HomeInteresting12 létfontosságú dolog, amit minden szülőnek meg kell tenni, ha biztonságban akarja...

12 létfontosságú dolog, amit minden szülőnek meg kell tenni, ha biztonságban akarja tudni gyermekét

Szinte nincs olyan szülő, aki ne féltené a gyermekét, és ez egy teljesen természetes dolog. Ám vannak dolgok, amiket szem előtt kell tartani, s meg kell tanítani a gyermeknek, hogy még nagyobb biztonságban legyenek. Például hogyan reagáljon bizonyos helyzetekre, mit tegyen, ha véletlenül elcsatangolna, kitől kérhet segítséget és még sorolhatnánk. A mai világban, főleg a modern technológia révén egyre több olyan eszköz kerül piacra, melyek megkönnyítik a gyermekre való odafigyelést. Ilyen a GPS karkötő vagy okosóra. Ezekkel az eszközökkel lehetősége nyílik a szülőnek a lehető leggyorsabban megtalálni gyermekét. Mai posztunkat azzal a céllal hoztuk létre, hogy még több módszert mutassunk nektek, amivel fokozhatjátok a biztonságot.

1, Telefonhívás

Fontos, hogy a gyermekednek megtanítsd és hozzászoktasd ahhoz, hogy bárhonnan is induljon el és bárhova érkezzen mindig felhívjon telefonon. A legtöbb gyerek vallatásnak veszi, mikor szülei kérdésekkel bombázzák ezáltal pedig kellemetlen érzés keríti hatalmába. Ha viszont azt látja, hogy te is folyamatosan lejelentkezel a párodnál, akkor egy teljesen természetes dolognak fogja ezt tekinteni.

2, Bizalom

Mindegy, hogy mennyire bizarr, gyanús vagy abszurd történettel áll elő a gyermeked, fontos, hogy minden esetben elhidd neki, amit mond. Még abban az esetben se vond kétségbe a szavait, ha jól ismert személyről, például családtagról, jó barátról, esetleg tanárról beszél. Tegyél fel neki kérdéseket, „faggasd” ki minden egyes részletről, amit látott, hallott. Ez azért fontos, mert a legtöbb gyermekrabló általában olyan személy, aki már huzamosabb ideje ismeri a gyereket. Amennyiben telefonon értesít és mesél a történtekről, azonnal menj érte.

3, Adatfelírás

Szülőként elengedhetetlen, hogy tudd a gyereked barátai, osztálytársai, vagy azok szülei, tanárai, és egyéb önkéntes szervek telefonszámát. Ha a gyermeked elmegy valahova, de nem hív fel, akkor körbe tudsz érdeklődni, hátha hallottak róla valamit. Egy esetleges eltűnés esetén minden másodperc létfontosságú, ezért nem szabad arra várni, hogy majd valamikor a nap folyamán jelentkezik. Azonnal cselekedni kell, és ha előkerül, akkor mindenkit, akivel beszéltél értesíteni kell, hogy megvan.

4, Fotózás

Mindegy, hogy hova mentek mindig csinálj róla egész alakos képet, amin látszik milyen ruha van rajta, milyen a testfelépítése, milyen színű a bőre, van-e rajta vagy ruháján bármilyen ismertetőjel.Ha véletlenül szem elől tévesztenéd, vagy eltűnne, akkor sokkal könnyebb az érintett szerveknek is a nyomozás, mert nem pusztán személyleírást adsz róla, hanem a kezükbe adod, aznap hogyan is nézett ki. A fotót a családtagoknak, közeli barátoknak, tanároknak is el lehet küldeni, hogy segítsenek a keresésben.

5, Azonnali reakció

Ha azon kapod magad, hogy a gyermeked már egy jó ideje nem adott hírt magáról, fontos, hogy a lehető leggyorsabb légy. Mint feljebb is említettük minden másodperc és perc számít főleg egy eltűnés esetén ezért azonnal el kell kezdeni keresni őt. Értesíts mindenkit, aki közelről ismeri a gyereked, és kérd a segítségüket.

