HomeInteresting10 szokás az idősebb generációtól, amelyet a mai fiatalok már nem érthetnek

10 szokás az idősebb generációtól, amelyet a mai fiatalok már nem érthetnek


Sokan cikisnek találják az időseket a gondolkodásmódjuk, berögződéseik és furcsa szokásaik miatt. Az idő viharos sebességgel pörög el mindnyájunk feje felett. Ezzel nem lehet mit tenni. A divat változik, az életmódok megváltoztak. Minden változik. Mégis az embernek valahol meg kell állapodnia. Egy saját környezetet kialakítani magának. Ez minden generációval megváltozik és emiatt néha felhúzott szemöldökkel nézünk a nagyszüleink dolgaira. Nyilván ők meg a mieinkre.

Mutatunk pár szokást, melyektől az idősebb generációk nem tudnak szabadulni.

1: Hatalmas esküvők
Rengeteget változtak az esküvők az évtizedek alatt. Régebben az volt a szokás, hogy ha esküvő volt a láthatáron, akkor bekészítettek egy sertést, melyet levágtak az alkalomra. A nagy napra meghívtak mindenkit, akit csak értek. A legtávolabbi rokonokat is. Minden család egy tepsi süteménnyel a kezében jelent meg. Esetleg hoztak magukkal egy kis innivalót. Nagy különbségek nem voltak esküvők között. Manapság minden pár a saját ízlése szerint szervezi meg a nagy napját. Mindent külön megszerveznek és megrendelnek. Ezáltal a költségek is jóval megterhelőbbek lehetnek egy család számra. Valahol szűkíteni kell. Általában a szorosabb rokonságot, barátokat hívják meg.

2: Semmit sem szabad kidobni
Ez főleg a falusiakra jellemző. Nem szeretnek kidobni semmit “Majd jó lesz az még valamire” alapon. A vége általában az, hogy a műhely, tároló, stb. telis-tele van mindenféle lommal. A születésnapra kapott parfüm még 15 év múlva is bontatlanul hever a vitrinbe az 50 éves étkészlet mellett. A pszichológusok azt javasolják, hogy nem szabad leragadni a múltba. A jelent kell élvezni.

3: Cipőbetétek
Régen a cipőkbe mindig tettek betétet. Ezzel megelőzték a bőrkeményedéseket, illetve megvédték a cipőket az izzadtságtól. Manapság már vannak krémek és különböző dezodorok a lábra. Sok esetben már zokni nélkül használják a cipőket. Ez azonban cseppet sem egészséges.

4: Otthon, köntösben
Korábban a köntösök luxuscikknek számítottak, ráadásul, akkoriban nem is volt igazán “játszós” ruha. A nők felvették a kis otthonkájukat aztán abba tettek vettek az év minden napján. Manapság külön ruhatárunk van szinte mindenhova. Itthonra, boltba, étterembe stb.

5: Különleges étkészlet
Minden tisztességes otthonnak kellett lennie egy külön étkészletnek a jeles eseményekre. A többi napot a vitrinbe töltötte, ezáltal sok helyet elfoglalt. Nagyon ritkán lettek elővéve. Egyeseknél soha. Ezt a szettet a luxus és a jólét jelének tekintették. Rendszeres ajándéknak számított egy esküvőn. A mai fiatalok bemennek az IKEA-ba és fillérekért vesznek olyat, ami nekik tetszik.

6: Külön fehérnemű az orvoshoz
Akkoriban volt fehérnemű, melyben a nők, az orvoshoz mentek. Ezt csak oda szánták. Máshová nem vették fel. Nyilván, hogy legyen mindig egy tiszta fehérnemű, ha hirtelen valami baj történne. Manapság az ember befut egy bevásárlóközpontba és százával vehet bugyit magának. Nincs szükség külön kiemelni egyet.


7: Bele kell magyarázni mindenbe
Anyáink és nagyanyáink mániája mindenbe belemagyarázni. Persze ők mindent jobban tudnak, az életkorukra és a tapasztalataikra hivatkozva. Igazából senki nem kérdezi őket, de mindig tanácsokkal látnak el minket azzal kapcsolatban, hogy mit és hogyan kell csinálni. Egy pszichológus szerint ezzel nem irántunk érdeklődnek, hanem inkább tesztelnek minket. Ennek a hagyománynak a visszhangjai érezhetők a netes fórumokon és blogokban.

8: Egy kis doboz gombokkal, egy szatyor…szatyrokkal.
Minden magyar háztartásban kell legyen egy szatyor, ami szatyrokkal van tele. Ugyanakkor kell egy kis csésze is, amiben gombok vannak. Ez azért van, mert régen nehéz volt szép gombokhoz hozzájutni, illetve az emberek maguk javítgatták a ruháikat. Meg kell tartani őket, hátha kell majd. Manapság a divat gyorsan pörög. Nem csak azért dobunk ki egy ruhát, mert már tönkrement, hanem azért is mert kiment a divatból.

9: Aggódni, hogy mit gondolnak mások
A nagyszüleink életének meghatározó pontja volt a mások véleményétől való függés. Egy helytelen cselekedet elbocsátással vagy a bónuszok elvesztésével járhat. Nem csak a barátok véleményét vették figyelembe, hanem a főnökét, kollégákét, de még az ismeretlen idős néniét is. Persze ők is figyeltek másokat. Na meg persze ne felejtsük el a ház előtt, padon ülő, pletykáló nénikéket sem.

10: Nem dicsérni, hanem intelmezni kell a gyereket
A nagyszülők nem nagyon dicsérték a gyerekeiket. Úgy tűnt nekik, hogy ezzel megvédik majd a fiatalokat a romlástól. Na persze más a helyzet az unokákkal. Őket csak imádni lehet. A pszichológusok szerint ez nem megfelelő, ugyanis a gyereknek muszáj kimutatni a szeretetünket.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments