11 meghökkentő sci-fi jóslat, ami valóra vált

4244

Néha elképzelni sem tudjuk, hogy mennyire pontosan mutatják be a jövőt a különböző sci-fi könyvek. Nyilvánvaló, hogy ezeknek a műveknek a szerzői rendkívül jól látják világunkat, ami alapján szinte egzakt módon tudják megjósolni azt, hogy milyen lesz a világ a jövőben.

1. Krionika
Az első krionikával kapcsolatos elméletet a Neil R. Jones 1931-ben megjelenő The Jameson Satellite c. könyvében találjuk.

2. Mesterségesen előállított hús
A szintetikus hús ötletét Kurd Lasswitz, 1897-ben megjelenő Two Planets c. könyvében veti fel.

Test-tube burger

3. Holdra szállás
A francia Jules Verne 1865-ben megjelenő From the Earth to the Moon c. könyvében egy olyan óriási űrpisztolyról ír, ami a lövedékeit egyenesen a Holdig képes kilőni.

August 1971: Astronaut James Irwin salutes in front of the landing module of the Apollo 15 on the moon. (Photo by Hulton Archive/Getty Images)

4. A Titanic elsüllyedése
Talán ez az egyik legmeghökkentőbb. Morgan Robertson 1898-as The Wreck of the Titan Or Futility c. könyvében egy olyan elsüllyeszthetetlen hajóról ír, ami végül jéghegynek ütközik és elsüllyed.

Bow of Shipwrecked Titanic

5. Atombomba
H.G. Wells 31 évvel azelőtt, hogy ledobták volna Hiroshimára az atombombát, a The World Set Free c. könyvében megjósolta, hogy az emberek képesek lesznek uránium alapú bombát készíteni (atombombának nevezte), ami nagyon sok ember életét fogja kioltani.

Atomic explosion

6. Vízágy
Robert Heinlein 1961-ben részletesen leírta a Stranger in a Strange Land c. könyvében, hogy milyen a vízágy.

7. Bank- és hitelkártyák
Edward Bellamy 1888-ban megjelenő Looking Backward c. könyvében egy olyan jövőbeli világról írt, ahol pénz helyett bankkártyákat használnak az emberek.

Assorted credit cards

8. A Mars 2 holdja
Jonathan Swift 1726-ban megjelenő Gulliver utazásai c. könyvében arról ír, hogy a Marsnak 2 holdja van. Ez 151 évvel azelőtt volt, hogy valóban felfedezték volna azokat.

9. Bluetooth fülhallgatók
Habár az első fül- és fejhallgatók csak 1977-ben jelentek meg, Ray Bradburry már megjósolta azokat az 1953-ban megjelent Fahrenheit 451 c. könyvében.

Headphones on a white background10. Az internet
Mark Twain 1989-ben írt egy rövid történetet From the London Times of 1904 címmel, ami csak 6 évvel később játszódik. Ebben egy olyan hálózatot ír le, amivel az emberek információkhoz férhetnek hozzá a világ bármely pontján.

The network of the city building

11. Antidepresszánsok
Aldous Huxley a Brave New World c. könyvében egy olyan komor társadalmat mutat be, amiben az emberek depressziósak és pszichésen manipulálják őket. Ennek következtében kénytelenek olyan pirulákat beszedni, amik csökkentik a rossz kedvet és a szorongást.

SHARE
Previous article18 ember, aki túlságosan komolyan vette a rábízott feladatot!
Next article3 fontos dolog, amit egy elvált emberről tudnunk kell.