HomeInteresting10 hétköznapi dolog, aminek színe fontos jelentéssel bír

10 hétköznapi dolog, aminek színe fontos jelentéssel bír

Az emberi szem, bármennyire is hihetetlen több mint hétmillió színt képes érzékelni. Mindennapjaink során ezek a színek megkönnyítik életünket, sokszor anélkül, hogy tudnánk róla. Idővel megszoktuk, hogy a taxik sárgák, a gyalogátkelőhelyek fekete-fehérek és még sorolhatnánk. Cikkünkből megtudhatod, hogy melyik szín milyen jelentéssel bír, valamint hogyan teszi biztonságosabbá életünket.

Tűzcsap

A tűzcsapok színe a tűzoltók munkáját segíti, mégpedig úgy, hogy informálják róla őket arról, hogy percenként hány liter vizet képesek előállítani. Leggyakrabban a piros színnel találkozhatunk, de létezik narancssárga, zöld és kék tűzcsap is.

Utasszállító repülőgépek

A repülőgépek azért fehérek, mert ez a szín veri vissza a legjobban a napfényt. Ezáltal csökken a géptörzs túlmelegedése, a fehérre festett hajtóművek és vezércsíkok pedig a gyorsabb lehűlést szolgálják.

Gumiabroncsok

Az abroncsok gyártásához eredetileg fehér gumit használnak, a hozzáadott korom teszi őket hosszabb élettartamúvá. Ennek köszönhető a gumiabroncs fekete színe. Emellett növeli a tartósságot, a szilárdságot, nagyobb hőállóságot biztosít, valamint védi a gumiabroncsot az ultraibolya fénytől.

Jelzőlámpák

A jelzőlámpák három színe egyáltalán nem véletlen választás. A piros nagy távolságból is kiválóan észlelhető, ugyanis ez a leghosszabb hullámhosszú szín. A sárgáé pedig rövidebb a zöldénél. Ezáltal válik jól megkülönböztethetővé, hogy a lámpa zöldről sárgára vagy sárgáról pirosra vált.

Gyalogátkelőhelyek

A gyalogátkelők fekete-fehér kontrasztos színei a jól láthatóságot teszik lehetővé, már nagy távolságból is. A sofőröknek így elegendő ideje van a lassításra vagy adott esetben megállásra. Ugyanakkor a gyalogosokat is kiválóan láthatóvá teszi.

Iskolabuszok

Filmekből már jól tudjuk, hogy az amerikai iskolabuszok sárga színűek. Ennek pedig biztonsági okai vannak. A busz fekete-sárga színe látható az iskolások számára, valamint az autósok is könnyebben észreveszik, főleg sötétebb fényviszonyok esetén.

Taxik

A sárga színnek köszönhetően a taxik is jól kiemelkednek a forgalomból, így könnyebben észrevehetők.

Focilabdák

A focilabdák eleinte teljesen fehérek voltak, mígnem az Adidas fekete kockákat adott hozzá, így a labda a játékosok számára könnyebben észrevehető volt. Nem mellesleg pedig, a tévénézők számára is jobban nyomon követhetőbbé tette a mérkőzéseket.

WC-papír

A fehér vécépapír magyarázata nagyon egyszerű, ugyanis fehérítővel kezelik azt. Enélkül barnás színű lenne. A színes papírok elérése érdekében a gyártók extra színeket kevernek hozzá, ez magyarázza a színes vécépapírok magasabb árát. A színes papírok viszont, nehezebben bomlanak le, illetve a hozzáadott anyagok miatt kevésbé biztonságos és egészségtelenebb is.

Közösségi alkalmazások

A közösségi alkalmazásokat illetően egységes szín ugyan nem létezik, a legtöbbjük mégis kék. Mindez azért van így, mert az emberek ezt a színt az okos és fejlett dolgokhoz kapcsolják, emellett pedig nagyobb biztonságérzetet is biztosít.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments