HomeDivat12 divattal kapcsolatos mítosz, amit azonnal el kellene felejtenünk

12 divattal kapcsolatos mítosz, amit azonnal el kellene felejtenünk

Életünk számos részét éljük különböző szabályok szerint, ez alól pedig a divat sem kivétel. A trendek folyamatosan változnak és a mai világban már akár meg is szólnak minket, ha nem követjük az aktuális divatot. Manapság már nem megyünk semmire azokkal a divat-és stílusszabályokkal vagy tanácsokkal, amiket anyáink és nagymamáink alkalmaztak, sőt, nagyon is cikinek minősülnek. Ennek ellenére bizony előfordul, hogy senkivel és semmivel törődve, újra és újra alkalmazzuk ezeket az elavult divattrükköket.

Nem feltétlenül kell mindegyiket teljesen elfelejtenünk, inkább érdemes csak átalakítanunk és modernizálnunk. Cikkünkben azokat a régen divatos darabokat vesszük számba, amelyeknek ma már valamilyen formában integetnünk kellene és amelyek nagy mértékben rontják megjelenésünket.

1.mítosz: A kis kebleket el kell rejteni vagy nagyobbítani kell.

Napjainkban már nincs szükség arra, hogy a kis mellekkel rendelkező lányok kitömjék a melltartójukat vagy valamilyen más trükkel nagyobbítsák meg azokat. A nagy mell szükségessége ma már nem más, mint egy elavult sztereotípia, arról már nem is beszélve, hogy nem minden pasi igényli ezt.

2.mítosz: Feltétlenül viselj farmert, övvel!

Sokan még mindig úgy vélik, hogy kötelező övet viselni, mivel a nadrágokon van neki hely. Ha egy nadrág tökéletesen illeszkedik, akkor az öv csak az összképet rontja, nem kell „divatból” felvenni. Mint tudjuk, egy farmernadrág viselhető az elegáns vagy éppen a sportos öltözet részeként is, hiszen egy inggel vagy egy laza pólóval is kiváló. A lényeg viszont az, hogy övre egyik variációhoz sincs szükség.

3. mítosz: A minták nem keverhetők.

Korábban fel sem mertünk volna venni különböző mintájú felsőt és nadrágot, hiszen hogy fest a csíkos a pöttyössel vagy a kockás a csíkossal/virágossal? És még sorolhatnánk. Manapság minél nagyobb a kontraszt, annál divatosabb a kollekció.

Az állatos minták jól passzolnak az absztrakt mintákhoz, de sikeres kombinációnak nevezhető a geometriai minták és a természetes motívumok keveredése is. Ráadásul a színvilágnak sem kell megegyeznie. Ma már mindent szabad.

4.mítosz: El kell rejtenie a fehérneműt.

Persze nem azt akarjuk javasolni, hogy tedd ki a bugyid és a melltartót teljesen, de bizonyos kereteken belül egyáltalán nem ciki, ha kilátszik a ruhád alól. Lehet ezt esztétikusan is csinálni, mint például ahogy a fenti képen is látható.

5. mítosz: A fehér ruhák csak nyárra valók.

A világos színű ruhadarabok praktikusak a nyári hőségben, de az őszi-téli szezonban sem kell megfeledkezünk róluk. A hűvös, majd hideg idő megérkezésével legtöbbünk sötét, kevésbé könnyen piszkolódó ruhákat választ magának. Egy fehér dzseki vagy kabát télen is éppen olyan stílusos, mint a nyári darabok, sőt, ha koszos lesz, könnyen is tisztítható, hiszen semmilyen szer nem szedi ki a színét.

6. mítosz: Bent nem viselhetsz sapkát vagy kalapot.

A jól ismert etikett szabályok közé tartozik, hogyha bemész valahova, akkor le kell venned a sapkádat.Korábban ez a tisztelet jele volt, de ma már megtörhető ez a hagyomány. Különösen akkor, ha a „fejdíszed” valóban az öltözéked fontos része. Persze, ha moziba vagy színházba mész, akkor nem tanácsos a mögötted ülő elől eltakarni a vásznat vagy színpadot, akkor illik levenni. A baseball sapkát viszont minden esetben illik levenni beltérben, de ez alól a sportesemények, repülőterek kivételt képeznek.

7.mítosz: A fényes  ruhadarabok csak estére valók.

Korábban a fényes, csillogó ruhák csak a nagy estélyek részesei voltak. A mindennapi életben azonban nevetség tárgyává váltak azok, akik ilyen ruhát viseltek. Manapság már nyugodtan viselhetsz csillogó, flitteres vagy strasszos darabokat napközben is.

8. mítosz: A vízszintes csíkok kövérítenek.

A 19- század végén Hermann von Helmholtz, német fizikus és fiziológus kimutatta, hogy a vízszintes vonalakkal festett négyzet magasabbnak és vékonyabbnak tűnik, mint pontosan ugyanaz a négyzet, de függőleges vonalakkal. Ez vonatkozik a ruházatra is, ugyanis, ha két azonos méretű ember vízszintes és függőleges csíkos ruhát ölt magára, akkor a vízszintes csíkú ruhában lévő személy vékonyabbnak tűnik.

Persze ez sem ilyen egyszerű, mert sok minden függ a csíkok szélességétől, sőt, kicsit a színétől is. A karcsúbb alak elérése érdekében az átlós csíkok minősülnek a legjobb választásnak, mert látszólag meghosszabbítják viselőjét.

9.mítosz: A vörös rúzs csak estére való.

A vörös rúzs kihívó és feltűnő, de ez nem jelenti azt, hogy a mindennapokban mellőzni kellene. A nappali sminket is feldobja, de a mérsékelt szem és szemöldök festés fontos, nem szabad túlzásba esni.

10.mítosz: Világos színű cipőt nem lehet kombinálni fekete harisnyával.

Bár a két szín közti kontraszt nagyon erős, mégis rendkívül elegáns tud lenni. Hangsúlyossá teszi a lábat, de ebben az esetben is fontos, hogy minden más kiegészítő és ruha is semleges színű legyen.

11.mítosz: A magas lányok nem hordhatnak magas sarkú cipőt.

Ez persze nem igaz, de kivételt képezhet, ha nem akarsz magasabbnak tűnni partnerednél. A magas lányokon még inkább nyújt a magas sarok, de ez semmivel nem áll nekik rosszabbul, mint egy alacsonyabb nőnek.

12.mítosz: A fejkendők csak a nagymamáknak valók.

A kendők bizony újra divatba jöttek, de nemcsak a nyakon, hanem a táskán, övön vagy az övet helyettesítve és nem utolsó sorban a fejen. Könnyen eltűrhető vele haj vagy esetleg egy új frizura készíthető a kendő segítségével. A kendő mellé viszont illik hozzá illő ruhát választani, ami nem egyenlő azzal, hogy a nagymama otthonkáját kell felvenni. Szó sincs róla, hogy régimódinak kell lenni.

Most Popular

Recent Comments