HomeInteresting12 pénztárcabarát takarítási trükk, amivel új életre kelted régi dolgaidat

12 pénztárcabarát takarítási trükk, amivel új életre kelted régi dolgaidat

Ha csak nem te vagy Shrek, aki teljesen elégedett az otthonával büdösen, koszosan, zsírosan, akkor a mostani cikkünk neked való. Amikor az emberek meghallják azt a szót takarítás, mindig egy bonyolult, hosszú órákon át tartó fárasztó munkafolyamat jut az eszükbe, ezért akadnak, akik ezt a tevékenységet addig húzzák-halasztják ameddig lehet. Viszont az internet tele van rengeteg lehetőséggel melyek bemutatják, hogyan tudod könnyen és egyszerűen megtisztítani régi, makacs foltos, koszos dolgaidat anélkül, hogy meg kellene szakadnod. Mostani posztunkat azzal a céllal hoztuk létre, hogy bemutassuk nektek ezeket és megkönnyítsük az életeteket.

1, Használj ecetet a vízkő és a lerakódások eltávolítására

A csaptelepen vízcseppek és vízkő jelenik meg, ami nagyon bosszantó tud lenni. De itt van egy megoldás, ami eltünteti ezeket a foltokat.

Áztass be egy papírtörlőt ecetbe, majd tekerd a csap köré. Hagyd rajta legalább 30-60 percig, majd vedd le, öblítsd le és töröld egy mikroszálas kendővel szárazra.

2, Foltok eltávolítása szőnyegből vasalóval

Ahhoz, hogy a keményebb, makacsabb foltokat ki tudd szedni a padlószőnyegből ammóniára, meleg vízre, szórófejes üvegre, egy adag törülközőre és vasalóra lesz szükség.

Hogyan csináld:

Melegítsd fel a vasalót, majd keverj össze 1:1 arányban ammóniát és meleg vizet. Ezt a keveréket öntsd a szórófejes üvegbe, majd fújd a foltra. Ezután tedd rá a törülközőt és helyezd rá a forró vasalót. Közben lassan mozgasd körbe-körbe.

A folyamatot lehet többször is meg kell ismételni, de ugyanúgy kell eljárni, ahogy fentebb le van írva.

3, Sárga párnák kifehérítése

A sárga párnák nem túl kecsegtető látványt nyújtanak, és sokan emiatt még aludni sem hajlandók rajta. Szerencsére van egy módszer, amivel ki lehet őket tisztítani. Ehhez szükséged lesz mosószerre, por alapú mosogatószerre és bóraxra (bórsav nátriummal alkotott sója).

Fontos, hogy ellenőrizd a párna valóban mosható-e. Ha ez megtörtént és mosható, akkor vedd le a huzatot. Forralj egy nagy fazék vizet és keverj hozzá 1 csésze por alapú mosogatószert, mosószert és 1/2 csésze bóraxot. Addig keverd míg az összetevők fel nem oldódnak. Öntsd ezt egy olyan nagy edénybe, amibe a párna is belefér. Hagyd a párnát ázni benne legalább 30 percig. Ne felejtsd el átfordítani. Ezt követően rendesen, mosógépben mosd ki a párnát.

4, Fagyasztott ecet és citrom a lefolyó szagtalanításáért

Ezek a jégkockák tisztán tartják a lefolyódat és eltávolítják a kellemetlen szagokat.

Mit kell tenned?

A jégkocka tartót töltsd fel egy picike darab citrommal, majd önts rá ecetet és fagyaszd le. Miután kellően lefagyott dobj pár darabot a lefolyóba.

5, Mosogatógép tisztán tartása

A mosogatógépet időről időre meg kell tisztítani. Az ételmaradékok, zsíros és szappanos lerakódások káros baktériumoknak adhatnak melegágyat. Az ecet és a szódabikarbóna kombója eltávolítja a zsírt, fertőtlenít és szagtalanít.

Első lépés: Ehhez nem kell mást tenned mint, a mosogatógép alsó pakolós fiókját kihúzni, és ha a forgó kar alatt vannak különböző ételmaradékok azokat el kell távolítani.

Második lépés: Tegyél egy edényt a gép felső polcára, majd töltsd meg ecettel és indítsd el a legmagasabb hőfokon.

Harmadik lépés: Miután lejárt a gép, az alsó részbe szórj a képen látható módon egy kis szódabikarbónát, majd egy rövid programon nagy hőfokkal mosd át az egészet.

Mivel a gép rozsdamentes acélból készült ezért nem szabad fehérítőt használni a tisztítás során, mert korrodálódhatnak egyes részei!!

6, Ruhák fehérítése fehérítő nélkül

A fehér ruhák egy idő után elszürkülhetnek besárgulhatnak, viszont vannak anyagok, melyek nem viselik el a túl sok fehérítést. Van egy jobb alternatíva, amivel kiválthatod a fehérítőket. Ehhez szükség lesz vízre, citromlére és hidrogén-peroxidra.

Keverj össze 12 csésze vizet, 1/4 csésze citromlével és 1 csésze hidrogén-peroxiddal majd töltsd egy flakonba. Minden fehér mosásnál adj 2 csésze ilyen keveréket a mosáshoz és a ruháid újra fehér színben tündökölnek majd.

7, Vízkőtelenítés ecettel.

A rendszeres tisztításhoz húzz egy zacskót a zuhanyfejre, amibe ecetet töltesz és hagyd rajta 30-60 percig.

Évente kétszer pedig érdemes szétszerelni a fejet és ecetbe áztatni a baktériumok és kórokozók eltávolítása érdekében.

8, Főzőlap megtisztítása minimális súrolással

Te is félsz, hogy megkarcolod a főzőlapod súrolás közben ezért épphogy átdörzsölöd, de az odaégett zsír így nem akar lejönni? Van megoldás. A szódabikarbóna csodálatos tisztítószer. Nem lesz másra szükséged csak egy tál meleg vízre, folyékony mosogatószerre, szódabikarbónára és egy rongyra.

Töltsd meg az edényt meleg vízzel és keverd el benne a mosogatószert és merítsd bele a rongyot. Szórj szódabikarbónát a főzőlapra (lásd kép). Az átitatott rongyot tedd az elszórt szódabikarbóna tetejére és hagyd rajta 15 percig. Miután lejárt az idő óvatosan töröld szárazra.

Ez a módszer egyébként bármilyen üvegfelületnél is hasznos tud lenni. Nyugodtan használd például az üvegajtónál.

9, Poros ventilátorlapátok megtisztítása párnahuzattal

A poros ventilátorlapátokat nehéz lehet tisztítani, mert fennáll annak a lehetősége, hogy a por elterjedhet az egész szobában. Ne aggódj, itt egy jó megoldás a számodra. Fogj egy létrát, és nyisd szét a ventilátor alatt. Végy a kezedbe egy párnahuzatot és törölje le a lapátokat. A párnahuzat segít összegyűjteni a port, anélkül, hogy leesne a földre.

10, Tűzhely láng megtisztítása

A tűzhely lángjainak megtisztításához semmi másra nincs szükség csak ammóniára.

Ehhez nem kell mást tenni, mint egy simítózáras tasakba tenni a képen látható részt és ammóniát önteni bele, majd lezárni. Hagyd a szert egész éjjel hatni, majd reggel öblítsd el szappanos vízzel és töröld szárazra.

11, Mikrohullámú sütő megtisztítása gőzzel

Idővel a mikrohullámú sütők is kellemetlen szagot árasztanak, amitől célszerű minél előbb megszabadulni. Ehhez csak ecetre lesz szükséged.

Tégy egy csészébe 1:1 arányban ecetet és vizet, majd tedd a mikróba és melegítsd meg. Az így keletkező gőz hatására a szagok eltűnnek. Miután kivetted a csészét egy papírtörlővel töröld szárazra a mikrót.

12, Izzadságfoltok eltávolítása

Ha izzadékony vagy és szinte az összes fehér felsődön sárga foltok képződtek, akkor ne az legyen az első gondolatod, hogy kidobod. A folt eltávolításához, mosószer, hidrogén-peroxid és szódabikarbóna kell.

1:2 arányban keverd el a mosószer a hidrogén-peroxiddal, majd vidd fel az érintett területre. Ezután szórj rá egy kevés szódabikarbónát és egy körömkefe segítségével dörzsöld bele az anyag szálaiba, hogy ott is ki tudják fejteni a hatásukat. Hagyd a felsőt ebben az állapotban legalább egy órán át, majd mosd ki normál módon.

Hasznosnak találtad a cikket?

Most Popular

Recent Comments