HomeInteresting20 érdekes tény Dominikáról, mellyel mindent megtudhatsz az ottani élet szépségeiről

20 érdekes tény Dominikáról, mellyel mindent megtudhatsz az ottani élet szépségeiről

Szinte nincs olyan ember, aki legalább egyszer ne akarná meglátogatni Dominikát. Ebben az országban van, mi szem-szájnak ingere a hófehér homokos tengerparttól kezdve, a nyugalom szigetén át, a földi paradicsomig. Tény és való, hogy nem olyan olcsó oda eljutni, viszont ha valaki rááldozza a pénzt, onnantól fogva már nem kell hatalmas vagyonokat költenie az ott tartózkodása alatt. Gyönyörű tájain, egzotikus ételein kívül rengeteg érdekességet rejt, amiről nagyon sok turista nem is tud, hiszen annyira nem mélyülnek el eme világ kultúrájában. Ha viszont te szeretnéd megismerni milyen különleges szokásai vannak az itt élőknek, akkor olvass tovább, ugyanis egy-két infótól biztos tátva marad a szád.

1, Meglepő lehet, de a Dominikai Köztársaság lakói nem tudnak úszni. Ez más abból kifolyólag is nagyon érdekes, mivel az országot gyakorlatilag minden oldalról víz határol. Állítások szerint a lakosok nem igazán mennek be a tengerbe, ha választhatnak inkább azokat a tavakat, folyókat részesítik előnyben, ahol leér a lábuk.

2, Az ott élő emberek, annyira szeretik a karácsonyt, hogy már az ősz beköszöntével elkezdenek gyakorlatilag mindenből műkarácsonyfákat készíteni. A legnépszerűbb alapanyag náluk a PET palack.

3, Ha találsz egy üres földterületet nyugodtan elkezdhetsz rá építkezni anélkül, hogy bárkitől megvásároltad volna. Ha 5 éven belül senki sem ad be panaszt, hogy az ő területére építetted fel a házad, akkor a telek és a ház is a tied marad.

4, A falubeli házakon nincsenek ablakok, mivel ebben az országban mindig tikkasztó nyár tombol. A másik érdekesség, hogy se meleg víz, se fűtés nincs a házakban, pontosan ugyanebből kifolyólag. Akadnak olyan luxusingatlanok, ahol ugyan van kazán, de nem igen használják őket. A közüzemi számlák közül konkrétan a villanyszámla a legmagasabb, ami lehet akár 80.90 ezer forint/ hó

5, A dominikai emberek általában motorkerékpárokkal járnak, amire ha hiszed ha nem 5 ember felszállhat. Magyar szemmel nézve ez nagyon balesetveszélyes, ám ők ehhez tökéletesen hozzá vannak szokva, sőt néha meg is szegik és több ember szállítanak A-ból B-pontba.

6, Ahogy feljebb is említettük itt mindig tikkasztó nyári idő van ezért a legtöbb munkahelyen gondolunk irodára, boltokra, bankokra, postákra…stb mindig rettentő hideg van, ugyanis nagyon alacsonyra állítják a légkondit. Egy másik országból érkező ember nagyon fázna az ilyen helyeken.

7, A legtöbb dominikai ember úgy gondolja, hogy az ottani munkák nagyon szégyenteljesek, ezért inkább a mély szegénységet választják, minthogy dolgozzanak (Milyen fura felfogás.)

8, A dominikai emberek nem épp a pontosságukról híresek. Sőt nagyon nehéz megfejteni, hogy mire gondolnak. Ha azt mondják 5 peren belül nálad vannak, akkor voltaképpen egy óra múlva fognak odaérni, ha pedig azt mondják valami egy órán belül elkészül, akkor egy hétre kell számítani. Ezzel nagyon nehezen tud azonosulni egy teljesen más országból érkező ember.

9, A világ legtöbb országától eltérően itt az idősek nem kapnak semmilyen juttatást, sem nyugdíjt. A megélhetésükről a gyerekek, unokák gondoskodnak, akik ha elmulasztják ezt, akkor az idősebbek be is perelhetik őket. Viszont erre nem igen van példa, ugyanis a fiatalabb generáció mélyen tiszteli az időseket, így mindent megtesznek, hogy semmiben se szenvedjenek hiányt.

10, A családalapítás is elég érdekes ezen a vidéken. Például a 15-16 éves leányok szülői hozzájárulással mehetnek hozzá egy férfihoz, akivel még éveken át a szülők otthonában élnek. A legtöbb 18 évét betöltő lány már legalább 1 vagy két gyerekkel rendelkezik, ám itt az a szokás, hogy minimum 8-10 gyermeket vállalnak a családok. Az országban törvény tiltja az abortuszt, így nem csoda, ha ennyi gyerek születik.

11, Az itteni nők kicsattannak az önbizalomtól, ugyanis egyáltalán nem érdekli őket, hogy milyen testalkattal rendelkeznek, akkor is felveszik a legszűkebb ruhadarabokat is. Sőt sokan nagyon is büszkék a megjelenésükre.

12, A legtöbb ember a téli időszakban látogatja meg Dominikát, ám ilyenkor kétszer vagy akár háromszor olyan drágák lehetnek a dolgok, mint a nyári időszakban. Ennek oka az extrém szinten megnövekedett turista forgalom. Ha valaki nem akar sok pénzt költeni, akkor érdemesebb egy másik időszakot választania a pihenésre. Tavasszal például bálnákkal lehet úszni, a nyár beköszöntével pedig nagyon hangulatos fesztiválokon ehet részt venni.

13, Itt nem úgy megy az együttélés, mint hazánkban. Ugyanis ha valaki hat teljes hónapon át életvitelszerűen él valakivel és ezt a közeli szomszédok meg is tudják erősíteni, akkor házastársaknak minősítik őket. Ilyenkor automatikusan minden vagyon megoszlik.

14, A dominikai emberek valamilyen oknál fogva csúnyának tartják azokat a nőket, akik genetikailag vékonyak és sehogy sem bírnak hízni. Vannak, akiket annyira zavar a dolog, hogy inkább speciális ruhákat vásárolnak, hogy nagyobbnak tűnjenek.

15, Itt található az egyik legmérgezőbb növényfaj a világon, mely a manszanilyafa névre hallgat. Nem szabad három méternél jobban megközelíteni mert csúnya vége lehet. A törzsétől kezdve, a levelein át a terméséig minden mérgező rajta és ha valaki annak nedvéhez ér akkor csúnya égési sérüléseket szerezhet, amik egy idő után gennyes hólyagokká válik. Amennyiben egy vihar elől próbál valaki e fa alatt menedéket keresni, az biztos, hogy nem éli túl az esetet. Ennek ellenére, annyira népszerű ez a fa, hogy a helyiek bútort készítenek belőle, ami persze nagyon-nagyon drága, viszont nem kell aggódni, mert olyankor már nem okoz semmilyen sérülést így bátran használható.

16, Sokan nem tudják, hogy a mangó a kesudió illetve a pisztácia családjába tartozik, így ha valaki allergiás az utóbbi kettőre, akkor semmiféleképpen se egyen mangót. Ez az érzékeny embereknél akár dermatitiszt is előidézhet.

17, Ez a vidék tele van érdekesebbnél-érdekesebb helyekkel, melyekkel tudják varázsolni a turistákat. A legnépszerűbb mind közül az úgynevezett “Boca del Diablo” (Ördög szája), ahol a szél fellibbenti a lányok szoknyáját és a magasba emeli a hajukat. A helyiek természetfelettinek tartják az itteni jelenségeket. Azt mondják ez az a hely, ahol az ördög feljön a pokolból, de természetesen ez nem igaz. A szelet a tenger hullámai csinálják, mely a kőzetek, sziklák repedésein át a felszínre törnek.

18, Rengeteg tengeri csillaggal lehet itt találkozni, amikkel a turisták előszeretettel fotózkodnak. Ezzel viszont vigyázni kell, ugyanis ha a tengeri csillagokat 3-5 másodpercnél tovább tartják a levegőn, akkor túl sok levegőt szív magába és már nem lesz képes a tenger fenekére lesüllyedni. Ez későbbi pusztulásukhoz is vezethet.

19, Ha valaki nagyon siet, akkor érdemesebb a motoros közlekedés helyett a tömegközlekedést választani. A fővárosban Santo Domingóban két metró is van, melyek közül az egyik a föld felszín alatt, míg a másik afölött közlekedik. Ezek sokkal gyorsabbak, mivel nem kell megállniuk a dugóban sem.

20, A Dominikai Köztársaság legkedveltebb játéka nem más, mint a dominó. Gondolkodtál már azon, hogy ennek a játéknak vajon miért ez a neve? Igen jól hiszed, ebben az országban találták fel. Nincs olyan háztartás, ahol ne játszanának vele órákon át, sőt van, hogy a partra is leviszik és ott is szórakoznak vele.

Na mit szóltok?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments