HomeInteresting10 módszer, amivel csökkented a betegségek kialakulásának esélyét járvány idején

10 módszer, amivel csökkented a betegségek kialakulásának esélyét járvány idején

Járvány idején az emberek nagyon könnyen bepánikolnak, mert nem szívesen szeretnének valami súlyos, komoly vírust elkapni, ami által hetekig nyomniuk kell az ágyat. Amikor ilyen időszakba csöppenünk, akkor akarva akaratlanul is jobban odafigyelünk magunkra, többször mosunk kezet, megduplázzuk a vitaminadagot és többször tisztítjuk le a készülékeket. Mostani posztunkban 10 olyan módszert mutatunk be, melyekkel csökkenteni lehet a betegség kialakulását egy fertőző, influenzás, járványos időszakban.

1, Tartsd otthon a beteg családtagokat

A téli hónapokban valószínűleg azért betegszenek meg az emberek, mert a hideg miatt zárt terekbe vannak kényszerítve. Ennek tudatában ha bármilyen betegségre utaló tünetet észlelsz magadon vagy a családtagjaidon, akkor se te se ők ne menjenek közösségbe. Súlyosabb betegségek esetén célszerű karanténba menni vagy elszigetelt helyen lenni.

2, Kezd el kúrálni magad még a tünetek megjelenése előtt

Ha asztma vagy egyéb betegség miatt rendszeresen kell szedned gyógyszert, célszerű konzultálnod az orvosoddal egy olyan gyógyszeres kúrával kapcsolatban, ami a vírusos, fertőző időszakokban megvéd. Ezzel csökken a betegség kialakulásának esélye.

3, Fertőtlenítsd rendszeresen a használt tárgyakat, kilincseket

Fontos a rendszeres kézmosás főleg a vírusos, influenzás időszakban, ám arra is oda kell figyelni, hogy a használati cikkeket, tárgyakat, eszközöket is megfelelően fertőtlenítsd. Ezzel elkerülhető a betegség kialakulásának esélye, mivel a felületeken megtelepedő baktériumokat és kórokozókat elpusztítod.

4, Főzd megfelelően a húst és a tojást

Az ételek is tartalmazhatnak mérgező és veszélyes baktériumokat, melyek megbetegíthetnek téged. A legtöbb ételt, főleg a húskészítményeket például szárnyast, halat, sőt a tojást is megfelelő hőfokon és módon kell elkészíteni, hogy az tényleg elpusztítsa a rajta és benne lévő bacikat. Az ételeket 75 ° C vagy ennél magasabb hőfokon kell főzni.

5, Kerüld az érintkezést a vadállatokkal vagy haszonállatokkal

A legtöbb állat baktériumhordozó lehet, melyek különféle betegségekkel fertőzhetnek meg. Zoonózisos betegségnek nevezik azt mikor állatról emberre terjednek a fertőzések. Ezt érintéssel, harapással, de pusztán egy területen történő együttéléssel is el lehet kapni. Járvány esetén különösen veszélyesek lehetnek a vadon illetve a haszonállatok, így célszerű őket elkerülni. Ha ezt nem lehet kivitelezni, akkor fontos a rendszeres kézmosás!

6, Törölközők, kéztörlők gyakori mosása

Sajnos gyakori probléma, hogy az emberek egy és ugyanazon törülközőt, kéztörlőt használják, ami már csak azért is óriási probléma, főleg járvány idején, mert ezek az anyagok nedves állapotban tökéletes helyet biztosítani a baktériumok elszaporodásának. Ha ebbe még beteg ember is törli a kezét, akkor a fertőzés veszélye még nagyobb. Ennek elkerülése érdekében érdemes rendszeresen cserélni és mosni őket.

7, Maradj hidratált

Ha rosszul érzed magad, rossz a közérzeted, akkor bizony a tested hajlamos több folyadékot felhasználni. Ez azért rossz, mert észre sem veszed és már ki is száradtál. Ennek elkerülése érdekében fontos a rendszeres hidratálás, folyadékpótlás. Fogyassz vizet, húslevest, gyümölcsöt, tejet vagy koffeinmentes kávét. Ezen kívül jégkockákat is szopogathatsz illetve párásítót is beszerezhetsz.

8, Készletfeltöltés

Ha járvány tör ki, akkor előfordulhat, hogy karantén alá helyezik a várost és kijárási tilalmat rendelnek el, így még a boltba sem tudsz elmenni. Annak érdekében, hogy ezt megelőzd, idejében be kell szerezni az aranytartalékokat, amivel egy-két vagy akár három hetet is ki lehet húzni. Gondoskodj róla, hogy legyen WC papír, tisztítószer, étel a háziállatoknak, egészségügyi betét, orvosi eszközök, gyógyszerek készleten.

9, Viselj kesztyűt

A legtöbb baktérium kéz útján terjed, ezért kell rendszeresen kezet mosni, viszont a kesztyű és az orvosi maszk viselése segíthet még pluszban. Amikor kesztyűt viselsz és eltávolítod a kezedről, akkor is kerülhetnek a bőrödre baktériumok, ezért érdemes kezet mosni utána. Arra is nagyon figyelj, hogy milyen minőségű a kesztyű, ugyanis a nagyon olcsókon átjuthatnak a bacilusok.

10, Légy óvatos az arcmaszkkal

Az arcmaszkok hasznosak lehetnek, ha jól használod őket. A legtöbben azonban rosszul viselik azokat, ugyanis nem az egészséges embereknek kell viselniük, hanem azoknak, akik már betegek, mivel ezzel akadályozzák meg a betegség terjedését. Ha a maszk egyik fele színes, akkor azt mindenképp a külső oldalnak kell tekinteni. Az is fontos, hogy ez a maszk rendszeresen cserélgetve legyen és előtte valamint utána megtisztítsd az arcod.

Te mit szoktál tenni a betegség elkerülése érdekében?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments