HomeÉtelek20 dolog a hétköznapokból, amiről keveset tudunk

20 dolog a hétköznapokból, amiről keveset tudunk

Mindennapi eszközeinket rutinszerűen használjuk, és ebből kifolyólag nem is kifejezetten tudjuk, hogy mi honnan ered, vagy ki találta fel. Néha azért nem árt a dolgok mögé nézni, ami által kicsit jobban tudjuk értékelni. Tudtátok például, hogy a croissant melyik országhoz fűződik? Vagy a gyufa? Ugye, hogy nem, pont ezért most összegyűjtöttük, hogy megmutassuk nektek őket:

1.Bármilyen furcsa, de a croissant-ot nem a franciák találták fel, hanem az osztrákok. Először Bécsben készítették az török ostrom leverésének ünneplésekor.

2. Előbb készítettek öngyújtót, mint gyufát. Az öngyújtót Johann Wolfgang Döbereiner találta fel még 1823-ban. Az első modern gyufát, amit ma is használunk pedig 3 évvel később készítették el.

3. Nyakkendőt kötni nem egyszerű, sokan örülnek neki, ha egyfajta kötést meg tudnak tanulni, pedig legalább 100 különböző nyakkendő kötési technika létezik.

4. Ha összegyűjtenénk a világ összes aranyát (kitermeltet), akkor az akkora mennyiséget jelentene, hogy képesek lennénk színtiszta aranyból felépíteni a Washington-emlékmű 1/3-át.

5. A Föld aranykészletének 99%-a Föld magjában található meg.

6. Mint tudjuk, van az aranynál is értékesebb , ez pedig nem más mint a platina. Annyira ritka, hogy egyes becslések szerint a világ összes kitermelt platinamennyiség elférne egy normál méretű házban. Egyébként a története elég régre nyúlik vissza, ugyanis már az ókori egyiptomi mesterek is használták ezüst helyett – igaz nem szándékosan.

7. A trailereket régen a mozifilmek végén vetítették le, de mivel azt már senki nem várta meg, így a vetítendő filmek elé kerültek. Így egyébként mindenki megnézi, és tudni fogja melyik filmért fog legközelebb beülni a moziba.

8. Az ananászt nagyon sokan szeretik, főleg gyümölcssalátába rakják bele előszeretettel, de láttuk már húson és pizzán is. Azt viszont kevesen tudják, ha besózzuk, még édesebb íze lesz.

9. Az origami senki számára sem ismeretlen, legalább egyszer biztos már mindenki hajtogatott a papírból csákót, vagy különböző formákat. Azonban kevesen tudják, de alapvetően 7-nél is többször félbe tudjuk hajtani.

10. Ha pedig nagyon vállalkozó szelleműek vagyunk, és akár 42-szer is félbe tudnánk hajtani(ami lehetetlen) az vastagabb lenne, mint a Föld és a Hold közötti távolság.

11. Ha pedig 103-szor sikerülne ezt megtennünk, nagyobb lenne mint a Naprendszerünk.

12. Tűzcsapot rengeteget lehet látni minden városban, de sosem gondolkoztunk még el azon, hogy ez kinek a nevéhez fűződik. Sajnos, nem is fogjuk megtudni, mivel a a benyújtott szabadalmi dokumentum elveszett.

13. Az Oreo keksz nem a mai kor találmánya, már 1908-ban is létezett, csak akkor még teljesen más néven lehetett kapni. Akkortájt Hydrox-nak hívták és mindenki, aki megvásárolta ugyanannyira szerette, mint a mai fiatalabb verzióját.

14. Elszomorító tény, hogy a wc-papír, amit egy nap többször is igénybe veszünk rendkívül sok fának a kivágását jelenti. Mindennap nagyjából 127 ezer fát vágnak ki, hogy wc-papír készüljön belőle.

15. Ha látunk egy méhet, és nem vagyunk szakértők, nem nagyon tudunk különbséget tenni köztük, hogy melyik fajból származik. Több mint 20 ezer méhfaj létezik, de érdekes módon ebből csak 7 készít mézet.

16. Biztos mindenkinek megvan az a reklám, ahol azt mondják a TicTac csak 2 kalória. Van már belőle cukormentes változat is, azonban ezeknek nem nagyon lehet hinni, mivel a drazsék 98%-a cukor.

17. A láncfűrész egy remek találmány, ami eléggé megkönnyíti és gyorsítja a favágást. Azonban kevesen tudják, hogy ezt kezdetben teljesen másra használták: John Aitken és James Jeffray skót orvosok találták fel még a XVIII. században orvosi célokra, leginkább csontfűrészelésre.

18. A csokis tejet kezdetben nem finom italként árusították, hanem gyógyszerként, amit egy ír fizikus talált fel. Később persze rájöttek, hogy semmi gyógyító hatása nincsen.

19. Biztos sokan elgondolkoztak már nyáron azon, hogy mennyi vért szívhat ki egy szúnyog egy csípésnél belőlünk. Mi most kicsit továbbmentünk: ahhoz, hogy egy ember összes vérét kiszívják nagyjából 1,2 millió szúnyogra lenne szükségünk.

20. A macskák általában csak akkor nyávognak, amikor a gazdájukkal akarnak kommunikálni. Egymás között nem nagyon nyávognak.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments