HomeWorld19 szokás, ami nálunk kiverné a biztosítékot, de a spanyoloknál hétköznapinak számít!

19 szokás, ami nálunk kiverné a biztosítékot, de a spanyoloknál hétköznapinak számít!

Bár minden népnek megvannak a maga kis szokásai, ám Európán belül kétség kívül a spanyoloknak van a legtöbb, sokak által gyakorolt furcsa hétköznapi tevékenysége.

Cikkünkben ezeket a különös magaviseleti és életvitelbeli dolgokat gyűjtöttük össze nektek kontinensünk legszebb mediterrán országáról!

1. Teljesen egyenlő arányban elosztott számla

A legtöbb társaságban mindenki azért fizet csak a számla rendezésekor, amit el is fogyasztott.
A spanyoloknál azonban senki sem fürkészi a számlát tételesen, a végösszeget annyi részre osztják, ahányan az asztalnál ülnek és ez alapján fizetnek, nem törődnek azzal, hogy ki-miből és mennyit is fogyasztott valójában.

2. Jelzők és melléknevek gyakori ismételgetése

Míg a legtöbb nyelvben a mellékneveket fokozzák, tehát nem azt mondják, hogy szuper, hanem, hogy nagyon szuper, addig a spanyolok azt mondják: „..ez egy szuper, szuper, szuper film volt ma a moziban!”. A melléknevek többszöri ismétlését azért tartják fontosnak,mert így beszédük sokkal érzelmesebbé válik.

3. Iszogatás gyerekek társaságában

A spanyoloknál teljesen megszokott, hogy a gyerekeket is magukkal viszik a szülők, ha iszogatni/kocsmázni indulnak. Nem kell tehát meglepődni, ha az országban járunk és még késő este is többgyerekes család mellett kapunk helyet egy szórakozóhelyen vagy pubban.

4. Extra gyors temetések

A spanyol temetések abban különböznek a többi ország temetésétől, hogy rendkívül gyorsan megtartják azokat. Törvény szabályozza ugyanis, hogy az elhunytakat 72 órán belül el kell temetni.

5. A Caganer figurák elengedhetetlen elemei a Betlehem építésnek

A hagyományos alakokon kívül a spanyol Betlehemek jászola mellett helyet kap egy igazi kakukktojás is, a caganer figura.
A caganer egy bokáig tolt nadrágú, popsiját mutató, guggoló pózban lévő férfi, aki éppen ‘nagy dolgát’ végzi, elvonulva az események forgatagától. Szájában általában valamilyen dohánytermék lóg, kezében pedig újságot fog, hogy olvasással múlassa az időt a nagy művelet közben.

6. Piros-fehérneműs futás

La Font de la Figuera községben, Valencia közelében a helyiek úgy ünneplik az új év érkezését, hogy félmeztelenül, piros fehérneműkben futnak az utcákon!

7. Szilveszteri szőlő

Ha az újévet Spanyolországban kívánja tölteni, tudnia kell, hogy ott az éjféli pezsgőzés mellé mindenki szőlőszemeket fogyaszt kis tálkákból/poharakból. A hagyomány úgy tartja, hogy az éjfélkor minden egyes harangszóra (12) elfogyasztott szőlőszem egy hónap bőséget hoz majd az új évben.

8. Mosdóhasználat gond nélkül

Az országot meglátogatva gyorsan tapasztalni fogjuk, hogy nagyon kevés nyilvános illemhely van a városokban, de ez nem okoz problémát, mivel bármelyik bárnak vagy kávéháznak használhatjuk a mosdóhelyiségét. A legtöbb tulajdonos természetesnek veszi, ha ‘azzal a bizonyos céllal’ csak úgy besétálunk hozzá az utcáról.

9. Séta nedves hajjal

A legtöbb spanyol hölgy reggel, munkába és iskolába indulás előtt mossa meg a haját. Az ország enyhe időjárása pedig könnyen lehetővé teszi, hogy a hajuk pár perc alatt megszáradhasson, így nem szégyenlősködnek, simán végigvonulnak szárítatlan hajukkal az utcákon.

10. Közvetlenül a földre hajított szemét

Spanyolországban a helyiek szándékosan a ledobálják a földre a szemetet, mivel úgy vélik, hogy onnan sokkal egyszerűbb összeszedni azt, mint a kukákat ürítgetni!

11. Minden gyümölcsöt meghámoznak

A spanyolok nem csak az általunk is pucolva fogyasztott gyümölcsöket/zöldségeket tisztítják meg héjuktól, hanem azokat is amit mi hámozás nélkül fogyasztunk. Ezen a furcsaságnak rendkívül egyszerű magyarázata van: a vidéki emberek régebben nem mindig fértek hozzá tiszta édesvízhez, így a baktériumok elleni védekezést nem tudták lemosással orvosolni, ezért egyszerűen kénytelenek voltak lehámozni a héjat minden zöldségről/gyümölcsről fogyasztás előtt.

12. Félórás kávészünetek

A több órás délutáni ‘csendes pihenőről’, a sziesztáról és az éjszakába nyúló vacsorázásukról mindenki hallott már. Azt viszont kevesen tudják, hogy munka közbe ezeken felül még 1-2 félórás kávészünetet is beiktatnak.

13. Péntek 13.-a helyett a keddektől rettegnek

Sok spanyol ember tartja még a mai napig is magát egy régi helyi közmondáshoz, miszerint: Kedden tilos férjhez menni, utazni, sőt bármilyen fontos döntést meghozni.

14. Nem félnek a szoros testi érintkezéstől, ölelésektől, pusziktól

Hangos, puszilkodós üdvözlések, nyújtott ölelések jellemzik a pillanatot, amikor összetalálkoznak, legyen szó nőkről, vagy akár férfiakról.
A spanyolok beszélgetés közben is szívesen közelebb férkőznek a beszélgetőpartnereikhez, mint az átlag európaiak.

15. Extra napszak a négy mellé

A spanyolok nem elégedtek meg a négy részre osztott (reggel, dél, este és éjszaka) napokkal, bevezettek egy új napszakot is, amit madrugada-nak hívnak és az éjféltől délelőttig tartó időszakot foglalja magába.

16. Közkedvelt ital a boroskóla

A legtöbb európai országban szódával lazítják a bort és fröccsként fogyasztják azt, ám a spanyolok a boros-kólára esküsznek. Az ott kalimotxo névre hallgató alkoholos nedű nagyon népszerű a bárok kínálatában, mivel ízletes, édeskés és rendkívül olcsón előállítható.

17. Nem mosnak kezet

A nyilvános helyek kilincseinek megfogdosása, közpadokon ücsörgés vagy vécézés után például szinte kivétel nélkül senki sem mos kezet. S bár ez kivételesen undorítónak hathat turistáknak, ám a spanyolok úgy tartják, hogy elég tiszták ahhoz az utcák és közterek, hogy ezt elmulaszthassák.

18. Lefagyasztják a kenyeret

Egy dologban teljesen biztosak lehetünk, ha egy spanyol otthonba érkezünk…a fagyasztóban biztosan fogunk legalább egy vekni kenyeret találni!

19. Az állapotos nők speciális teszttel vizsgálják, hogy ehetnek-e jamónt (sonkát)

A kötelező, kismamákat érintő vizsgálatokon felül Spanyolországban a nők egy különleges teszten is átesnek a babavárás folyamán, ami arra irányul, hogy tudnak-e jamón-t (tradícionális spanyol sonka) enni terhességük idején. Az ínycsiklandó sonka ugyanis bizonyos esetekben toxoplazmózist okozhat, ami veszélyes a magzatra.

Reméljük cikkünk elnyerte a tetszését és ismerőseivel is megosztja majd azt!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments