Hometip10 tény, amivel jobb ha tisztában vagy, mert egy napon még megmentheti...

10 tény, amivel jobb ha tisztában vagy, mert egy napon még megmentheti az életedet!

Sajnálatos módon minden ember kerülhet olyan helyzetbe, amikor nagyon sok minden múlik azon, hogyan viselkedik vagy hogyan reagál az adott szituációra. Soha nem szabad bepánikolni, annak ellenére, hogy ez a legelső dolog, amit minden ember csinál vészhelyzetben. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy bizonyos szélsőséges helyzetekben mit kell tennünk, akkor növeljük a túlélés esélyét. A mostani cikkünkben 10 olyan tippet szedtünk össze, amivel nagyon jó ha tisztában van az ember, mert egy napon még akár az életét is megmentheti.

1, Tisztítószerek vegyítése.

Sose használj klórtartalmú és savas tisztítószereket (pl: vízkőoldót) egy időben, egy helyen, mert ezek keveredése klórgázt állít elő, ami már kis mennyiségben is kellemetlen tüneteket produkálhat.

2, Felszínre úszás.

Ha olyan helyzetbe kerülsz, hogy nem tudod hol kell felszínre jönni a víz alól, akkor engedj ki egy kis levegőt és a buborékok megmutatják neked a kivezető utat. Ez leginkább beszakadt jégnél szokott előfordulni.

3, Eltévedés.

Ha a civilizációtól távol tévedtél el kocsival, és nincs nálad semmilyen eszköz, amin segítséget tudnál hívni, akkor nem tudsz mást tenni mint az egyik gumiabroncsot felgyújtani. Ennek füstje nagyon feltűnő így még több kilométer távolságból is kiszúrják. Semmiképpen se menj el a kocsid mellől, ne próbálj segítséget keresni, mert nem biztos, hogy visszatalálsz az autódhoz. Gyakori eset, hogy a rendőrség és a nyomozók először a kocsit, majd tulajdonosát találják meg, aki kilométerekkel arrébb vesztette életét.

4, Olaj a tűzön.

Ha már nem sütsz semmit olajban, akkor egy percig se hagyd rajta üresen az égő lángon. Ha esetleg lángra kapna az olaj, ne próbáld meg vízzel eloltani, mert az csak fokozza a tüzet. Célszerűbb nátrium-dioxidot önteni rá, mely megakadályozza, hogy oxigénhez jusson.

5, Hogyan ismerhető fel ha valaki fuldoklik?

A fulladó ember egyáltalán nem úgy néz ki, mint aki bajban van, hanem pont ellenkezőleg. Nem spriccel, nem csapkodja a vizet a kezeivel, nem hív segítséget, nem sikoltozik, mert ehhez már nincs ereje. Amikor a feje a felszínre kerül, akkor csak lélegzik, de nem tsz semmi mást. Általában hátradobják a fejüket, állandóan víz alatt vannak, majd mikor feljönnek megint levegőért kapkodnak. Ha hosszú az illető haja, akkor annak folyamatosan az arcában lesz, a szemei nem összepontosítanak semmire, mozgása lassú és szakaszos lesz.

6, Újraélesztés.

Ha valakinek cardiopulmonalis újraélesztésre van szüksége, de ennek folyamán nem nyeri vissza eszméletét, addig nem szabad megállni, míg a mentő ki nem érkezik. Az áldozatnak semmi esélye nem lesz a túlélésre, ha az agya oxigén nélkül marad. A CPR célja nem az, hogy újraélesszünk valakit, hanem, hogy megőrizzük az agya egészségét addig, ameddig a hozzáértő szakemberek meg nem érkeznek.

7, Mentő vagy rendőr hívása.

A hivatalos szerveknek nem a cselekvés okát, hanem annak helyszínét kell azonnal megmondani. Ha a vészhelyzet a mondanivaló leállítására kényszerít, akkor jó, ha a diszpécser tudja a pontos helyszínt, hova küldje ki az embereket. Ha csak a hívás okát ismeri esélye nem lesz segítséget küldeni.

8, Vadállatokkal való véletlen találkozás.

Ha a vadállatok bármilyen karcolást, harapást ejtettek rajtad, akkor 10-15 percig folyóvizet kell engedni a sebre, majd azonnal orvoshoz kell fordulni. Mindene elpazarolt óra csökkenti a túlélés esélyét. A vírusos betegséget szinte lehetetlen kikezelni, ha túl sok idő telik el.

9, Heves vihar.

Téves azaz elmélet, hogy a villám nem csap kétszer ugyanarra a helyre. A második villámcsapás valószínűsége elég magas, szóval célszerű távol maradni a helytől. Nem szabad ilyen helyzetben futni! A legjobb megoldás, ha egy mélyedésbe, gödörbe bújni, mert a villám sokkal kevesebb eséllyel csap be oda, de mielőtt ezt megteszed szabadulj meg minden fém tárgytól és elektronikai eszköztől. A villámcsapást 3-4 perccel előtte fémes íz előzi meg, ebből tudod, hogy be fog csapni. Ilyenkor ülj a sarkadra és tedd a kezeidet a térdeidre.

9, Úton való átkelés.

Mielőtt átkelnél az úton nézz körbe! Ha azt látod, hogy a nap erősen visszatükröződik a szélvédőn, akkor nagy valószínűséggel a sofőr nem lát téged. Jobb megvárni, míg az autó elmegy és csak azután szabad átkelni az úton.

10, Tóba ugrás.

Mindig fogd be az orrod, ha beleugrasz a tóba. Ez azért nagyon fontos, mert a tó felületén veszélyes agyevő amőbák élhetnek, amik az orron keresztül lazán eljutnak az agyig. Ez az esetek 100%-ban halálhoz vezethetnek. Ezzel szemben azzal nincsen semmi probléma, ha lenyeled őket, mert nem tudnak az agyadig eljutni.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments