10 hétköznapi dolog, aminek színe fontos jelentéssel bír

Az emberi szem, bármennyire is hihetetlen több mint hétmillió színt képes érzékelni. Mindennapjaink során ezek a színek megkönnyítik életünket, sokszor anélkül, hogy tudnánk róla. Idővel megszoktuk, hogy a taxik sárgák, a gyalogátkelőhelyek fekete-fehérek és még sorolhatnánk. Cikkünkből megtudhatod, hogy melyik szín milyen jelentéssel bír, valamint hogyan teszi biztonságosabbá életünket.

Tűzcsap

A tűzcsapok színe a tűzoltók munkáját segíti, mégpedig úgy, hogy informálják róla őket arról, hogy percenként hány liter vizet képesek előállítani. Leggyakrabban a piros színnel találkozhatunk, de létezik narancssárga, zöld és kék tűzcsap is.

Utasszállító repülőgépek

A repülőgépek azért fehérek, mert ez a szín veri vissza a legjobban a napfényt. Ezáltal csökken a géptörzs túlmelegedése, a fehérre festett hajtóművek és vezércsíkok pedig a gyorsabb lehűlést szolgálják.

Gumiabroncsok

Az abroncsok gyártásához eredetileg fehér gumit használnak, a hozzáadott korom teszi őket hosszabb élettartamúvá. Ennek köszönhető a gumiabroncs fekete színe. Emellett növeli a tartósságot, a szilárdságot, nagyobb hőállóságot biztosít, valamint védi a gumiabroncsot az ultraibolya fénytől.

Jelzőlámpák

A jelzőlámpák három színe egyáltalán nem véletlen választás. A piros nagy távolságból is kiválóan észlelhető, ugyanis ez a leghosszabb hullámhosszú szín. A sárgáé pedig rövidebb a zöldénél. Ezáltal válik jól megkülönböztethetővé, hogy a lámpa zöldről sárgára vagy sárgáról pirosra vált.

Gyalogátkelőhelyek

A gyalogátkelők fekete-fehér kontrasztos színei a jól láthatóságot teszik lehetővé, már nagy távolságból is. A sofőröknek így elegendő ideje van a lassításra vagy adott esetben megállásra. Ugyanakkor a gyalogosokat is kiválóan láthatóvá teszi.

Iskolabuszok

Filmekből már jól tudjuk, hogy az amerikai iskolabuszok sárga színűek. Ennek pedig biztonsági okai vannak. A busz fekete-sárga színe látható az iskolások számára, valamint az autósok is könnyebben észreveszik, főleg sötétebb fényviszonyok esetén.

Taxik

A sárga színnek köszönhetően a taxik is jól kiemelkednek a forgalomból, így könnyebben észrevehetők.

Focilabdák

A focilabdák eleinte teljesen fehérek voltak, mígnem az Adidas fekete kockákat adott hozzá, így a labda a játékosok számára könnyebben észrevehető volt. Nem mellesleg pedig, a tévénézők számára is jobban nyomon követhetőbbé tette a mérkőzéseket.

WC-papír

A fehér vécépapír magyarázata nagyon egyszerű, ugyanis fehérítővel kezelik azt. Enélkül barnás színű lenne. A színes papírok elérése érdekében a gyártók extra színeket kevernek hozzá, ez magyarázza a színes vécépapírok magasabb árát. A színes papírok viszont, nehezebben bomlanak le, illetve a hozzáadott anyagok miatt kevésbé biztonságos és egészségtelenebb is.

Közösségi alkalmazások

A közösségi alkalmazásokat illetően egységes szín ugyan nem létezik, a legtöbbjük mégis kék. Mindez azért van így, mert az emberek ezt a színt az okos és fejlett dolgokhoz kapcsolják, emellett pedig nagyobb biztonságérzetet is biztosít.

Add Comment