HomeInteresting12 élelmiszer, amit a legtöbben helytelenül tárolunk. Így tárold őket helyesen!

12 élelmiszer, amit a legtöbben helytelenül tárolunk. Így tárold őket helyesen!

Már szokássá vált, hogy majdnem mindent a hűtőszekrényben tárolunk, mondván az alacsony hőmérsékleten nem mennek tönkre az élelmiszerek. A zöldségeket, gyümölcsöket, édességeket, friss kenyeret és még sorolhatnám, hogy miket helyezünk oda, de ezeket nagyon rosszul tesszük. Az ilyen körülmények között tárolt élelmiszerek könnyen elveszíthetik frissességüket és intenzív ízvilágukat. Vannak olyan zöldségek és gyümölcsök, amelyek a hűtőszekrényben való tárolástól kezdenek el gyorsabban megromlani. Mai cikkünkben összegyűjtöttünk néhány élelmiszert és megmutatjuk, hogyan kell őket helyesen tárolni.

Ételek a napfénytől távol.

1, Kenyér: A legjobb, ha zárható kenyértartóba teszed, egy marék sóval. Ha a bolti kenyeret a zacskójában hagyod néhány napon belül bepenészesedhet, mert nem kap levegőt. Hűtőbe tenni, megint nem éri meg, mert benedvesedik. Ha hosszabb ideig kell eltartanod a kenyeret a legjobb, ha fagyasztóba teszed. Úgy 4-6 hónapig friss marad.

2, Csokoládé: Ezt sötét hűvös helyen kell tárolni. Lehetőleg ne tedd hűtőbe, mert a felületén a hőmérsékletkülönbség miatt pára csapódhat le, ami befehéredik. Igaz, hogy ez nem befolyásolja az ízét, de a csokinak vonzónak is kell lennie.

3, Méz: sokan azt hiszik, a mézet korlátlan ideig lehet tárolni. A lényeg igazából az, hogy helyesen tároljuk. A legjobb, ha sötét, hűvös helyre teszed. Ne a hűtőbe tedd, mert ott kikristályosodik és elveszti előnyös tulajdonságait.

4, Olívaolaj: ezt szobahőmérsékleten, napfénytől távol kell tartani. Lehetőleg ne a hűtőbe tedd, ugyanis alacsony hőmérsékleten az olajban fehér pelyhek képződnek, ami egyáltalán nem túl gusztusos.

5, Hagyma/fokhagyma: ha hosszabb ideig szeretnéd frissen tartani, jobb ha száraz, hűvös helyen tárolod. Ha sok a hagyma egy harisnyába, vagy hálóba be lehet őket tenni, ami felszívja a nedvességet. A hűtőben ezek a zöldségek sokkal gyorsabban tönkre mennek..

Tárolás konyhai polcon/asztalon.

5, Narancs/citrusfélék: semmi baja nem lesz, ha a konyhaasztalon hagyod őket. Semmiképp se tedd hűtőbe őket, mert a gyümölcs elveszti ízének erejét.

6, Avokádó: a már megérett gyümölcsöt lehet hűtőszekrényben tárolni, mert az alacsony hőmérséklet megvédi őt attól, hogy gyorsan megromoljon. Azt az avokádó, ami még nem érett meg nem szabad hűtőbe tenni, mert az megállítja az érési folyamatokat. Utóbbit hagy szobahőmérsékleten érésig.

7, Uborka: csak néhány napig szabad hűtőben tárolni, mert az alacsony hőmérséklet miatt rohadni kezd. Ha hosszabb ideig szeretnéd eltartani, akkor tartsd szobahőmérsékleten.

8, Paradicsom: ez a zöldség a hűtőben elveszti természetes aromáját és a hideg levegő befolyásolja a természetes érési folyamatokat. A paradicsom így nem lesz lédús és ízletes. Célszerűbb szobahőmérsékleten, jól szellőző tartályban tárolni például egy kis kosárban vagy dobozban.

Mit érdemes hűtőben tárolni.

9, Tojás: egyesek szerint frissek maradnak a hűtőben, mások a szobahőmérsékletre fogadnak. Egyben viszont egyetértenek a hűtőszekrény ajtajába helyezni nem érdemes, mert a hőmérsékleti különbségek miatt eltarthatósága jelentősen csökken. A szakértők azt tanácsolják, hogy ne szedjük ki a tojást a tartójából, mert így hosszabb ideig marad friss.

10, Liszt: úgy gondolnánk, hogy ennek a tartása nem okoz nehézséget, ám ez nem igaz. A lisztben lévő magas páratartalom és hőmérséklet miatt a termék egy idő után használhatatlanná válik. Az ideális megoldás egy szorosan lezárt edény, amit a hűtőbe vagy kamrába érdemes tenni. A legideálisabb hőmérséklet a  + 10-18 ° C között van.

11, Dió: sokan szobahőmérsékleten tárolják, de ez nem a legjobb döntés. A dió, vagy a mandula csak 1-2 hétig bírja ki ilyen hőmérsékleten, azután szépen lassan romlani kezd. Célszerűbb inkább hűtőszekrényben tárolni, ugyanis így akár kilenc hónapra is meg lehet hosszabbítani az eltarthatóságát.

12, Zeller: a többi gyógynövénytől eltérően, ezt célszerű a hűtőben tárolni. Csak tekerd be a szárakat egy alufóliával, hogy az  ne kezdjen el rohadni.

Neked melyikről volt tudomásod?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments