HomeInteresting10 trükk, amibe az összes turista belesétál.

10 trükk, amibe az összes turista belesétál.

Az emberek szeretnek elmenni nyaralni egy- egy hétre, hogy kipihenjék a munka fáradalmait. Minden évben megpróbálnak új országba menni, ahol a nevezetességeket megnézhetik illetve pihenhetnek a tengerparton is. Viszont rengeteg gyanútlan turista van, aki nem beszéli az adott ország nyelvét és sajnos kellemetlen helyzetekbe sétál bele. Elhoztunk néhány példát mire érdemes odafigyelni, ha külföldre látogatsz.

Hamis tárgyak.

Képzeld el, hogy csendben sétálsz egy ismeretlen városban és egy helyi lakos hirtelen ott terem melletted és mindenféle csecse-becsével kínálgat, drága karkötő, óra, parfüm. Azt mondja eredeti termék és féláron odaadja neked. Valószínű beleegyezel és az üzlet után épp elsétálsz egy becsüs mellett, beviszed megnézetni az újonnan vásárolt árut és kiderül, hogy hamisítvány.

Szerencsejáték

A világon néhány ember, személyes tárgyakért vagy pénzért cserébe próbál majd neked szerencsét kovácsolni. Legyél éber. Ne tévesszen meg ilyen olcsó trükkökkel akkor sem, ha a másik fél megpróbál meggyőzni, hogy segíthet rendezni a pénzügyi problémáidat. Valószínűleg eltulajdonítja  pénzed, értékeid.

Privát taxi

Ha egy másik városba vagy egy külföldi országba látogatsz, ajánlatos kocsit bérelni. De ha ez nem lehetséges, használd a tömegközlekedést vagy hívj egy taxit valamelyik helyi cégtől, amely az utazás előtt tájékoztat a díjakról.
Ne bízz a privát taxisokban, mert szándékosan elvihet a lehető leghosszabb úton.

Ár

A magán és a tömegközlekedés minden formájára nagyon oda kell figyelni. A sofőr helyi pénznemben adhat vissza, aminek az összege sokkal kevesebb lehet, mint az euróé vagy a dolláré. Légy óvatos.

A legmegbízhatóbb eladó

Ilyen bűnözők kis üzletekben vagy utcai sátrakban ajándéktárgyak árulásával foglalkoznak. A tisztességtelen eladó egyszerre több dolgot fog csinálni: telefonon beszélgetni, 3 ügyféllel alkudozni. A folyamat során fel tudja írni még a hitelkártya adataidat is, ha úgy döntesz, hogy kártyával fizetsz. A másik lehetséges helyzet, amikor az eladó köti le a figyelmed egy beszélgetéssel, addig a másik díjat számol fel vagy leírja a kártyád adatait.

Nem hivatalos jegyértékesítés

Ha jegyeket vásárolsz színházba, koncertre vagy múzeumba az utcai árusoktól, jó esély van rá, hogy a jegyek hamisak lesznek. Még akkor is, ha a jegy valódinak néz ki, sőt sokkal drágább, mintha helyszínen vásárolnád meg.
Jobb a jegyeket hivatalos jegypénztárakban vagy a cég weboldalán keresztül megvásárolni.

A vételről érkező hívás

Amikor szállodában vagy, valaki felhívhatja a szobádat és miután bemutatkozott a vendégszolgálati csapat tagjaként, megkér, hogy add meg a hitelkártya adataidat, hogy kifizethesd a szolgáltatásokat.
Soha ne adj ki ilyen jellegű információt. Ha ragaszkodik hozzá, mond meg neki, hogy lemész a recepcióhoz személyesen fizeted ki a szolgáltatásokat. Valószínűleg a csaló visszavonul.
Érdemes megjegyezni, hogy a tisztességes szállodákban a fizetés a hazautazás napján történik, amikor átadod a szoba kulcsait.

Bérlakás

Néha a turisták nem mindig szeretnek szállodákban tartózkodni, ezért lakásokat vagy egy házat bérelnek ki. Nagy a valószínűsége annak, hogy az ingatlantulajdonos megpróbálja kifizettetni veletek a károsult tárgyak értékét.
Hogy ezt elkerüld, írjatok alá egy megállapodást a lakás tulajdonosával, mielőtt beköltöznétek az ingatlanba, ami tartalmazza az összes információt a vagyoni kárról és további díjakról.

Új barátok

Ez a módszer nagyon gyakori a külföldi országokban, ahol a turisták nem a hotel főépületében élnek, hanem a bungalókban. A csalók megismerkednek veletek, és néhány estét együtt töltötök. Egy nap megkérdezik, mit fogtok csinálni aznap, hogy felkészülhessenek a rablásra. Ennek elkerülése érdekében válassz olyan szállodai szobát vagy kis házat, amely biztonságos és esetleg van portaszolgálat. Ne árulj el túl sok információt a nyaralási terveitekről.

Csak egy hívás.

Egy rémült, zavaros ember közeledhet az utcán, meg fog kérni, had telefonáljon egyet, mert az ő telefonja lemerült. De vigyázz mert ezután a hívás után lehet egy vagyont fogsz fizetni. A csaló egyszerűen felhívja az előkészített számot és egy vagyont fogsz fizetni erre a “beszélgetésre”. A pénz valószínű a tolvaj számlájára megy majd.
Készíts olyan terveket, amelyek nem teszik lehetővé hogy a pénzedet ellopják.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments