HomeInteresting12 dolog, amit veszélyes a kukába dobni.

12 dolog, amit veszélyes a kukába dobni.

Nem olyan régen jelent meg a szelektív hulladékgyűjtés a világon, ami manapság szerencsére egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Sajnos azonban még így is nagyon sokan vannak, akik annak ellenére is beledobálják a rendes, hagyományos kukába azt a szemetet, amivel tudják, hogy károkat okoznak a környezetben és saját magukban. Mostani cikkünket azért hoztuk létre, hogy mindenki tisztában legyen azzal, miket nem szabad a szemétbe dobni.

1, Aeroszolos sprayk

Ezekben a spraykben nagy a nyomás, ezért ha kukába préseled őket, akkor könnyen felrobbanhatnak sőt, ki is gyulladhatnak. Ilyenkor pedig a benne található fel nem használt részecskék a légkörbe kerülnek.

Mit kell tenni: Ezeket a sprayket hulladéktárolókba kell vinni, ahol a veszélyes háztartási hulladékot ártalmatlanítják.

2, Kiégett izzók

A jobb oldali izzók nagyon mérgező anyagokat, például higanyt tartalmaznak. Ha ilyen izzókat dobsz a kukába, akkor azzal nemcsak a környezetet bántod, hanem más emberek egészségét is kockára teszed.

Mit kell tenni: Az egyetlen megoldás, ha az izzókat veszélyes háztartási hulladék gyűjtőhelyre viszed, ahol tudják mit kell vele a továbbiakban tenni. A LED-es halogén izzók miatt nem kell aggódni, ugyanis nem mérgezőek, ezért azt nyugodtan be lehet dobni a többi szemét közé.

3, Festék, lakk, ragasztó, oldószer maradványai

A festékek és a lakkok mérgező anyagokat tartalmaznak, amelyek káros gázokat juttatnak a levegőbe, a talajba kerülve pedig szennyezőek lehetnek. Ezen kívül a festékek és oldószerek nagyon gyúlékonyak, ezért vigyázni kell velük.

Mit kell tenni: Amennyiben lehetséges a festéket célszerű teljesen elhasználni, majd az üres tartályt vissza lehet vinni a vasfémek gyűjtőpontjához. Ha sok festék maradt érdemes várni addig míg beszárad, majd utána el lehet vinni azt a veszélyes háztartási hulladék elhelyezésére szolgáló központba.

4, Gyógyszerek

A lejárt gyógyszereket ne dobd ki a szemétbe és ne is húzd le a WC-n. A gyógyszerkészítményekben található vegyi anyagok szennyezik a talajt és a talajvizet, a kidobott darabok pedig kis állatokkal és madarakkal is végezhetnek.

Mit kell tenni: Sajnos nem minden országban vannak speciális befogadó pontok, ahova a lejárt szavatosságú gyógyszereket lehet vinni, ezért úgy lehet a legjobban megszabadulni tőlük, ha jó alaposan porrá őrlöd, majd macskaalommal elkevered és kidobod a kukába.

5, Üveghőmérők

Már gyerekkorunkban megtanítottak rá, hogy az üveg hőmérővel vigyázni kell, mert ha eltörik a benne lévő higany károsan hathat az egészségre. Pontosan ebből kifolyólag nem szabad a szemétbe dobni. A higanytartalmú hulladékok a veszélyes hulladéknak minősülnek ezért különleges módszer szerint ártalmatlanítják őket.

Mit kell tenni: A higany tartalmú tárgyakat a veszélyes háztartási hulladék ártalmatlanító központba kell vinni.

6, Alumínium dobozok

Ha a hagyományos vas alapú konzerv bomlási ideje körülbelül 10 év, akkor egy alumínium doboznak körülbelül 500 évre van szüksége. Mivel ez idő alatt az alumínium oxidálódik, káros anyagok jutnak a talajba.

Mit kell tenni: A legideálisabb, ha olyan helyre viszed őket ahol fel tudják dolgozni, ugyanis az alumíniumot korlátlan számban újra lehet hasznosítani úgy, hogy mindeközben nem veszti el a tulajdonságait. Feldolgozása lényegesen kevesebb erőforrást igényel, mint az előállítása.

7, Vegyi olajok és kőolajtermékek

Az olaj és a hozzá hasonló termékek könnyedén bejutnak a talajba, amivel nemcsak a felszínt, hanem az alatta lévő vizet is megfertőzi. Egy ilyen szennyezés után a természetnek rengeteg időbe telik, mire regenerálódik, szóval a szintetikus olajokat és a kőolajtermékeket a veszélyes háztartási hulladékokhoz kell tenni.

Mit kell tenni: Vedd fel a kapcsolatot a veszélyes háztartási hulladék ártalmatlanításával foglalkozó központtal, hogy segítsenek az olaj feldolgozásában.

8, Régi akkumulátorok

A lemerült akkumulátorokat nem szabad a háztartási hulladékként ártalmatlanítani, mivel mérgező anyagokat tartalmaznak. Ha ólom, lúg vagy bármilyen rákkeltő anyag a környezetbe jut, akkor 30 év alatt sem lesz képes teljes mértékben kigyógyulni a szennyezettségből.

Mit kell tenni: Add át a lemerült akkumulátort a veszélyes háztartási hulladékkezelő központnak vagy egy színesfém feldolgozó központnak.

9, Elektronikai és háztartási készülékek

A hulladéklerakóba helyezett elromlott elektronikai készülékek bizonyos idő után elkezdik szennyezni a környezetet, mert káros anyagokat bocsátanak ki magukból. Ilyen például a kadmium, berillium, higany… stb. Mindez a talajba és a talajvízbe kerül, ami komoly károkat idéz elő.

Mit kell tenni: Az újrahasznosítási program nagyon jó opció. Ezt gyakran maga a háztartási készülék gyártója szervezi meg.

10, Vegyi anyagok a kertben

A környezetvédők már évek óta mondják az embereknek, hogy hagyjanak fel a peszticidek, herbicidek, defoliantumok és más anyagok használatával. Ezek a méreganyagok felhalmozódnak a talajban, majd étel formájában az ember szervezetébe kerülnek. Sokan nem veszik komolyan ezt és felhasználásuk után nemes egyszerűséggel a szeméttárolóba dobják őket.

Mit kell tenni: A fel nem használt vegyi anyagokat add át a mérgező hulladékokat ártalmatlanító központnak.

11, Elemek

Biztos te is hallottad már, hogy az elemeket nem szabad kidobni. A helytelen hulladékkezelés miatt egyetlen elem 20 négyzetméternyi talajterületet és 400 liternyi vizet szennyezhet meg. Ezeknek 100 évbe telne mire lebomlanak a természetben és mindeközben a körülötte lévő környezetet folyamatosan mérgezné. Eme tárgyakban higany, ólom, kadmium és egyéb káros anyagok vannak, melyek nagy mértékben szennyezik a levegőt is.

Mit kell tenni:  A használt elemeket egy kijelölt gyűjtőhelyre kell vinni, ahol a hozzá értő emberek szakszerűen megsemmisítik.

12, Polietilénből és műanyagból készült termékek

A polietilénből készült termékek 100 év alatt bomlanak le a műanyagból készülteknek pedig 500 évre lenne szüksége. Ezen anyagok bomlástermékei egyszerűen belekerülnek a talajba. Legrosszabb esetben állatok, madarak, halak életét követelnék, ami már önmagában is szörnyen hangzik.

Mit kell tenni: A műanyag és polietilén termékeket olyan helyekre kell vinni, ahol újra tudják hasznosítani.

Te szelektíven gyűjtöd a hulladékot?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments