HomeInteresting10 megdöbbentő tény az emberi testről, amit biológiaórán neked sem tanítottak meg

10 megdöbbentő tény az emberi testről, amit biológiaórán neked sem tanítottak meg

Az emberi test mind a mai napig hatalmas rejtély a tudósok és kutatók számára, ugyanis annak ellenére, hogy rengeteg mindent kiderítettek már róla és egyes szerveink működéséről, még mindig sok titok övezi. Vannak olyan dolgok, amikkel pedig mi magunk sem vagyunk tisztában, hiszen nem mindenki jártas a biológia terén. Annak érdekében, hogy némi nemű információ birtokába juss az emberi szervezetet illetően, olvasd el ezt a cikket, ami felfed néhány érdekes adatot, amiről eddig még nem tudtál.

A világ legnagyobb belső merevlemeze az emberi agy.

Agyunk körülbelül két és fél millió gigabájtnak megfelelő adatot tud tárolni. Csakhogy legyen mihez viszonyítani ez körülbelül 300 évre elegendő videót jelent. 25 évesen érjük el memóriánk fejlődésének a tetőfokát, majd 50 évesen kezd el csökkenni ennek a teljesítménye.

 

Annak érdekében, hogy szervezetünk megóvjon minket a vízbefulladástól, képes maximálisan leállni.

Ennek a jelenségnek a neve búvár reflex. Azért kapta ezt a nevet, mert ha a testünk érzékeli, hogy vízben vagyunk, akkor a létfontosságú szerveinkbe juttatja a vért,  pulzusunkat pedig minimálisra redukálja, mindezt azért, hogy a testnek ne legyen olyan sok oxigénre szüksége. Ha mélyre merülsz, le fog lassulni a szívdobogásod.

Csecsemőként szuperképesség birtokában voltunk.

Annak ellenére, hogy a csecsemők kicsik és törékenyek, mégis olyan erővel bírnak, amivel perceken át képesek valamibe kapaszkodni anélkül, hogy elengednék. A tudósok ezt az őseinkig a majmokig vezetik vissza, ugyanis ők születésük után anyjukba kapaszkodva utaztak. 3 hónapos korban eme képesség elvész.

 

A testünkben található hajszálerek olyan hosszúak, hogy képesek lennének két és félszer körbeérni bolygónkat.

Bizony jól olvastad, és mindez azért lehetséges, mert a hajszálereink 100 ezer kilométernek megfelelő hosszal bírnak. Szívünk például 5,7 millió liter vért tud átpumpálni életünk során, amivel egyébként meg tudnánk tölteni 3 úszómedencét.

A férfiak is ugyanúgy tudnak tejet termelni, mint a nők.

Mindegy melyik nembe tartozunk, természetünknél fogva rendelkezünk emlőmirigyekkel és tejcsatornákkal. Túlzott stressz hatására például a férfiak is képesek tejet termelni. Azok a tápanyagok, amikre egy embernek szüksége van, mind megtalálható az anyatejben.

A TV-ben való színek képesek befolyásolni, hogy milyen színben lássuk az álmainkat.

Egy kutatás szerint, azok az emberek, akik még fekete-fehérben látták a műsorokat, maguk is fekete-fehérben álmodtak. Ám amióta bejöttek a színes képernyős televíziók mindenki csak színesben látja álmait.

Egy tonnának megfelelő súlyt is képesek felemelni az izmaink.

Az Amerikában található Lawrenceville-ben történt egy igazán hihetetlen eset. Egy kisfiú beszorult egy Chevrolet Impala alá, a gyermek édesanyja odarohant hozzá és puszta kézzel felemelte az autót, hogy csemetéje kimászhasson alóla.

Az édesanya annak köszönhette mérhetetlen erejét, hogy túltengett benne az adrenalin. Nem ő volt az egyedüli, aki ilyet művelt. Az emberi testben 640 izom található és a tudósok máig nem tudják megmondani annak valós teherbíró határait.

A szervezetünk rengeteg nyálat tud termelni.

Szervezetünk képes egy nap másfél liternek megfelelő nyálat termelni és ezt úgy nyeljük le, hogy valójában észre sem vesszük. A nyálon kívül napi 1 liter epét, 3 liter gyomornedvet és 3,5 liter bélsavat termel a testünk.

Agy és gerincvelő folyadék is lehet az a nedv, ami az orrunkból kifolyik.

Ez a folyadék pókhálóhártya szerűen fogja közre az agyat és a gerincvelőt, sőt 120-250 ml lehet ennek a térfogata. A koponyáinkon vannak kisebb lyukak, amiken keresztül képes ez a nedv elszivárogni, ennek köszönhetően orrváladékként tud távozni belőlünk.

A világ legjobb biztonsági rendszere, nem más mint az emberi test.

Ezen a felvételen egyértelműen kivehető, ahogy a bennünk lévő fehérvérsejtek a baktériumok nyomába erednek és addig üldözik, míg el nem kapják és be nem kebelezik. Ezen kívül képesek megszabadítani bennünket az elhalt sejtektől is.

Néhány másodperc alatt, körülbelül 22 millió sejtünk hal el, ám harminc másodpercen belül újabb 72 millió vörösvérsejt termelődik, eközben pedig 174 ezer elhalt bőrsejt válik le rólunk.

Most Popular

Recent Comments