HomeMovie15 dolog, amivel a filmek készítői csúnyán becsapnak minket

15 dolog, amivel a filmek készítői csúnyán becsapnak minket

Életünk során megszámlálhatatlan mennyiségű filmet nézünk meg. Teljesen mindegy, hogy romantikus, akciófilmet vagy éppen vígjátékot választunk, biztosak lehetünk abban, hogy valamilyen trükk van a jelentekben. Hiszen enélkül a kaszkadőrökre sem lenne szükség és nem is részesülhetnénk olyan látványban, élményben, amiben ezeknek köszönhetően.

Ugyanakkor korántsem biztos, hogy hihetünk a szemünknek. A filmekben bármi megtörténhet, ami a valóságban egyszerűen lehetetlen lenne. A filmkészítők bizony becsapnak minket, méghozzá nem is kicsit. Bár a legtöbb esetben számunkra is teljesen nyilvánvaló, hogy a való életben egyes jelenetek egyáltalán nem így zajlanának, akkor és ott viszont, ezzel egy kicsit sem törődünk. Cikkünkben lerántjuk a leplet a filmes hazugságokról és azt is megtudhatod, miért nem történhetne meg mindez a való életben.

Az autók mindent túlélnek.

Nyilvánvalóan te is láttad már a Halálos iramban filmek valamelyikét, amiben a sportkocsik és versenyautók szinte elpusztíthatatlanok. Hatalmas és tökéletes ugratásokat hajtanak végre, ami a hétköznapi autókkal lehetetlen lenne. Nos, az igazság az, hogy ezekkel az autókkal is pontosan ugyanez a helyzet. Mivel ezekben a kocsikban rendkívül kifinomult alkatrészek vannak, sokkal sérülékenyebbek, mint egy normál autó. Nem mellesleg egyetlen autó sem alkalmas ilyen mutatványokra, ugratásokra, ugyanis felfüggesztésük és gumiabroncsaik nem bírnák ki ezt a terhelést. A földet érés pillanatában tönkre is mennének.

Jogod van egy telefonhíváshoz.

“Joga van hallgatni…” és így tovább. Minden alkalommal, amikor a rendőrség őrizetbe vesz valakit, ismertetik a jogait. Sőt, egyetlen telefonhívásra is lehetősége van az illetőnek. Nos, ez a klasszikus rendőrduma valóban duma, ugyanis maximum Amerikában létezik ilyen, de ott is eltérő módon. Bizonyos államokban, mint például Kaliforniában három telefonhívás is megengedett.

A kukába ugrani veszélytelen.

A filmek főhőse gyakran menekül meg úgy, hogy beleugrik vagy éppen beleesik egy kukába. Azzal persze semmi baj nem lenne, ha puha szemeteszsákokra esne, de lássuk be, ez lehetetlen. Hiszen egy konténerben általában háztartási hulladék található. Tehát, üvegdarabok, palackok vagy egyéb éles, szilárd tárgyak, amik igenis komoly sérülést, sőt, akár halált is okozhatnak.

Egyetlen ütés elég ahhoz, hogy kiüss valakit.

A filmekben több alkalommal is előfordul, hogy a főhős egyetlen ütéssel leteríti ellenfelét. A való életben ez azonban nem így van. Egy kiképzett személyt lehetetlen egyetlen ütéssel elintézni, de egy hétköznapi ember esetében is több és rendkívül pontos ütésre van szükség ahhoz, hogy eszméletét veszve összeessen.

A hátsó ülésen utazó személy középen ül.

Normál körülmények között az autóban hátul ülő személy a sofőr vagy az anyósülés mögött ül. A filmekben azonban, az illető középen foglal helyet. Nagy valószínűséggel azért, mert így a kamera őt is jól fel tudja venni.

“Vedd át a helyem!”

A filmben a főhős akkor hagyja el a munkahelyét, amikor akarja. Mindössze szól az egyik kollégájának, hogy vegye át a helyét és már ott sincs. A való életben ilyen nem fordulhat elő, hiszen főnünknek is szólnunk kellene arról, hogy el kell mennünk, illetve korántsem biztos, hogy a kolléga el tudná végezni a mi munkákat, főleg nem az ő feladata mellett.

A zenélés az emberek vérében van.

A filmek főszereplői tulajdonképpen minden zenei képzés nélkül válnak profivá. A valóságban ilyen nincs. A zeneiskolában hosszú évek munkájába kerül, míg valaki profi zenész lesz és megtanulni játszani bármilyen hangszeren.

Háttér világítás az űrruhákban.

A filmekben látjuk a főhős arcát az űrruhákban. A valóságban azonban nem lehet látni az arcukat a sisak üvegén keresztül, méghozzá azon egyszerű oknál fogva, hogy nincs, ami megvilágítsa azt.

Telefonhívás lenyomozása

A filmekben a zsaruk pikk-pakk lenyomoznak egy-egy telefonhívást. A való életben sajnos nem ilyen egyszerű elkapni egy bűnözőt. Ugyanis, mire bemérnék a hívásait, már régen bottal üthetnék a nyomát.

Egy felnőtt ember felemelhető a nyakánál fogva.

Mindez lehetséges persze, ha szuperhős vagy. Ellenkező esetben azonban, lehetsz akármilyen erős, ez egyszerűen lehetetlen. Ha mégis valamilyen csoda folytán sikerülne, akkor az illető nyaka valószínűleg kitörne. A nyakunk ugyanis, nem bírná el az egész testünket.

Könnyen kapaszkodsz a levegőben, egy kézzel.

Sajnálatos módon az ujjaink sem képesek megtartani egész testsúlyunkat. Természetesen egy nagyon rövid ideig sikerülhet megkapaszkodnunk, de kezeink gyorsan elfáradnak, főleg akkor, ha csak az egyik kezünket tudjuk használni.

Az ujjad mindig legyen a ravaszon, biztos, ami biztos.

A filmekben ez semmilyen következménnyel nem jár, de a valóságban pillanatok alatt megvan a baj. Egyetlen rossz mozdulat éppen elég ahhoz, hogy a fegyver elsüljön és halálos sebet okozzon. A katonák és a rendőrök sem közlekednek így, ugyanis a ravaszon tartott ujj még saját magukra is veszélyes lehet.

Kilátás egy távcsövön keresztül.

Egy távcsőbe nézve nem látni ilyen látómezőt korlátozó keretet. Aki valaha nézett már bele távcsőbe, az pontosan tudja ezt.

Egy nindzsa mindig fekete ruhát visel.

A nindzsa fekete ruhája a japán színházakban lett népszerű. A nézők ugyanis, ezzel a felszereléssel azonosították a nindzsákat. A való életben azonban, egy nindzsa hétköznapi ruhát hord, mivel így sokkal könnyebben válik “láthatatlanná” a tömegben. Egy fekete ruhában előbb kiszúrható, mint bármely másikban.

Minden színész magas.

Persze ez egyáltalán nem igaz. A rendezők viszont rendkívül tehetségesek, így a kamerával trükközve a színészek egy magasnak tűnnek. Robert Downey Jr. például kilenc centiméterrel alacsonyabb, mint Chris Hemswoth.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments