HomeInteresting10 hétköznapi tárgy, amiről a legtöbb ember szinte semmit sem tud

10 hétköznapi tárgy, amiről a legtöbb ember szinte semmit sem tud

Az emberiséggel együtt változik a divat. Minden évtizednek megvannak a sajátságos elemei, kiegészítői, színei. Az emberiség fennállása óta ezek többször is megváltoztak. Anno a garbó a lelkes feministák ruhatárának volt az alapvető kelléke. Vannak olyan ruhadarabok, melyek manapság teljesen hétköznapi viseletnek számítottak, de hajdanán máshogy volt. Nem hordott mindenki övet, kesztyűt vagy sálat. Ezeknek mind megvolt a saját jelentése.

Hoztunk nektek pár érdekességet ezekről a ruhadarabokról. Lehet, hogy ezután máshogy fogsz majd az övedre vagy a kesztyűdre nézni.

1: Öv
Az öv a lovagok kiegészítője volt. Szimplán gyakorlati feladatot látott el, ugyanis ehhez erősítették a kardot. Az öv a ruhához volt rögzítve, így megakadályozta, hogy lecsússzon a testről. Később elkezdték díszíteni, így inkább ékszerré változott. Egy időben, számos államban korlátozták az öv extravaganciájának mértékét, mivel a nagyon gazdag emberek egyenesen illetlen módon dekorálták.
Egyes kultúrák rituális tárgyként, vagy ereklyeként gondoltak rá. Ha valaki megszerezte az ellenség övét, akkor az egyértelmű győzelmet jelentett felette.

A férfiak és a nők különböző módon hordták. A pasik a csípőn, míg a nők a keblük alatt. A középkorban az öv a nemesség körében a szeretet és a hűség szimbóluma volt. Egy nő, aki beleszeretett egy férfibe, levette az övét és odaadta a kedvesének. Ez azért tette, hogy a szerelme mindenütt vele legyen. Az övek említése ilyen kontextusban számos irodalmi műben megjelent.

2: Garbó
A garbókat eredetileg férfiak viselték. Először a munkások, katonák majd idővel a lovaspólósok. Egyetlen funkciója volt, hogy melegen tartsa a nyakat. A huszadik század környékén jelent meg a nők szekrényében is. Nem merte mindenki viselni, ugyanis nagyon férfias ruházatnak számított. A korai művészek ha erős, domináns nőt szerettek volna festeni, akkor teknősnyakú ruhában ábrázolták.

Valamivel később megjelent egy film, amelynek főszerelője Audrey Hepburn volt. Ebben a filmben a színésznő garbóban táncolt. Ezzel stílust teremtett és az akkori “erős nők” (Marylin Monroe, Audrey Hepburn, Lauren Bacall stb. ) elkezdtek a hétköznapokban is garbót viselni. Minél passzosabb volt, annál jobb, ugyanis ez jobban kifejezte a női test szépségét.

3: Sál
A sál a római katonák idején egy ágyneműhuzatból készült kis rongydarab volt. A nyakuk köré tekerték és az izzadtságukat törölték bele. Egy idő után ez kezdett státuszszimbólum lenni.

A magasabb osztálybelieké selyemből készült, a szegényebbeké pedig pamutból. Később már inkább divatos kiegészítő lett. Ludwig van Beethoven volt az első, aki dekorációként használta. A zeneszerző úgy próbált “csajozni”, hogy luxus selyemkendőt kötött a nyakába.

4: Kesztyű
Az ókori rómaiak kesztyűben ettek, hogy megvédjék a bőrüket a forró ételtől. Akkoriban még nem volt divat az evőeszköz. Sokáig nem volt még a ruhatár része. Edényfogónak, vagy ha valami forrót kellett megfogni, akkor húzták a kezükre és hosszúak voltak. Az egész kart befedték.


Később a nemesség körében már szimbólummá vált. Egy férfi lábához dobni, azt jelentette, hogy párbajra hívják őt. Egy nő pedig azzal fejezte ki a szeretetét, hogy odaadta a kesztyűjét a férfinak. Az alábbi képen azt láthatjuk, hogy egy férfi odaadja a kesztyűt egy ágyon fekvő nőnek. Ennek a magyarázata, hogy a férfi ígéretet tesz a haldokló feleségének, hogy vigyáz a gyerekeikre.

5: Póló
Körülbelül 200 évvel ezelőtt az indiai brit katonák megalapították az első lovaspóló klubot. Annak idején tipikus ruházatot viseltek. Vastag anyagú, hosszú ujjú ingeket. Zavarta őket a játékban, ezért kitaláltak egy olyan felsőt, amelyre varrnak egy gallért. Ez a szövet már nem mozgott úgy a szélben és kényelmesebb volt a játékosok számára.

6: Balettszoknya
Kezdetben a balettszoknya hosszú volt. Olyannyira, hogy még a bokákat is eltakarta. Az idő múlásával elkezdett rövidebb lenni. A 19. században egy szoknya, amiből kilátszik a boka, illetlenségnek számított.

A század végére a tütü annyira lerövidült, hogy már a nők térde is kilátszott. Bőséges fodrokkal díszítették, hogy szerényebb hatása legyen. A tütü hossza arányos volt a tánc összetettségével. Az évszázad végén készült “Hattyúk tava” balettben, olyan ugrásokat kellett végrehajtania a táncosoknak, melyeket a hétköznapi szoknyákban nem lehetett megtenni. A balettet botrányosnak tartották a rövid szoknyák miatt. Ennek ellenére a világ megszerette és hamar népszerűvé vált.

7: Pizsama
A pizsama szó szó az indiai pae jama vagy pai jama szóból származik. Ez szó szerint “lábbelit” jelent. Széles nadrág volt, derékba kötve, húzózsinórral. A felül tunikát viseltek. A nők és a férfiak is így öltöztek. Ennek a ruhának a divatját pedig a helyi “trend” ihlette gyarmatosítók hozták Európába.

8: Leggings
Mindig is a férfiak hordták. Általában azért, hogy megakadályozzák a lovaglás negatív hatásait a láb bőrén. Ez a ruha a skótoknak köszönhetően jött divatba, bár másként nézett ki. A leggings inkább egy hosszú csizmához hasonlított.

9: Rövidnadrág
Hajdanán csak a fiatal fiúk viseltek rövidnadrágot. Minél idősebb volt egy gyerek, annál hosszabb volt a nadrágja. Eredete nagyon különleges. A brit hadsereg katonái a hőségtől szenvedtek, amikor meglátták, hogy egy teaüzlet tulajdonosa nem akart új egyenruhát vásárolni az alkalmazottai számára, ezért levágta a nadrágok szárát. A katonát meglátták ezt a trükköt és követték.

10: Melltartó
Már az ókori Görögországban is viseltek olyan ruhadarabot a nők, melynek funkciója a keblek megtartása volt. Mellpántnak hívták, mely görögül apodeszmosz. Egy városi legenda szerint a ma is ismert melltartót egy Otto Titzling (“tit sling” azt jelenti, hogy “cicikendő”) nevű ember találta fel. Igazából a történelem során szerte a világból, számtalan szabadalmi kérvényt nyújtottak be a melltartóval kapcsolatban. Nehéz megmondani, hogy ki a nyertes. Kezdetben a melltartó a fűző része volt és a 19. században választották ketté a ruhatervezők. Az első push-up melltartót Howard Hugh tervezte Jane Russel színésznőnek, hogy a “törvényen kívüli” című filmben feltűnőbb legyen. Hamar lecsaptak rá a divattervezők.

Eva Herzigova volt az első “wonderbra” reklámarca. Mely a push up melltartókat hivatott reklámozni.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments