HomeMovie15 titok a Mátrix filmekről, amit a negyedik rész debütálása előtt mindenképpen...

15 titok a Mátrix filmekről, amit a negyedik rész debütálása előtt mindenképpen tudnod kell

A Mátrix (The Matrix) című filmet 1999-ben mutatták be. Az amerikai–ausztrál sci-fi film Lana és Lilly Wachowski forgatókönyve és rendezése alapján készült. A főszereplők Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Joe Pantoliano és Hugo Weaving.

A Mátrix 1999. március 31-én került a mozikba az Egyesült Államokban. Az első részt követően filmek, képregények, videojátékok és animációk is megjelentek. “A film egy olyan disztopikus jövőt jelenít meg, amiben az érzékelt világ valójában a Mátrix, egy szimulált valóság, amit a mesterséges intelligenciával rendelkező gépek alkottak meg és kibernetikus csatlakozókkal kapcsolják rá az emberek agyát.” Az alkotás célja az volt, hogy az emberek elgondolkodjanak azon, vajon milyen életük lehetne egy mesterségesen létrehozott világban.

Neo, Trinity és Morpheus fekete öltözékben és különleges képességekkel felruházva azt igyekeznek megmutatni, hogy az ember hogyan maradhat talpon egy virtuális világban. A Mátrix olyan sikeres lett, hogy négy Oscar-díjat is bezsebelt

Hamarosan a negyedik rész premierjére is sor kerül, addig viszont nem árt tudnod néhány érdekes tényt a Mátrix filmekről.

A filmet Ausztrália fővárosában, Sydney-ben forgatták. A munkálatok 1998. szeptember elsején kezdődtek és összesen 118 napig dolgoztak, hogy minden részlet tökéletes legyen. A megvalósításhoz harminc futurisztikus díszletre volt szükség.

A zöld forráskódot a Páncélba zárt szellem című film stáblistája ihlette. Eszünkbe sem jutna, hogy ez a függőlegesen futó kód valójában egy kínai nyelven írt sushi recept.

Kevesen tudják, hogy eredetileg nem Keanu Reeves lett volna a film főszereplője. Will Smith, Brad Pitt, Tom Cruise, Nicolas Cage, Ewan McGregor és Leonardo DiCaprio is elutasította a felkérést, ezt követően pedig a Warner Bros azt javasolta, hogy Sandra Bullock játssza el Neo szerepét. A színésznő azonban szintén nemet mondott, mert egyáltalán nem érdekelte sem a film, sem pedig az, hogy ő lehetne a főszereplő.

Morpheus szerepére többek között Arnold Schwarzeneggert, Michael Douglast és Val Kilmert is meghallgatták, de végül Laurence Fishburne-t érte a nagy megtiszteltetés.

A Wachowski-nővérek a Mátrix univerzum megalkotásához különböző képregényekből, animékből és fantasztikus könyvekből, filmekből inspirálódtak. A filmforgatásra eredetileg csak 10,3 millió eurót szántak, de Carrie-Anne Moss ikonikus lassított rúgás jelenetét látva megemelték a büdzsét.

A film rendezői igyekeztek megértetni a színészekkel a forgatókönyv filozófiáját, így ennek érdekében egy szimulációt mutattak be nekik, ami feltárta a hiper-valóság és a posztmodern valóság fogalmát.

A trilógia első részében utalások tömkelege is megtalálható. Ilyen például Alice csodaországban, Morpheus párbeszéde a kék és vörös tablettákról vagy éppen az az üzenet, ami Neo-t a Mátrix felfedezésére késztette, illetve DuJour tetoválása is.

Frank Miller tökéletesítette a forgatókönyvet. Miller írta a 300, a Sötét lovag visszatér vagy például a Daredevil könyveket is.

Külön érdekesség, hogy a hongkongi akciófilm iskolában tananyagként használták fel a filmet.

A forgatás előtt a film főszereplői és a kaszkadőrök is részt vettek Jűn Vó-pheng edzésein. A koreográfus öt hónapig edzette a színészeket, hogy az akciójelenetek során minden a tervek szerint haladjon.

A forgatások alatt 120 kamera rögzítette a jeleneteket. A Mátrix egyik jelenetének köszönhető a Bullet Time filmes technika, ami a gyors mozgásokat lassítva mutatja be.

Keanu Reeves kaszkadőrje, Chad Stahelski tizenöt évvel később már filmrendezőként dolgozott és megalkotta a John Wick-trilógiát, ami szintén nagy sikereket ért el. A Casablanca című film után a Mátrix a Warner Bros legértékesebb alkotása. Quentin Tarantino ízlése meglehetősen kényes a filmek tekintetében, így nagy elismerés, hogy a Top 20-ban a tizennegyedik helyen landolt a Mátrix.

A Mátrix trilógia 2003-ban zárult le és senki nem számított arra, hogy még egy negyedik rész is debütálni fog a mozikban. A Warner Bros tavaly jelentette be, hogy már megkezdődtek forgatások.

A negyedik rész Lana Wachowski rendezésében kerül majd a mozikba, a forgatókönyvet pedig Aleksandar Hemon és David Mitchell írta.

Keanu Reeves és Carrie-Anne Moss újra Neo és Trinity szerepébe bújnak majd, az viszont még kérdéses, hogy Laurence Fishburne elvállalja-e Morpheus karakterét. Az információt ugyan senki nem erősítette meg, de Morpheus szerepére állítólag új színészt keresnek, aki Fishburne-nél sokkal fiatalabb lesz. A Mátrix 4-re még egy kicsit várnunk kell, ugyanis csak 2022-ben kerül majd a mozik vásznaira. Izgatottan várjuk!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments