HomeInteresting12 dolog, amit soha ne csinálj vihar ideje alatt

12 dolog, amit soha ne csinálj vihar ideje alatt

Sokan mind a mai napig nem tudják, hogy egy komolyabb vihar esetén, hogyan is kell eljárni, miket szabad és nem szabad csinálni. Tudjuk, hogy a legtöbben kiállnak az ablakba, hiszen kíváncsiak arra, hogy milyen idő is tombol odakint, milyen károkat okoz a vihar, kell-e valakinek segíteni. Ez viszont nem jó ötlet, mert az ablakban állva is érhetnek veszélyes helyzetek. Annak érdekében, hogy mindenki tisztában legyen azzal, egy súlyos vihar során, hogy kell viselkedni, elhoztuk nektek ezt a cikket, amiben felsoroljuk a legfontosabb dolgokat, amiket célszerű mellőzni ilyen napokon. Ezt jó, ha a gyerekek is tudják, hogy ne érje őket váratlanul, ha esetleg egyedül maradnának az otthonukban.

1, Ne használd a csapvizet, folyóvizet

Minden olyan tevékenység, amelyhez folyóvíz, csapvíz használata szükséges például zuhanyozás, mosogatás azt célszerű mellőzni vihar alatt. Ennek az az oka, hogy a vízvezetékek többnyire acélból, rézből készülnek, amik köztudott, hogy jól vezetik az áramot. Ezen kívül egy nagyobb vihar során a vezetékek megrongálódhatnak, ami által szennyeződések kerülhetnek a vízbe.

2, Ne érj, dőlj a betonszerkezeteknek

Mivel a betonfalakban fém rudak vannak, amik szintén vezetik az áramot, nem célszerű hozzájuk nyúlni, dőlni vihar idején, különben komoly baleset is érhet. A másik dolog, amire szintén oda kell figyelni, az az, hogy ne tegyél műanyag flakont, üveget a padlóra. A műanyag képes elnyelni a szagokat, még a cementpadló létrehozása során használt vegyszerek szagát is. Ennek következtében a palackban lévő víz ihatatlanná válik. Ennek elkerülése érdekében inkább fa deszkára érdemes őket tenni.

3, Ne gyújts gyertyákat

A gyertyákkal az a legnagyobb baj, hogy nagyon könnyen tüzet lehet velük okozni. Egy komolyabb vihar esetén sokkal nehezebb a mentőszolgálatnak is teljesíteni és életeket menteni, ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsd a veszélyforrásokat. A gyertya helyett használj inkább zseblámpát.

4, Ne rejtőzz el az alagsori pincében

A legtöbb filmben mindig minden körülmények között az alagsorba menekültek az emberek a hurrikánok elől. Kiderült azonban, hogy ez a hely cseppet sem biztonságos. Mivel nincs ablaka és csak egyetlen kijárata van, ezért nincs további menekülési lehetőség, ha megtelne vízzel. Érdemesebb inkább a normál lakrészben tartózkodni.

5, Ne álldogálj folyton az ablakban

Nem túl biztonságos, ha folyamatosan az ablakban állsz és nézed, hogy mi történik odakint. Egy komolyabb vihar esetén, olyan erős széllökések is kialakulhatnak, mely tárgyakat fújhat be az ablakodon. Ez pedig nagyon veszélyes. Van egy másik probléma, amit figyelembe kell venni, igaz ez a régebbi típusú házaknál fordul elő, de megtörténhet. A villám képes becsapni az ablakon keresztül.

6, Ha már ablak, akkor tartsd őket mindig zárva viharban

Súlyos károkat okozhatsz az otthonodban, ha viharban kinyitod az ablakokat. Ilyen például, hogy az eső, pára, olyan helyekre kúszik, ahol nem tud rendesen kiszáradni így penész alakul ki. A másik probléma, ha olyan erős széllökések kerülnek a házadba, akár annak tetejét is leszakíthatják.

7, Ne legyen semmilyen elektronikus készülék bedugva

Ha esetleg sürgős munkád akad akkor semmilyen körülmények közt ne dugd be a laptopod töltőjét a csatlakozóba, mivel egy villámcsapás akár túl is terhelheti a tápkábelt. Fontos, hogy mindig ments rá a fájlokra, így elkerülheted, hogy eltűnjenek a gépről. Ezen kívül jobb, ha nem az ajtók, ablakok mellett dolgozol a laptopon, mert a statikus elektromosság is képes károsítani az eszközt.

8, Ne érintsd meg a fém tárgyakat, vagy elektronikus készülékeket

Vannak tárgyak, melyek képesek vezetni az elektromos áramot. Ilyen például a vezetékes telefon, TV, számítógép kábelei, vízvezeték, fém ajtók… Csak akkor szabad ezekhez hozzáérni, ha még a vihar előtt kihúztad őket a csatlakozóból. Így nem tud semmilyen kárt okozni neked.

9, Ne zárd be magad a házba

Fontos, hogy ne zárd be magad az otthonodba, mert egy esetleges áramszünet esetén az automata garázskapu nem működik, így azon a kijáraton nem tudsz távozni. Egyes kapuk úgy vannak kialakítva, hogy az esetleges áramkimaradások esetén manuálisan is lehessen őket működtetni. Ilyenkor meg kell nézni, hogy a tied alkalmas-e rá.

10, Ha valamiért át kell menned a szomszédba, ne csengess

Vihar idején célszerűbb inkább kopogni, mivel az ajtók csengője képes vezetni az áramot, így könnyen megrázhat, ha azon próbálkozol. Csökkentsd a veszélyforrásokat és törekedj a biztonságra, ezért kopogj!

11, Ne száríts hajat

Nem túl okos dolog vihar idején hajat szárítani, mivel ezek az eszközök is rövidzárlatot kaphatnak.De hasonlóan veszélyes még a hajvágó, illetve a hajformázó eszközök is. Ezeket vihar idején mindig kikapcsolt, kihúzott állapotban kell tárolni.

12, Fedett helyen biztonságosabb

Ha esetleg az utcán érne egy nagyobb vihar, akkor érdemes mielőbb fedett helyet, például egy benzinkutat, plazat, boltot, éttermet keresni. Soha semmilyen körülmények közt ne állj fa alá és ne ott várd meg, hogy elmenjen a vihar. Ennek az az oka, hogy a villám könnyen belecsaphat abba a fába, ami alatt állsz, és ez veszélyeztet téged.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments