HomeÉtelek14 étel, amit gyakran tévesen tárolunk

14 étel, amit gyakran tévesen tárolunk

Az évek alatt megszoktuk, mit tárolunk a hűtőszekrényben és mi az, amit elegendő a kamra polcain elhelyeznünk. Azonban, egyáltalán nem mindegy, hogy mit és hova teszünk, ugyanis ettől függően az élelmiszerek eltarthatósági ideje meghosszabbodhat vagy akár árthatunk is az adott terméknek.

Cikkünkből kiderül, hogy a különféle ételeket hol és hogyan kell tárolnunk.

Napfénytől védett, szekrényben tárolt ételek

A kenyeret ajánlott mindig egy szorosan lezárt kenyértartóban tartani egy kis sóval, ami megóvja azt a penésztől. Ha papír-vagy műanyagzacskóban vesszük meg, akkor ugyan puha marad, de néhány nap alatt könnyen megpenészesedik. A zacskók nem engedik lélegezni a kenyeret, így pára keletkezik, ami a gombák melegágya. A hűtőben tárolás sem a legjobb ötlet, mivel alacsony hőmérsékleten a víz nagy része elpárolog, így a kenyér hamar kemény lesz és megromlik. A fagyasztó ez alól kivétel, ott ugyanis 6-8 hónapig friss marad.

A csokoládét nagyon könnyű tárolni. A legjobb, ha hideg és sötét helyen tartjuk, de ne tegyük a hűtőbe. Az alacsony hőmérséklet hatására fehér foltok jelennek meg rajta, ugyanis a cukor kikristályosodik a felületén. A csoki ízét ugyan nem befolyásolja, de nem túl gusztusos.

A méznek nincs eltarthatósági ideje, a helyes tárolás azonban, nagyon fontos. A mézet hideg és sötét helyen kell tartani, de nem a hűtőben. Ott kikristályosodna és elveszítené jótékony hatásait.

Az olívaolajat szobahőmérsékleten, napfénytől védett helyen kell tárolni. Hűtőszekrényben tartva viszont, fehér darabok jelennek meg benne.

Annak érdekében, hogy a hagyma és a fokhagyma hosszú ideig friss maradjon, a legjobb egy hideg és száraz helyen tárolni. A hűtőben viszont, hamar megpenészesedik.

A konyhai polcon vagy az asztalon tartható élelmiszerek

A narancs és más citrusfélék közvetlenül a konyhaasztalon tárolhatók. Nincs szükség arra, hogy hűtőbe tegyük őket, ugyanis az alacsony hőmérséklet miatt kevésbé lesznek ízletesek.

Az avokádó tárolása nehéz feladat. Ha érett, akkor tarthatjuk hűtőben, mivel ott lelassul az érési folyamat. Tehát, ha még nem elég érett, akkor ne tegyük ki az alacsony hőmérsékletnek.

Az uborka eláll a hűtőben, de csak néhány napig, ugyanis nagyon hamar rohadni kezd. Ahhoz, hogy minél tovább friss maradjon, a hűtőszekrényen kívül kell tartani.

A padlizsán nem képes ellenállni az alacsony hőmérsékletnek. Nagyon hamar lágy lesz és elveszti jótékony tulajdonságait. Így jobb napfénytől védve, szobahőmérsékleten tárolni.

A paradicsomot ne tegyük a hűtőszekrénybe, mert megsemmisítjük a benne lévő membránokat, így paradicsom elveszti lédússágát. Szobahőmérsékleten, jól szellőző kosárban vagy dobozban érdemes tartani.

A hűtőszekrényben legjobban tárolható élelmiszerek

A háziasszonyok gyakran vitatkoznak azon, hogy a tojást hol érdemes tárolni. Egyesek szerint a hűtőben, mások szerint pedig szobahőmérsékleten. Egy dologban azonban, mindannyian egyet értenek, hogy semmiképpen sem a hűtő ajtaján. A hőmérsékleti különbség ugyanis, csökkenti a tojás eltarthatóságát.

A liszt tárolása látszólag könnyű, de valójában mégsem ilyen egyszerű. A magas páratartalom és magas hőmérséklet a penész megjelenéséhez vezethet. A legjobb megoldás, ha a hűtőben vagy egy szekrényben tartjuk, zárt edényben, dobozban.

A diót sem jó ötlet szobahőmérsékleten tartani, ugyanis ott mindössze 1-2 hétig tartható el, ezután megromlik. A diót meg kell óvni a napfénytől, a párától és a magas hőmérséklettől. Hűtőszekrényben legfeljebb kilenc hónapig megőrzi szavatosságát.

A zellert, a petrezselyemmel ellentétben, a hűtőben kell tárolni. A műanyag fóliát mellőzzük, mert abban hamar rohadni kezd. Alufóliába azonban, nyugodtan becsomagolhatjuk.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments