HomeWorld11 japán szabály, amit a külföldieknek szinte lehetetlen megérteni

11 japán szabály, amit a külföldieknek szinte lehetetlen megérteni

Nagyon sok történet kering a japán emberek életének és szokásainak sajátosságairól, mely a nyugati emberek számára nagyon fura. Ha egy nap úgy döntesz, hogy szívesen meglátogatnád a felkelő nap országát, akkor jobb, ha a helyi viselkedési szokásokkal tisztában vagy. Például ne állíts be senkihez annak ellenére, ha jóban vagy vele, ne fújd az orrod nyilvánosság előtt, és mindig vidd haza a szemetet… Ez persze csak néhány a sok közül, viszont a mostani posztunkat azért csináltuk, hogy ezekkel a szabályokkal ti megismerkedhessetek.

1, A japán nők már nem festetik a hajukat.

Régen nemcsak a világ összes nője, hanem a japán hölgyek is festették a hajukat ám ez az idő múlásával megváltozott. Ma a természetes hajszínt tartják vonzónak és normálisnak, ezért minden iskolás és minden egyetemista diák természetes hajszínnel rendelkezik.

Ha valakinek nem természeténél fogva sötét a haja, akkor azt gyerekkori képpel kell igazolnia.

2, A japánok nem hívják meg a barátaikat az otthonukba.

Ebben az országban még a közeli barátokkal is inkább helyi kávézókban vagy éttermekben találkoznak az embere. A japánok ok nélkül csak úgy, kedvtelésből nem látogatják meg egymást az otthonukban. Ott leginkább a családjukkal vannak együtt.

3, Séta közben senki sem eszik.

A japánok tiszteletben tartják az étkezést, és semmilyen körülmények között nem ennének az utcán sétálás közben. Az étel elfogyasztása számukra konkrétan szent dolog. Viszont az ivás teljesen más, ők egy utcai automatából simán megveszik az üdítőt és a kezükben közlekedve isszák. A tömegközlekedési eszközökön való evést sem kultiválják, viszont a vonatokon nincs gond vele.

4, Nagyon udvarias sofőrök.

Még a legnehezebb közúti helyzetekben sem hallasz dudaszót Tokió belvárosában, ugyanis a lakosság nagyon udvarias és türelmes. Más országokban ezzel szemben viszont gyakran enyhítik a stresszt kiabálással és dudálással.

5, Japánban szinte lehetetlen vegetáriánusnak lenni.

A helyi éttermekben egy percig sem feltételezik, hogy a japánok nem esznek húst. Ennek következtében az összes étel állati eredetű alapanyagokat tartalmaz. Még a szokásos tésztát is húslevesben főzik. Ha egy étel vegetáriánusnak tűnik csak azért mert zöldségek vannak rajta, még nem biztos, hogy az úgy is van.

6, A nyilvános orrfújás sértő.

Ha elkezded fújni az orrod mások jelenlétében, akkor azt szörnyű nagy faragatlanságnak és sértőnek tekintik Japánban. Ha egy japán ember náthás, annak kötelező orvosi maszkot hordania.

7, Náluk nincs munka utáni pihenés.

Mivel az emberek rendkívül elfoglaltak a felkelő Nap országában, nincs idejük arra, hogy azt tegyék amit szeretnének, például sportoljanak vagy utazzanak. Ha egy japán ember lelkiismeretes munkavállaló, akkor heti szinten több mint 60 órát dolgozik, tehát szinte nincs szabadideje.

8, A japánok nem segítenek egymásnak a munkában.

Ha dolgozol, akkor a társadalom valódi tagjává válsz, ezért nem szabad más munkáját megcsinálni. Ha felszeded a szemetet az utcaseprő elől, vagy megpróbálsz segíteni a postásnak, akkor azt ők igazából nem segítségként fogják fel, hanem annak, hogy el akarod tőle venni a munkáját.

9, Nem használnak kukát.

Tokióban szinte nincs is nyilvánosan kihelyezett kuka. Az emberek csak a villanyoszlopok mellé gyűjtik a szemetet, ahonnan majd egy speciális csapat elviszi. Azért nincs Japánban szemeteskuka, mert gyakran szedtek ki belőle szemetet, illetve többször helyeztek el bennük robbanószerkezetet, melynek következtében sokan megsérültek.

Sokan inkább hazaviszik a szemetüket és ott szabadulnak meg tőle. Végül de nem utolsó sorban pedig csak kijelölt helyen gyújthatnak rá, így a cigicsikkekkel sincsen semmi gond.

10, Japánban az emberek észreveszik a részleteket.

A japán emberek egyetlen szóból képesek leszűrni, hogy problémáid vannak-e vagy sem. Ilyenkor mindig megkérdezik, hogy minden rendben van-e veled. Ha egy nő be akarja bizonyítani egy férfinak, hogy szereti, akkor nagyon oda kell figyelnie a részletekre, például speciális módon kell elkészítenie a teáját, vagy gondosan fel kell vágni a gyümölcsöt. Erre azért van szükség mert a szülőváros és a család elhagyása sem jelenti számukra azt, hogy szeretik.

11, A nők kevesebb pénzt kapnak a munkájukért.

Annak ellenére, hogy régen a feminizmussal milyen célokat elértek, Japánban nyílt titokként kezelik, hogy a nőknek bizony otthon van a helye és vigyázniuk kell a gyerekekre. Ha karriert akarnak építeni, akkor meg kell barátkozniuk azzal a gondolattal, hogy kevesebb pénzt kapnak majd, mint férfitársaik annak ellenére, hogy ugyanolyan munkát végeznek.

Az éremnek viszont két oldala van, ugyanis az esküvő után otthon maradt feleségek a gyerekért és a ház rendjéért felelősek. Ekkor már mindent ők irányítanak még a férjük fizetését is. A japán férfiak ilyenkor minden pénzüket odaadják a nejüknek.

Ti mit gondoltok erről?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments