HomeInteresting11 tény, amit az emberek igaznak véltek, de kiderült, hogy csak jól...

11 tény, amit az emberek igaznak véltek, de kiderült, hogy csak jól felépített mítoszok

Az emberiség során nem egy olyan mítosz látott napvilágot, amit az emberek csukott szemmel is elhittek. Ilyen például, hogy a gyerekeknek sárgarépát kell enniük ahhoz, hogy megtanuljanak fütyülni, vagy, hogy nem szabad sok édességet enni, mert a cukortól összeragad a hátsójuk…stb. Persze ez csak néhány példa a sok közül, melyek bejárták már az egész világot, és sokan mind a mai napig hisznek benne. Mostani posztunkban összeszedtük a legnépszerűbb mítoszokat, melyről elhoztuk az igazságot.

1, mítosz: Az egyiptomi piramisok a sivatag közepén vannak

Sokan azt hiszik, hogy a piramisok valahol a sivatag kellős közepén vannak és csak homok veszi őket körül. Ez nem igaz. Például a gízai piramisok a házak, piacok, éttermek közelében vannak.

2, mítosz: A mezei nyulak gyávák

A nyulakat semmilyen körülmények közt nem lehet “gyáva nyulaknak” nevezni mivel rendkívül sok ellenségük van, gondolunk itt például a ravasz rókákra. A nyulaknak erős hátsó lábuk van és éles karmaik, amikkel komoly sérüléseket tudnak okozni, mind ellenségeiknek mind egymásnak. Utóbbi azért, mert a tavasz beköszöntével a nőstények szerelméért küzdenek. Ilyenkor hátsó lábaikra állnak és mellső lábaikkal ütik egymást.

3, mítosz: A Coca-Cola feloldja a vízforralóban a vízkőzetet, ezért a gyomrot is

Gyerekként a szülők azzal riogattak minket, hogy a Coca-Cola képes kilyukasztani a gyomrot, mivel képes feloldani a vízkövet. Tény, hogy ez az ital olyan anyagokat tartalmaz, melyeket jól lehet hasznosítani a háztartás terén. Az a mennyiség, amennyit az ember elfogyaszt belőle ártalmatlan a szervezetre. A kólában lévő foszforsav gyengébb, mint a gyomorban található sav.

4, mítosz: A balkezesek tehetségesebbek és kreatívabbak, mint a jobbkezesek

Egy nagyon jól felépített mítosz szerint a balkezesek hajlamosabbak a kreativitásra, mint a jobbkezesek, ami annak köszönhető, hogy a jobb agyfélteke irányítja a bal oldalt. Eme félteke felelős az intelligenciáért, míg a bal agyfélteke a logikus gondolkodásért. Viszont nincs semmilyen kézzel fogható bizonyítéka annak, hogy a balkezesek kreatívabbak lennének a jobbkezeseknél.

5, mítosz: Kleopátra egyiptomi volt

Kleopátra 21 éven át volt Egyiptom királynője, ám ez nem jelenti azt, hogy ő is egyiptomi volt. Kleopátra voltaképpen görög származású volt, aki a a macedón dinasztia képviselője volt, mely évszázadokon át uralkodott Egyiptom felett. Dinasztiájából csak ő volt az, aki megtanulta az egyiptomiak nyelvét.

6, mítosz: a hunyorítás tönkreteszi a látást

Ez voltaképpen nem igaz, mivel az emberek akkor hunyorítanak, ha látási problémákkal küzdenek. Így próbálják meg szűkíteni pupillájukat. A hunyorítás önmagában semmiképpen sem rontja a látást.

7, mítosz: Nem lehet megenni a görögdinnye magját, mert vakbélgyulladást okoz

Sokan úgy gondolják, hogy a görögdinnye magja vakbélgyulladást okoz. Nagyon sok oka lehet annak, ha valakinek ilyen problémája alakul ki, például fertőzések, hasi szervek megbetegedése…stb. A legújabb tanulmányok cáfolják azt az elméletet, miszerint a görögdinnye mag vakbélgyulladást idéz elő. A tudósok több mint 2000 embert vizsgáltak meg és csak pusztán 8 embernél mutattak ki súlyosabb problémákat, de nem vakbélgyulladást.

8, mítosz: Ha kristályos a méz akkor rossz

A méz nagyjából hat hónapon át marad folyós állagú utána egy természetes kémiai folyamat miatt kikristályosodik, de ez nem jelenti azt, hogy rossz lenne.

9, mítosz: Pingvinek csak az Antarktiszon élnek

A pingvinek nemcsak a jeges vidéken élnek, hanem a Galapagos-szigetek közelében is. Bár a pingvinek nagy része valóban az Antarktiszon él, ám számos fajt meg lehet találni Új-Zélandon, Dél-Afrikában és Dél-Amerikában is. Egyébként a pingvinek ősei nem a jeges vidékeken, hanem a mérsékelt éghajlaton éltek. Ahogy a kontinensek egyre távolabb kerültek egymástól az Antarktisz átcsúszott a Déli-sarkra és jég borított el. A pingvinek képesek voltak alkalmazkodni z új közeghez, ellentétben számos más állattal.

10, mítosz: A medve lassú állat

A medvéket lassú állatokként ábrázolják, ám ez nem igaz, ugyanis képesek 50 km/h-s sebességgel futni és gyors mozdulatokkal fára mászni. Sebességük meghaladja egy nemzetközi kerékpárversenyző átlagsebességét is.

11, mítosz: Minden medve alszik téli álmot

Nem minden medve alszik téli álmot. Azokon az éghajlatokon, ahol nem okoz problémát az élelmiszerhiány nem alszanak téli álmot. A pandák esetében, akik egész évben bambuszt esznek nem kell elmenniük téli álmot aludni és a jegesmedvék esetében sincs ilyenre szükség. Csak vemhes nőstény jegesmedvék alszanak 50-80 napon át, illetve az idős hím példányok.

Te melyikben hittél?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments