HomeBeautiful17 tény az Oscar-díjakról, amit kevesen tudnak

17 tény az Oscar-díjakról, amit kevesen tudnak

Az Oscar-gála már 90 éves múltra tekint vissza. A díjakat minden évben, februárban adják át, kezdetben Los Angelesben, később pedig Hollywoodban. A gála minden színész, rendező és stábtag életében rendkívül fontos, hiszen ez az igazi elismerés a szakmától. Vannak olyan színészek, akiket többször is jelöltek már, és vannak köztük olyan szerencsések is, akik többször is hazavihették az arany szobrocskát.

1.Először 1953-ban sugározta a tv a díjátadót. Természetesen fekete-fehérben láthatta a nagyközönség először az NBC csatornán. Azóta minden évben készülnek rá, és elmaradhatatlan a sugárzása.

2. A Legjobb kép díját először 1940-ben nyerte el az Elfújta a szél, ami korszakalkotó volt, mivel az első színes film volt addig a történelemben.

3. Az Oscar történelmében eddig csak egyetlenegy Oscar nevezetű ember nyert díjat. II. Oscar Hammerstein, zeneszerző vehette át a díjat, majd karrierje során még ötször jelölték mint Legjobb zeneszerző, amiből kettőt díjra is váltott.

4. 1950 óta az Oscar nyertessekkel egy szerződést irattat alá az Akadémia, melyben, ha valaki úgy dönt, hogy eladná a szobrot, akkor először az Akadémiának kell felkínálni 1$-os áron. Természetesen a fekete piacon ennél jóval többet fizetnek érte, 1929. óta eddig 150 szobor kelt el fű alatt.

5. 1931-ben történt egy furcsa eset, ahol a jelöltnek be kellett jelentenie a győztest, aki pedig nem más volt, mint saját maga. Norma Shearer-t abban az évben kétszer is jelölték a Legjobb színésznő kategóriában, végül bejelentette magát a The Divorcee-ban nyújtott alakításáért. Ez volt az utolsó alkalom, ahol saját magát jelentette be a győztes.

6. Walt Disney birtokolja a legtöbb szobrot. Mickey egér és Donald kacsa eddig összesen 26 szobrot hozott a kitalálónak, aki megismertette a világgal a népszerű mese karaktereket. Összesen 59 jelölést kapott az animációval kapcsolatban.

7. A történelem során eddig csak 5 nő kapta meg a Legjobb rendezésért járó díjat. Nem igazán jellemző, hogy nők nyernek díjakat a rendezésért, de mára már fordult a kocka és a nők is bebizonyították, hogy tudnak olyan filmeket készíteni, amiért igenis jár a díj.

8. 2010-ben Kathryn Bigelow volt az első nő, aki elvihette a Legjobb rendezésért kapott szobrocskát. Az iraki háborúról szóló filmjéért, a Hurt Locker-ért kapta. Érdekesség, hogy abban az évben legyőzte férjét, James Cameron-t ebben a kategóriában.

9. Leonardo DiCaprio-ért már szinte az egész világ izgult, hogy mikor kapja meg végre. A színész többszörös Golden Globe-díjas, és 5-ször jelölték már nagyszerű filmjeiért Oscar-díjra, míg végül 2015-ben meg is kapta érte a megérdemelt elismerést.

10. A legfiatalabb Oscar-díj nyertes még 1973-ban kapta meg a szobrot, a Legjobb mellékszereplő kategóriában. Tatum O’Neal, a Papírholdban szerepelt, utána sajnos nem alkotott maradandót, a hirtelen jött siker nem tett neki jót.

11. Eddig csak két színész kapott posztumusz Oscar-díjat. Heath Ledger 2008. januárjában hunyt el a Batman bemutatója előtt néhány hónappal. A filmben nyújtott addig alakításáért pedig odaítélte a Legjobb színésznek járó díjat az Akadémia.

Peter Finch volt az első színész, aki posztumusz díjat kapott 1977-ben. Ő a díjátadó előtt hunyt el 3 hónappal egy szívrohamban.

12. Jack Nicholson-t is sokszor jelölték már a díjra: 12-szer, amiből 3-at díjra is váltott. A színész egy igazi legenda, aki filmjeivel beírta magát a történelembe.

13. Mary Streep 1979. óta folyamatosan jelölik Oscar-díjra. A nagyszerű színésznőt szakmai pályafutása alatt eddig 21 jelölést kapott, ami a legtöbb az Oscar-díj átadók történelmében. Eddig háromszor nyerte el a díjat a filmjeiben nyújtott alakításért.

14. Katharine Hepburn nevéhez fűződik a legtöbb díj. A karrierje alatt 12-szer jelölték és 4-szer meg is kapta az Oscar-díjat. 26 évesen kapta meg először, annak ellenére, hogy mennyiszer jelölték soha nem vett részt az ünnepségen, díjait pedig egytől-egyig eladta.

15.  Cate Blanchett volt az első színésznő, aki Oscart nyert egy olyan filmért, ahol szintén megnyerte a díjat. A szerep hiteles eljátszásáért rengetegszer nézett Hepburn-féle filmeket, emellett elsajátította az angol akcentust is.

16. 1940-ben az első színesbőrű díjazott volt Hattie McDaniel. 1940-ben nyújtott alakításért kapta, amit Az elfújta a szél című filmben nyújtott. A ceremóniát akkor az Ambassador Hotelben tartották, ami akkor tájt tiltotta a feketéknek a belépést, végül David O.Selznick megkérte a szervezőket, hogy hadd vehessen részt a színésznő. Sajnos, nem ülhetett a többi vendéggel egy asztalhoz, külön asztalnál ült, a többiektől távol.

17. 2017-ben rossz borítékot sikerült a házigazda kezébe adni, aki rossz díjazottat jelentett be. Ez volt a második alkalom, hogy a szervezők nem figyeltek eléggé.

Most Popular

Recent Comments