6, Viselkedés

Szülőként fontos, hogy megtanítsd, elmond, hozzászoktasd a gyereked ahhoz, hogy nehéz, kellemetlen és kétségbeejtő szituációkban is megállja a helyét. A legfontosabb, hogy tudja a szülei adatait, például nevét, lakcímét, telefonszámát, leírja, hogy néznek ki. Bizonyos élethelyzeteket is el kell vele próbáltatni, például ha elveszne a bevásárlóközpontban, szupermarketben. Meg kell vele beszélni egy közös találkozási pontot ezeken a helyeken belül, meg kell mutatni neki, hogy kihez mehet oda, ha véletlenül elcsatangolt és a többi. El kell mondani neki, hogyan kell viselkedni, ha idegen ember szólítja le, mit kell kérdezni tőle, hogy tudja ő nem barátkozni akar. Ha pedig elhagyatott helyen van, akkor hogyan kérhet segítséget.

7, Cipőkről készített kép

A gyerekek imádnak kirándulni, élvezik az erdőben töltött napokat, ám ezek sem veszélytelen helyek,mert könnyen el lehet tévedni. Szülőként mindig készíts fotót az aktuálisan viselt cipőjének talpáról, hogy a lábnyomának rajzolatát képesek legyetek felismerni, ha túrázásnál eltűnne. Mindig valamilyen harsány, élénk színű ruha legyen rajta, mert ezáltal könnyebben ki tudod őt szúrni. A terepmintát viszont felejtsd el!

8, Találkozási pont megbeszélése

A gyerekek nagyon kíváncsi természettel vannak megáldva, ezért könnyű őket kizökkenteni főleg egy forgalmas helyen például boltban, koncerten, vidámparkban, strandon…stb. Tanítsd meg a gyermekednek, hogy ha ilyen helyre mentek, akkor hol találkozzatok, ha szem elől tévesztenétek egymást. Érdemes olyan helyet választani, amit jó messziről is észre lehet venni, például egy szobor, szökőkút, bevásárlóközpont bejárata…stb.

9, Hagyd internetezni

Ha tiltod a közösségi oldalaktól, vagy az internettől akkor sokkal több kárt csinálsz, mint hasznot. Ha a gyerekek nem érzik a szülői támogatást, és folyamatosan csak a negatív dolgokat hallják egy idő után lázadni kezdenek. Ez képes abban is megnyilvánulni, hogy nem saját, hanem egy fiktív névvel regisztrál, amiről még te sem tudsz. Abban az esetben, ha hagyod, hogy felfedezze a közösségi oldalt, megtanítod neki, hogyan kezelje az internetet, milyen híreknek ne dőljön be, akkor sokkal könnyebben tudsz rá vigyázni. Így láthatod, hogy például Facebookon kik a barátai, kik lettek az utóbbi időben az ismerősei, ki likeolja legtöbbet a képeit és a többi.

10, Nyomkövetés

Tartja a mondás, hogy jobb félni, mint megijedni és ez a gyermekkel rendelkező szülőkre tökéletesen igaz. Sokan valamiért ellenzik, hogy a gyereknek okostelefonja legyen, pedig ez az eszköz akár az életét is megmentheti. Ezeken a készülékeken van GPS nyomkövető, amit ha beállítasz látod merre jár, így eltűnése esetén tudod hol keresd. Amennyiben nagyon kicsi és még nem tudná kezelni a telefont, vehetsz neki GPS-el ellátott karkötőt, órát.

11, Adatok a ruhában

Nagyszerű ötlet a gyerek minden ruhájába személyes adatokat tartalmazó cetliket varrni, amik a nevét, a szülő telefonszámát és allergiáját tartalmazzák. Ha elveszik, így a megtaláló könnyen és egyszerűen értesítheti a szülőket a gyerek hollétéről. Ha nem akarod televarrni a ruháit, akkor egyszerűen csak tedd a cetlit a zsebébe.

12, Ne hord le

A legtapasztaltabb felnőttek is megijednek, ha olyan helyzetbe kerülnek, amiben még életükben nem voltak, hát még egy gyerek mennyire retteghet. Ha elveszik, majd hirtelen előkerül semmi esetre se szidd le, hord le mert ezzel csak még tovább rontasz a helyzeten. A szülőnek a tökéletes biztonságot és megértést kell sugároznia nem pedig a haragot. Először is nyugtasd meg, nézz mindig a szemébe, hogy felfogja most már jó kezekben van és kérd, hogy mesélje el mi történt. Ez azért fontos, hogy a későbbiek folyamán elkerüljétek a kellemetlenségeket.

Hasznosnak tartottad a cikket?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments