HomeInteresting15 különleges növény, amelyek olyanok mintha egy idegen bolygóról származnának

15 különleges növény, amelyek olyanok mintha egy idegen bolygóról származnának

A világ egyik legnagyobb környezetvédelmi szervezete, a Természetvédelmi Világszövetség által végzett friss tanulmány szerint ezen a világon közel 422 000 növényfaj él . Ez a csodálatos biológiai sokféleség világosan az oka annak, amiért olyan sokféle növényt és virágot különböztetünk meg rengeteg eltérő színben, formában és méretben, amelyek között jó néhány olyat is találunk , amelyek első ránézésre nem is tűnnek e világinak.

Ezekből a különleges földönkívülinek tűnő gyönyörű virágokhoz gyűjtöttünk össze nektek egy csokorra valót.

  1. Afrikai földikürt

Ez a növény Afrika déli részén honos, levéltelen klorofill nélküli parazita növény a kutyatejfélék családjába tartozik. Átható és kellemetlen illatával vonzza magához a rovarokat, melyekre a beporzáshoz van szüksége. Ezek a növények nem fotoszintetizálnak , tehát teljes egészében egy gazdanövénytől függenek. Érdekessége , hogy nincsenek leveli csak gyökérzete és virágai. Amíg a virágai ki nem nyílnak egy gombára hasonlít. Gyümölcse a föld alatt található, fogyasztható , vastag héja íze pedig édeskés. A nép gyógyászatban a hasmenés kezelésére is használják.

2. Fokföldi harmatfű

A harmatfű a húsevő növényekhez tartozik. A harmatfüvek általában kis termetű, tőlevélrózsás növények. Általánosságban elmondható , hogy egy strapabíró növény , zordabb környezetben, nedves, mocsaras, tápanyagban szegény területeken érzi igazán jól magát. A „harmatfű” elnevezést a leveleiken található fonalszerű mirigyszőrök által kiválasztott ragadós nedvre utalva kapta . A harmatcseppekhez hasonló ragacsos nektárcseppek segítségével vonzzák magukhoz a rovarokat. Azok hozzá tapadnak a mirigyszőrökhöz, majd ráhajolnak az óvatlan rovarokra, és az emésztő enzimeket kibocsájtó mirigyek felé, a levél közepébe tolva azt megemésztik őket.

3. Kavicsvirágok

Ezek az első pillantásra köveknek tűnő növények a Lithops nemzetség fajaihoz tatoznak , melyek Afrika déli-délnyugati sivatagos területein élnek. A többi sivatagban őshonos növényhez hasonlóan levélsucculens növények, vagyis leveleik a víz tárolására módosultak.Testük tulajdonképpen két összeforrt levélpár, melyek nagyobb része a föld felszíne alá húzódik. A levelek talajszint fölé emelkedő felső felületén láthatóak kisebb-nagyobb áttetsző ablakokhoz hasonlító felületek láthatók, melyek lehetővé teszik számára a napfény a növény belsejébe jutását.

4. Raflézia

A növényt is az egykori brit gyarmat, Szingapúr alapítójáról nevezték el. Indonézia esőerdeiben fedezhető fel. Rendkívül ritka és veszélyeztetett. A föld legnagyobb virágos növénye , és virága csaknem egy méter átmérőjű és akár 15 kilogrammos is lehet. Kétlaki növény, életmódjából adódóan nincs se szára, se levele, se gyökere. Öt szirma van , melyek egy hatalmas kehelybe futnak össze, ebbe akár 6 liter víz is elfér. Életmódját tekintve parazita növény, jellemzően fákon élősködik. Miután bimbójával áttöri a gazdanövény kérgét, 10 hónap alatt nő káposzta nagyságúra. Szirmait néhány óra alatt kibontja, és a virág teljes pompájában ragyog, azonban virága csak néhány napig tartós. A rothadó húséhoz hasonló kellemetlen szagot áraszt, amellyek magához vonzza áldozatait, többségében döglegyeket.

5. Sárkánykontyvirág

A Sárkánykontyvirág Földközi tenger környékén, sziklás hegyoldalakon honos, nagy termetű, gumós és évelő növény. kár másfél méter magasra is megnő. A virága torzsa virág, színes barnásvörös, nagysága elérheti akár a 45 centimétert is. A növény illata igencsak kellemetlen szagú.

6. Jáde szőlő

Ennek a különleges növénynek az eredeti előfordulási helye a Fülöp-szigetek trópusi esőerdei. Elfásult liánszerű növényfaj, amely akár 18 méteresre is megnőhet. Halvány zöld színű levelei három apró levélkéből tevődnek össze. Virágai pedig fürtökben nőnek, amelyek akár 75 virágból is állhatnak illetve 3 méteresek is lehetnek. Természetes élőhelyükön a denevérek porozzák be őket.

7. Szokotrai sárkányfa

Ez a fa Szokotrán őshonos, ami egy 4 földdarabból álló kisebb szigetcsoport az Indiai-óceánon, Jemen partjaitól néhány száz kilométerre. A sárkányfa ágai kifelé terjednek, és félgömb alakú koronát alkotnak, akárcsak egy nyitott esernyő, melyek vörös nedvét az ősidőkben gyógyászati célokra használták.

8. Denevérvirág

Az Ázsiai származású gyors növekedésű növény, fekete ernyős virágzatáról kapta a nevét, melynek színei hasonlítanak a denevéréhez. A növény akár 1,5 éter magasra is megnőhet.

9. Fehér békabogyó

Ennek a különleges megjelenésű , Egyesült Államok és Kanada keleti részén őshonos növénynek a legfeltűnőbb tulajdonsága , hogy termései úgy néznek ki, akár a szemgolyók, egyes vidékeken ezért „babaszemeknek” is hívják őket. Levelei és termése is egyaránt veszélyes. Bogyói olyan méreganyagokat tartalmaznak, amelyek bénítólag hatnak a szívizmokra, így fogyasztásuk szívleállást, és halált idézhetnek elő. Érdekesség, hogy a méreg a madarakra nincs hatással, így a magját elsősorban a szárnyasok terjesztik.

10. Aristolochia salvadorensis – Darth Vader orchidea

Az Aristolochia salvadorensis egy cserje, amely Brazíliában őshonos. Virágai szirmok nélkül a törzse tövében nőnek, nagyon közel A virágokon 2 fehér folt is is látható. Ezek az elemek együttvéve tették nagyon népszerűvé , ugyanis ránézésre hasonlóságot mutat a Csillagok háborúja-saga híres gazemberével, Darth Vaderrel. Ma ez a növény Darth Vader növény néven ismert.

11. Szemérmes mimóza

Az eredetileg Dél Amerikából az Amazonas erdeiből származó növény, manapság a Föld számos trópusi részén már megtalálható.A szemérmes mimóza 1,5 méteres, kisebb bokor termetű, lágy szárú növényfaj. Jellegzetessége, hogy apró összetett levelei nagyon érzékenyek, érintésre összecsukódnak, majd néhány perc múlva újból szétterülnek. Naplemente után aztán levei végleg összecsukódnak, és reggel napfelkeltekor nyílnak újra, de csak akkor ha nem borús az idő.

12. Titánbuzogány – Hulla virág

A titánbuzogány (Amorphophallus Titanum) egyike a világ legnagyobb virágainak, zömmel a trópusi és szubtrópusii területeken él. Latin neve a görög amorphos és a phallus szóból ered, melyek első szava alaktalant, formátlant, az utóbbi pedig péniszt jelent. A falloszra emlékeztető megjelenésű virág bűzös testszag kibocsátásával vonzza magához a beporzást végző rovarokat. A virág mindössze 72 órán át nyílik. Nahy érdeklődést övezi meglepően átható bűze és virágzásának előre megjósolhatatlan időpontja miatt.

13. Selenicereus Grandiflorus – Az éj királynője

A Mexikóból származó, Jamaica és Kuba száraz erdeiben előforduló , Selenicereus grandiflorus egy rendkívül alakgazdag és változékony kaktusz, amely széles körben elterjedt és termesztett dísz- és gyógynövény fajta. Különlegessége , hogy fehér virágait éjszaka bontja ki, és mindössze néhány órán át élnek és soha nem nőnek vissza, ebből adódóan kapta az éjszaka királynője címet.

14. Óriás majomkenyérfa

A gyönyörű és ritka óriás majomkenyérfa Madagaszkár biológiai sokféleségének szimbólumává vált. Sajnos ez a növény erősen veszélyeztetett. A törzse akár magassága 20 méter magasságig is felnőhet, átmérője pedig elérheti az akár 20 métert is. Tetejét csak néhány ág koronázza meg. Leveleit október és május között bontja ki.

15. Euphorbia obesa – Baseball növény

Ez gömb alakú, baseball labdára hasonlító növény Dél-Afrikában őshonos, átmérője 6 és 15 centiméter között mozog. Gyönyörű „hamis virágai” (amelyeket cyathiának hívnak) nagyon divatos, dekoratív megjelenést kölcsönöznek neki. A vadonban szinte már lehetetlen megtalálni, sajnos a kipusztulás veszélye fenyegeti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments