetlenül ezekbe a padlóval egy szinten elhelyezkedő vécékbe folyik.

12. Az országban a rácsokat az ablakokra és ajtókra nem a betörések elkerülése végett szereltetik fel, hanem hogy a lakásban játszó gyermekek ki ne zuhanjanak a nyitott ablakon.

És ha már ablak…Az új építésű otthonokat/lakásokat nyílászárók nélkül kínálják megvételre.
Az ablakok beszereltetése minden esetben a tulajok gondja.

13. A Kínai Nagy Fal több tíz kilométeres szakaszon járhatatlan, és egyáltalán nem úgy fest, mint ahogy azt a turistacsalogató fotókon ábrázolják.

14. Kevesen tudják, de a pandák szinte szent állatként vannak kezelve az országban. Olyannyira, hogy még arra is képesek a helyiek, hogy az óriási napelem-mezőket is panda alakúra formálják.

15. Bár sok embernek kell lakhatást biztosítani, mégis a rengeteg panel- és tömbház mellett számos kiváló építészeti műalkotás található az országban, mint például a képen látható Guangzhou Yuan, ami a ‘Világ legmagasabb kör alakú épülete’ cím birtokosa.

16. A kínai fiatalok chatelés közben számos alkalommal azt válaszolják, hogy: „666”. De mielőtt azt hinnénk, hogy épp az ördöggel szövetkeznek, tudnunk kell, ez náluk csak annyit jelent: “menő, menő, menő”.

17. A tetoválásokat, frizurákat, masszázsokat és manikűr/pedikűröket sokszor az utcán, vagy tereken lehet igénybe venni.

18. Kínában teljesen természetes, hogy az emberek munkavégzés közben néha szunyókálnak.
Általánosságban úgy vélik, egy kis szünet növeli a munka hatékonyságát, így a munkahelyi csendes pihenőért nem jár kirúgás, a szundítással töltött időt azonban le kell dolgozni!

19. A kínai vasúton nem ismerik a helyjegy fogalmát.
Még a több órás/több napos vonatutakon sincs lehetőség a helyfoglalásra, így gyakran előfordul, hogy az óriási utazóközönség egymás hegyén-hátán ül/fekszik a vagonokban.

20. Európai embernek meghökkentő lehet az utcán sétáló szülők látványa, akik pórázon vezetik csemetéiket.
A jelenségnek egyszerű oka van, az országban ugyanis rekordszámú, megközelítőleg 200.000 kiskorú tűnik el évente.

Van valami, amit kihagytunk?
Írd meg nekünk kommentbe!

Amennyiben tetszett a cikk, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel is azt!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments