HomePeople10 szoptatási tipp, ami sok anyukának hasznos lehet

10 szoptatási tipp, ami sok anyukának hasznos lehet

A szoptatás elősegíti és erősíti is az anya valamint a kisbaba közötti kapcsolatot és érzelmi köteléket. Ez elengedhetetlen a gyermek mentális növekedéséhez. A szoptatás azonban kihívást jelenthet minden édesanya számára. Természetes, hogy sok kérdés merül fel a nőkben ilyenkor és erre mihamarabb választ szeretnének találni.

Annak érdekében, hogy az újdonsült édesanyák élvezzék a szoptatást, ma elhoztunk egy egyszerű útmutatót arról, hogy mely trükkök működnek igazán.

1, A melegebb idomok több tejet adnak

Ha a kebleket meleg vizes törülközővel borogatod vagy veszel szoptatás előtt egy meleg zuhanyt akkor serkented a tejtermelést. Sőt mi több azt is megakadályozhatod, hogy az erek eltömődjenek.

2, Tejszaporító csodasütik és turmixok fokozzák a tejellátást

A sütik és a turmixok az édesanyák rendelkezésére állnak, ha serkenteni akarják a tejtermelés. Ezeket otthon is el lehet készíteni laktációt fokozó összetevőkből például görögszénából, zablisztből, sörélesztőből.

3, Használj ékszereket, mellyel nyomon követheted, melyik kebledből etettél

Vannak anyák, akik csak az egyik kebelből etetnek és akadnak olyanok is, akik mindkettőből etetnek. Mindegy, hogy melyiket választod, de ha mindkettőből etetsz, akkor célszerű megjegyezni melyikből adtál utoljára. A legegyszerűbben úgy tudod nyomon követni, ha gyűrűt húzol. Amennyiben a jobb melledből adsz enni a jobb kezedre húzod, ha a balból, akkor meg a bal kezedre. Hatékony még a karkötő vagy a hajgumi is.

 

4, Használj tejgyűjtő kagylót

Egyetlen anya sem akarja elpazarolni a tejét, ezért célszerű tejgyűjtő kagylókat beszerezni. Ezt bele kell tenni a melltartóba és amikor elkezd szivárogni a tej egyetlen csepp sem fog kárba veszni.

5, Az anyatej-kiegészítők serkentik a tejelválasztást

Vannak bizonyos kiegészítők, amik növelik a tejelválasztást. A jó hír az, hogy könnyedén hozzájuk lehet jutni. Vannak olyan készítmények, melyek akár teaként is fogyaszthatók. Viszont mielőtt ilyeneket alkalmaznál először kérdezd meg az orvosod.

6, Anyatej tárolás jégkocka tartóban

A lefejt tejet jégkocka tartókban le lehet fagyasztani, ami egyszerű és költséghatékony megoldás is. Ha a tejet kockák formájában fagyasztod le, majd egy zsákba teszed pénzt takaríthatsz meg, ugyanis a tejtároló fagyasztózsákok drágák. Ezenkívül egy kocka megközelítőleg egyenlő egy unciával, ami megegyezik 28,34 grammal vagyis pontosan nyomon tudod követni, hogy mennyit is adtál a babádnak.

7, Igyál sok vizet

Az anyatej kb. 90%-a víz, ezért rendkívül fontos, hogy folyamatosan igyál és hidratált maradj. Egy szoptató édesanyának napi szinten legalább 12 pohár vizet meg kellene innia.

8, Készíts jégnyalókát az anyatejből

Az anyatejből készített jégnyalókák nagyon hasznosak tudnak lenni akkor, mikor a gyereknek nő a foga. Ha a gyermek már eszik szilárd ételt például gyümölcsöt, akkor az anyatejbe lehet keverni banánt, almát, avokádót vagy körtét is.

9, Használj káposztaleveleket a tej kiszárításához

Sajnos egy bizonyos idő után abba kell hagyni a mellről való szoptatást, mert a gyermek már vagy nem igényli, vagy olyan korba lépett, hogy már szilárd ételeket eszik. Annak érdekében, hogy kiszárítsd a melledből a tejet káposztalevelet kell használni. Ha ezt ráteszed az idomaidra, olyan enzimeket választ ki, mely elősegíti a kiszáradást.

10, Hogyan kell tartani a babát szoptatás közben?

A tejtermelés egy természetes folyamat viszont a szoptatás művészetének tökéletesítése bizonyos gyakorlatot igényel. A csecsemő megfelelő tartása elengedhetetlen ahhoz, hogy az újszülött rendesen egyen, kevesebb fájdalom alakuljon ki a mellbimbókban illetve örömteli élmény maradjon mind a gyermek mind az édesanya számára. Ez a kép majd segít, hogyan kell megfelelően tartani a picit.

Hasznosnak találtad a cikket?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments