HomeÉtelek16 szórakoztató tény az élelmiszerekről, amiről nem hitted, hogy igaz lehet

16 szórakoztató tény az élelmiszerekről, amiről nem hitted, hogy igaz lehet

Az étkezés, a gasztronómia életünk nagyon fontos része, hisz evés nélkül nem sokáig lennénk életben. Általában a hazai ételek örvendenek a legnagyobb népszerűségnek, ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk a külföldi kultúráról sem. Legyen az olasz, görög, francia, mindannyian kedveljük ezeket az ízletes és pompásan kinéző ételeket. Azt azonban, soha nem tudhatjuk pontosan, mit eszünk, hisz bizonyos ételek összetétele örökre rejtély lesz számunkra. De talán, éppen ez teszi őket olyan finommá.

Napjainkban már mindent színeznek, tartósítanak, átalakítanak és formáznak.

Bármilyen legyen is az ízlésed, a cikkünkben szereplő élelmiszer-tények téged is megdöbbentenek és felvilágosítanak majd.

Egyensúly tészta

Ennek a süteménynek az elkészítése rendkívül egyszerű, ugyanis minden összetevőből ugyanannyi kell bele. Vagyis, ahány tojás, annyi kanál liszt, cukor, vaj és így tovább.

Wasabi

A wasabi valójában torma, amit megszínezve árulnak a szupermarketekben.

A világ legdrágább pizza tizenkét ezer dollárba, vagyis több, mint három millió forintba kerül.

A világ legdrágább pizzájának elkészítése három napot vesz igénybe és három olasz szakács készíti. A feltét három fajta kaviárból, mozzarella sajtból, norvég homárból és Cilento homokból áll, a tetejére pedig rózsaszín ausztrál tengeri só kerül.

Gyümölcsös cukor

Bármennyire is furcsán hangzik, í nyúlós cukorkák fényét a carnauba viasz adja, amit az autókon is használnak.

Lyukacsos keksz

A kekszeken látott lyukak nem véletlenek, ugyanis azt a célt szolgálják, hogy a sütés alatt ne keletkezzenek légbuborékok, amik tönkre tehetik a terméket.

Ketchup

A jól ismert és kedvelt ketchup nem volt mindig a sült krumpli “párja”. Az 1800-as évek elején ugyanis, gyógyító céllal készítették. A paradicsom gyógyhatásait használták ki, a hasmenést és az emésztési rendellenességeket kezelték vele. Később tablettát is gyártottak belőle.

A fehér csokoládé valójában nem csokoládé.

A z édesség neve megtévesztő, hiszen a fehér csokoládéban nem a szokásos csokoládé összetevői vannak. Tulajdonképpen tej, cukor, vanília, lecitin és kakaóvaj keveréke.

A tenyésztett lazac rózsaszín színe mesterséges.

A vad lazac természetesen rózsaszínű, az általa fogyasztott garnélarák miatt. Ezzel szemben a gazdaságban tenyésztett lazac étrendje ettől eltérő, ezért lesz fehér. Ennek elkerülése érdekében a lazacokat speciális növényi pigmentekkel etetik, hogy elérjék a vadon élő lazacok színét.

Az erős paprika nem égeti a szánkat.

Az erős paprikában van egy kapszaicinnek nevezett vegyszer, ami az erős ízt adja neki és ami égeti a szánkat. Önmagában a paprika egyáltalán nem csípne. Sokak szerint az égető érzés, esetleg fájdalom csak az agyunkban van jelen.

Oroszországban a sör sokáig nem minősült alkoholos italnak.

2013-ig a sört és az egyéb, tíz százaléknál alacsonyabb alkoholtartalmú italokat üdítőként tartották számon.

A világon minden negyedik mogyoró a Nutellába kerül.

A Nutella rendkívül népszerű, nem is véletlenül, hiszen nagyon finom. Egyetlen üveg 25 százaléknyi mogyorót tartalmaz. A nagy kereslet miatt egyes egyetemek laborban igyekeztek mogyorót termeszteni, hogy csökkentsék a globális hiányt.

A zene hatással van az alkoholos italok fogyasztására.

A kutatók különböző kísérleteket végeztek annak érdekében, hogy megállapíthassák, a zene milyen hatással van az alkoholfogyasztási szokásokra. Megfigyelték, hogy az emberek bizonyos zene alatt, mennyit isznak. Az eredmények szerint a hangos és pörgős zenét hallgatva többet és gyorsabban iszunk.

A palackozott víz szavatossági idejének semmi köze a benne lévő vízhez.

A víznek nincs lejárati ideje, de a palacknak, amibe töltik nagyon is van. A műanyag palackokból ugyanis, egy bizonyos idő után vegyi anyagok szivárognak ki. Ettől a víz íze is megváltozik. Állítólag az egészségre nem ártalmas, de azért erre nem vennénk mérget.

Fugu

A szó jelentése folyami hal, ami a gömbhalat és a belőle készült ételt jelenti. Ehhez a Takifugu, a Lagocephalus és a Sphoeroides nemekbe tartozó fajokat használják fel. A gömbhal helyes elkészítése rendkívül fontos, ugyanis szervezetében halálos méreg található. Éppen a veszélyessége miatt lett a japán konyhaművészet egyik legismertebb misztikus étele. A fogyasztók számára a veszéllyel való játék, a halál lehetősége jelenti a gömbhal élvezeti értékét.

A hasábburgonya valójában Belgiumból származik.

A Margherita pizza egy királynőről kapta a nevét.

Amikor I. Umberto király és Margherita királynő ellátogatott Nápolyba, változtatni akartak divatos ételeken, ezért pizzát rendeltek, ami akkoriban a szegények étele volt. A királynőnek annyira ízlett a mozzarellás pizza, hogy saját nevét adta neki.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments