HomeInteresting11 élelmiszer, amik éveken át felhasználhatók, ha megfelelő módon tárolod őket

11 élelmiszer, amik éveken át felhasználhatók, ha megfelelő módon tárolod őket

A legtöbb ember teljesen rosszul van attól, ha ki kell dobni a kukába azokat az ételeket, élelmiszereket, amik nem lettek elfogyasztva, felhasználva…stb. Mivel pénzből és időből van a legkevesebb, ezért az emberek nem engedhetik meg maguknak, hogy a finom falatokat és a jó alapanyagokat elpazarolják, hisz máshol éheznek és képesek lennének összeverekedni egy kenyér csücsök miatt is. Az ilyen problémákat könnyedén el lehet kerülni, ha tudják hogyan is kell az élelmiszereket tárolni. Egyesek képesek éveken át megőrizni a szavatossági idejüket, de figyelni kell arra, hogy mibe és hova teszik őket. Mostani posztunkban erről fogunk nektek beszélni.

1, Bogyós gyümölcs

A bogyós gyümölcsökből szuper jó turmixokat, smoothiekat lehet készíteni. Az a legnagyobb probléma velük, hogy pár napon belül elkezdenek rohadni, és akkor már az sem az ízük, sem az állaguk nem olyan, amilyennek lenni kellene. A fagyasztott gyümölcsök ezzel szemben akár egy évig is felhasználhatók. A friss gyümölcsből is lehet fagyasztottat csinálni, amihez nem kell mást tenni, mint alaposan megmos őket, megszárítani, egy simítózáras tasakba tenni és betenni a fagyasztóba.

2, Zöldségek

Nemcsak a fagyasztás az egyedüli mód, mellyel meg lehet növelni a zöldségek eltarthatósági idejét. A legtöbb zöldség pácolható – ilyen például az uborka, amit ugye savanyúságnak raknak el és kb. két évig lehet fogyasztani.

Szomorú hír viszont az, hogy nem minden zöldség képes ennyi ideig megőrizni a szavatosságát. A paradicsom például csak két hónapig marad ugyanolyan az ecetes-vizes keverékben, ami még mindig több, mintha friss állapotban tartanák az emberek.

3, Vaníliakivonat

A vaníliakivonat képes éveken át, sőt akár 10 évig is megőrizni szavidejét, ami a benne található alkoholnak köszönhető. Ez a kivonat tökéletes például süteményekhez, palacsintákhoz és fagylaltokhoz is, így fontos, hogy jó helyen, jó edényben tároljuk. Egy csatos üveg nagyszerű erre a célra.

4, Alma

Az alma az egyik olyan gyümölcs, ami képes hosszú heteken át megőrizni frissességét, ám ennél is hosszabb ideig megmarad, ha összeaszalják. Miután sikerül megaszalni a gyümölcsöt tedd egy simítózáras tasakba vagy egy légmentesen zárható edénybe. Így akár 20 évig is fogyasztható.

5, Zab

A zabot számtalan módon és számtalan ételbe el lehet használni, ami azért is jó mert nagyon egészséges. Készíthetsz belőle zabkását, süteményt, ledarálhatod lisztnek, amivel ki tudod váltani a fehér lisztet, így főzelékbe is tökéletes. Ha egy légmentes edényben tárolod és száraz, hűvös helyre teszed akár 10 évig is lehet fogyasztani.

6, Rizs

Az egyik legfontosabb és legkedveltebb köretek közé tartozik szerte a világon, melynek még ára is pénztárcabarát. Ha ezt is szára, hűvös helyen és simítózáras tasakban vagy légmentesen záródó edényben tárolod, akkor éveken át bátran lehet belőle enni.

7, Juharszirup

A juharszirup határozatlan ideig megőrzi szavatossági idejét abban az esetben, ha lefagyasztod. Annak ellenére, hogy Kanadában rendszerint palacsintához fogyasztják, rengeteg más felhasználása is van. Sokan édességet készítenek belőle a gyerekeknek.

8, Hal

A jó minőségű halkonzerveket, például a tonhalat akár három évig is fel lehet használni, de csak akkor ha bontatlan állapotban van. Amint felnyitod, egy-két napon belül muszáj elfogyasztani. Ha viszont úgy döntesz, hogy felbontás után lefagyasztod, akkor pár hónapig még bátran fel lehet használni.

9, Méz

A méz az egyetlen olyan élelmiszer, mely nem képes megromlani. Még az ókori egyiptomi sírokban is találtak bontatlan mézet, mely ugyan kikristályosodott, de ízre tökéletes volt. A lényeg, hogy hűvös, sötét, száraz helyen kell őket tárolni.

10, Tej

A tej általában hamar megromlik még akkor is ha hűvös helyen tárolod. Amennyiben felbontod, akkor napokon belül el kell fogyasztani.Ha nem akarsz napi szinten tejet inni, csak a kávédba, vagy a reggelidhez használsz néhány decit, akkor érdemes tartós tejet venni, mert az több hónapig is eláll, persze felbontás után azt sem szabad hetekig semmibe venni.

Ha a tejet tejpor formájában használod, akkor tudd, hogy az 25 évig is eláll csak tartsd légmentesen zárható edénybe.

11, Ecet

Ha az ecetet hőtől, fénytől távol tartod és légmentesen zárható üvegben tartod, akkor akár 2 évig is bátran lehet használni.

Te tudtál ezekről?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments