HomeInteresting14 hétköznapi szokás, amit a modern technológia napról napra tesz tönkre.

14 hétköznapi szokás, amit a modern technológia napról napra tesz tönkre.

Az idő előrehaladtával számos dolog eltűnt a világról, ami régen fontos volt az emberek értékrendjében. Mint például egy találkozás, újságolvasás, családdal való játék. Sajnos, ahogy még jobban fog menni az idő, a fiatalok ezt tudják be a normának, amit most tapasztalnak. Elszomorító tény, hogy mivé válik a társadalmunk. Nézzétek csak meg ezeket a szokásokat, amik annak idején teljesen normálisnak és jobbnak tűntek. Mostanra meg hányan tartják gáznak.

Beszélgetés szemtől szembe.
A hétvégi találkozást és baráti összejöveteleket a videocsevegés és szöveges üzenet váltotta fel. Bár egyesek szerint a modern technológia hatékonyabbá tette a kommunikációt viszont ez az érzelmekre nem volt jó hatással.

Szülinapi meghívó
Régen mindig kézzel írták a kis üdvözlőkártyákat, amiket gondosan beletettek egy borítékba és odaadták a megfelelő embernek, mostanra már csak kör e-maileket küldenek egymásnak, ha valamiről értesíteni akarják a másikat.

Találkozások
Az elmúlt évek során teljesen normális volt az előre be nem jelentett baráti látogatás. Ma már a telefonok segítségével, előre le tudjuk beszélni a találkozót, bár nem annyira sikeresek, mintha bejelentés nélkül toppannánk be.

Újság olvasás
Nem volt annál pihentetőbb, mint reggel felébredni, olvasni a friss újságot, egy csésze kávé közben. Még a WC-re is magukkal vitték a férfiak az újságot. Mára az iPad, e-book olvasó és telefon váltotta fel a rendes hagyományos újságot.

Tájékozódás
Míg régen előkaptad a hagyományos papír alapú térképet és úgy próbáltál meg tájékozódni illetve megkérdeztél valakit, hogy segítsen útbaigazítani, mára az okostelefonok vették át ezt a hatalmat a GPS alapú alkalmazások segítségével. Így csak internetelérésre van szükség és bárhova eljuthatsz.

Üzenetek fogadása
A távirat mindannyiunk életét megkönnyítette, mivel mindig fontos híreket kaptunk általa. Most a mobiltelefonodra kapod ezeket az üzeneteket.

Város legendák
Mindenki szeret történeteket mesélni. Főleg szellemhistóriákat. Ám az ilyen kitalációk bizonyíték híján csak mendemondák voltak. Mostanra már minden fellelhető az interneten, így elrontotta ezt az érzést. A titokzatosság volt a mozgatórugója ezeknek a sztoriknak.

Filmek keresése
Régen csak besétáltunk a videó TK-ba és kerestük az érdekesebbnél érdekesebb filmeket. Akár órákat is el tudtunk tölteni a tökéletes film kiválasztásához. Mostanra a TK-k megszűntek és felváltotta a Netflix, ahol pár percen belül elérhetőek a filmek.

Fényképezés
Régen csak filmes fényképezőgépek voltak, ahol arra vártunk hogy minél előbb elő lehessen hívni a képeke és boldogan nézhessük a nyaraláson készült emlékképeket. A modern technológiának köszönhetően most már pikk – pakk meg tudjuk nézni a képet.

Koncert
Azok a fiatalok, akik elmennek egy koncertre többnyire nem tudják élvezni a zenét, mert el vannak foglalva azzal, hogy megörökítsék az eseményt. Semmi mást nem látsz a magasba, csak telefonokat. Pedig épp az lenne a lényege a koncertnek, hogy személyesen ott vagy és átélheted. 

Baba nemének kitalálása
A meg nem született csecsemő nemének kitalálása egy szórakoztató játék volt. A szülők még a szülés előtt két nevet választottak, Egy fiút és egy lány nevet, mindkét eshetőségre fel voltak készülve. Az ultrahangozás ezt azonban tönkretette.

Zene megosztás
A zenés CD-k és kazetták megosztása egy normális dolog volt, mielőtt az iPodok és hasonló eszközök elárasztották volna a piacot. Így a dalokat már az interneten keresztül osztják meg.

Villanykapcsoló keresése
Legyünk őszinték, mindannyian féltünk attól, hogy találkozunk a gonosszal, ha egy sötét szobába lépünk.Ilyenkor néminemű adrenalin termelődött a testben, ami izgalmasnak számított. Mostanra az okostelefonok vakuival közlekedve keressük a villanykapcsolót, de ha olyan technológia van a házunkban, mire hazaérünk távolról fel tudjuk kapcsolni az össze létező lámpát a házban.

A gyerekek időtöltésének változása az idő múlásával

A sárkányröptetés a gyerekek számára egy mókás időtöltés volt. Ha látsz valamit, ami egy kicsit is hasonlít levegőben röptetett sárkányra, akkor nagyon jó esély van arra, hogy csak egy selfiebot.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments