HomeInteresting12 furcsa dolog, ami egyes országokban teljesen normális!

12 furcsa dolog, ami egyes országokban teljesen normális!

Minden országnak megvannak a sajátos szabályai, gesztusai, amivel nem minden ember van tisztában, csak, aki azokban az országokban él. Egy-két országban hagy némi kivetnivalót maga után, például az, ahogy köszönünk a másik embernek. Nos összegyűjtöttünk néhány olyan országot, ahol nagyon egyedi szabályozások vannak, és jó, ha tisztában vagyunk ezekkel a furcsaságokkal, mielőtt ellátogatunk abba az országba.

Piknik a temetőben.

A világ legtöbb országában az emberek nem szórakozásból mennek temetőbe. De Dániában senkit sem lep meg, ha kisgyermekes családokat látnak piknikezni, vagy napozni a temetőben. Az ország kis területének köszönhetően a dánok praktikusan kihasználták a temető adta szabad helyeket is.

Fej simogatás.

A világ legtöbb országában, ha a gyermek fejét megsimogatod, az a gondoskodás vagy dicséret jele, de Thaiföldön ez erősen sértőnek tekinthető. A thai emberek úgy vélik, hogy a lélek a fejben van, ezért csak nagyon közeli embereknek van joga hozzáérni a test ezen részéhez.

Bal kezesség.

Indiában és a muzulmán országokban a bal kezességet “tisztátalannak” tartják. Mivel a bal kezet különböző higiéniai eljárásokhoz használják. Sőt még a Korán is megemlíti, hogy szerencsétlenséget hoz.

Gratuláció.

Norvégiában nem szokás megdicsérni valaki szemét, mert ez nyílt hízelgésnek tűnik, és nem okoz semmilyen pozitív reakciót a beszélgetőpartnerben. A dicséretet csak egymáshoz közel álló személyek mondhatnak a másiknak, nem azért, hogy a beszélgetést fenntartsák, hanem, hogy őszintén csodálja az ember tulajdonságait.

Mutatóujj helyett használd a hüvelykujjad.

Malajziában, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken a mutatóujjal extrém esetekben csak állatokra vagy tárgyakra mutatunk. Ha azonban emberre mutatunk vele a gesztus nagyon sértőnek minősül. Ehelyett a hüvelykujjal kell mutatni, úgy hogy közben ökölbe szorítod a kezed.

Utazás taxival.

Ha Ausztráliában egyedül ülsz be egy taxiba, akkor a sofőr nagyobb eséllyel kezd el kérdezősködni, hogy tud-e neked valamiben segíteni még a szállításon kívül. Ha Romániában a sofőr mellé ülsz, akkor nagyobb eséllyel él vissza a személyes tereddel, ami kellemetlenül érinthet az utazás alatt.

A nyelv kiöltése.

Kiderült, hogy a nyelv kiöltése egy régóta fennálló helyi hagyomány. Egy legenda szerint a nagyon gonosz és vérszomjas király Langdarma-nak fekete nyelve volt. Hogy a buddhisták megbizonyosodjanak arról, hogy a lelke nem költözött bele a testébe, a tibetiek úgy döntöttek, hogy nyelvkiöltéssel egyértelműsítik, hogy nincs bennük a gonosz.

Születésnapok.

Kínában és néhány más kelet-ázsiai országban a születésnapokat a holdnaptárnak megfelelően ünneplik. Így évente az ünneplés különböző dátumokra esik. Mivel a holdnaptárban csak 354 nap van, nem pedig 365, ezért a maradék 11 nap évről évre felhalmozódik, ezáltal idősebb korodra egy-két évvel is idősebb lehetsz, mint valójában.

Szipogás.

Japánban felháborítónak tekinthető, ha valaki kifújja az orrát, ugyanakkor egy fontos megbeszélés során a szipogás normálisnak tekinthető.

Keresztezett ujjak.

A mutató és a középső ujjak keresztezése jó jelnek számít, ezt a gesztust sok országban szerencsésnek gondolják. Ám, ha Vietnamban jársz soha ne mutasd meg, mert ott durva jelenségnek minősül, ami a nőkkel való visszaélést is jelentheti.

Köszönet nyilvánítás.

Indiában, a „köszönöm” szót, szinte soha nem használják. Köszönetet nyilvánítani, egy ritka szolgáltatásért cserébe, vagy pincérnek mondhatjuk, a munkájuk miatt, de egy családtagnak nem szabad azt mondani, hogy köszönöm, mert az veszélyeztetheti a családi kapcsolatokat.

Üdvözlés.

A kenyai Masai törzsben szokatlan módon üdvözlik egymást, amelyet a legtöbb országban teljesen ellentétes értelemben fognak fel. Üdvözléskor egymás arcába köpnek, ami más országokban egyáltalán nem gusztusos.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments