HomeInteresting15 emberi hiba, ami elképesztő összegekbe került

15 emberi hiba, ami elképesztő összegekbe került

Sokszor szoktuk azt mondani, hogy “emberek vagyunk, hibázunk”. A legnagyobb műszaki cégek már évtizedek óta gépekkel rakatják össze a termékeiket. De még a garanciálisan visszaküldött készülékek javítását is robotokra bízzák. Hogy miért? Egyik oka, hogy próbálják kiszűrni az emberi hibát. Senki sem tökéletes. Megfeledkeztünk arról, hogy kivigyük a szemetet? Elfelejtettünk tejet venni a boltba? Na bumm? Ettől még nem dől össze a világ. Viszont voltak ennél sokkal fájóbb és drágább baklövések is.

Mutatunk egy listát

A panelház, ami összedőlt

Shanghajban a Lotus Riverside egyik 13 emeletes panelháza összeomlott. Csak úgy… Szerencsére nem okozott kárt sem emberekben, sem pedig a környező épületekben. Mi volt a baleset oka? Az épület rendkívül felületesen lett megalapozva.

Az új kóla

Volt idő, amikor a Coca-Cola élesebb harcot vívott a Pepsivel. Olyannyira, hogy 1985-ben 4 millió dollárért kifejlesztett egy új ízt és “New Coke” néven dobták piacra. Ezzel akart a Pepsivel szembemenni. A kóla rajongóinak viszont egyáltalán nem tetszett az édesebb, új íz. Vissza kellett térniük az eredeti recepthez. 34 millió dollárt buktak rajta.

Vasút

2014-ben az SNCF francia vonatszervező 2000 új vonatot rendelt a francia vasútvonalakra. A gond az volt, hogy a vonatok túl szélesek voltak ahhoz, hogy beférjenek Franciaország néhány régebbi állomásának peronjaira. A hiba azért volt mert a szakemberek 30 évvel ezelőtt épült állomásokat mérték le, de vannak olyanok, melyek 50 évvel ezelőtt készültek. Azokban az időkben a vonatok vékonyabbak voltak. 68,4 millió dollárt buktak.

Aljas nyolcas

Quentin Tarantino, Aljas nyolcas című filmjében Kurt Russel összetört egy gitárt. Semmi gond nem lett volna, azt leszámítva, hogy véletlenül egy 150 éves antik gitárt sikerült összetörnie, amit egy gitármúzeumból béreltek. A színész úgy tudta, hogy egy “másolat” van a kezében. 40.000 dollár volt a kár.

Vigyázzunk az elgépelésekkel

A Mizuho Securities szerette volna eladni egy részvényét ¥610,000-ért a tokiói tőzsdén. Viszont volt egy apró malőr. A tőzsdeügynök 610.000 részvényt adott el 1¥ áron. A cég próbált tiltakozni, de a tőzsde feldolgozta a megbízást. 225 millió dollárt buktak ezen.

A spanyol tengeralattjáró

A spanyolok 1,75 milliárd fontot költöttek egy tengeralattjáróra, ami egy elszámolás miatt túlsúlyosra sikeredett. Nem tudott a vízen maradni. Úgy tudták csak korrigálni a túlsúlyt, hogy hosszabbra kellett tervezni a hajótestet.

Alaszka

II. Sándor orosz cár úgy döntött, hogy megszabadul Alaszkától. 1876. márciusában az Egyesült Államok 7,2 millió dollárért megvásárolták az oroszoktól. Sajnos akkoriban nem tudták, hogy az alaszkai vidék természeti erőforrásokat tekintve egy kincsesbánya. 50,7 milliárd dollárt engedtek ki a kezükből az oroszok.

Apple részvények

Ronald Wayne birtokolta az Apple részvényeinek 10%-át 1976-ban. Viszont úgy gondolta, hogy a vállalat csődbe fog menni, így 800 dollárért eladta a részvényeit. Azok a részvények ma 80 milliárd dollárt érnek.

Millenium-híd

A Temze-folyó két partját összekötő hídat 2000-ben átadták, majd le is kellett zárni. Nem bírta el a rajta sétálgató embereket. 18,2 millió font volt a gyártási költsége, plusz további 5 millió font volt a javítása.

Mars szonda

A NASA egy “Mars Climate Orbiter” nevű szondát küldött a Marshoz, hogy tanulmányozza az éghajlatát. Sajnos nem nagyon tudott mit tanulmányozni, mivel a szerkezetet szállító űrhajó a Marsba csapódott. Kommunikációs hiba lehetett a gond.

Walkie-Talkie

Ez a londoni felhőkarcoló a hatalmas üvegfelület miatt egy óriási nagyítós-tükörré vált, mely az összegyűjtött napsugarakkal megolvasztotta a környékén parkoló autókat. Az épületet egy árnyékolórendszerrel kellett felszerelni.

Az eltűnt tó

1980-ban egy olajkutató munka során, az Egyesült Államokban sikerült eltüntetni egy tavat. Hibás számítások miatt nem vették észre, hogy a tó alatt egy sóbánya húzódik. Belefúrtak és a tó egy az egyben el is folyt benne. Ha ez nem lenne elég, akkor érdekesség, hogy elvitt egy uszályt, teherautókat meg a fúrótornyot is.

Bitcoin

A bitcoin 2009-ben jelent meg. Könnyen és egyszerűen lehetett hozzájutni. James Howell 7500 darabot vásárolt belőle. Nem is foglalkozott vele, míg 2013-ra az általa vásárolt bitcoinok összege 7,5 millió dollárra nőt. Sajnos a bitcoinjait tartalmazó merevlemez addigra tönkrement, így a vagyonnak huss..

Vasa

Vasa, egy svéd király kérésére épült zászlóshajó volt. A Stocholmi-öblöt azonban sosem sikerült elhagynia. Vízre bocsátása után pár percre rá el is süllyedt. Feltehetően tervezési hiba volt az oka. Ciki lehetett egy egész város szeme láttára így beégni…

Han-folyó hídja

1994-ben a szöuli Han-folyó hídja leszakadt, ugyanis nem bírta el a rajta közlekedő autók súlyát. A baleset oka a rosszul összehegesztett acélszerkezet volt.

Mit gondoltok? Írjátok meg kommentben a véleményeteket!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments